Is de vondeling Grace Poe een geboren Filipina?

Gestart door Adriaan, maandag 15 juni 2015, 03:59:49

Vorige topic - Volgende topic

bananacreek

Citaat van: Adriaan op dinsdag 16 juni 2015, 09:09:57
Ja Defensor-Santiago heeft in ieder geval meer ervaring. Ik weet niet hoe het nu met haar ziekte staat. Heeft ze definitief het plan om ook een gooi te doen opgegeven?





Ze was eens Immigration Commissioner maar werd aan de kant gezet omdat ze te eerlijk was en schoon schip wilde maken ..... :lachen: :lachen: :thumb: :thumb:

Adriaan

Zij die in de Filipijnen regelmatig het nieuws volgen weten al wat ik hier te vertellen heb. Maar niet iedereen heeft daartoe de gelegenheid. Vandaar.


De voornaamste concurrent voor Grace Poe, als ze zich kandidaat mocht stellen, is de huidige Vice-President, Jejomar Binay Sr. Hij kan gebruik maken van zijn positie en buidels kwalijk verkregen geld om zijn verkiezingscampagne te voeren. Grace Poe daarentegen zegt geen geld te hebben en kan het zich ook niet door corrupte praktijken toeeigenen. Geld, en alles waaruit het bezit daarvan blijkt,  is echter een opzichtig eigendom voor mensen die hun hele leven niets anders dan nominaal schraal bezoldigde posities hebben ingenomen. De familie Binay is in moeilijkheden die met de origine van hun geldbuidels te maken hebben. Daarover later.

Jejomar Binay Jr., oftewel Junjun, de zoon van Vice President Binay, en nu burgemeester van Makati, kwam voor het eerst in het nieuws, althans voor mij, toen hij bij het verlaten van een exclusieve woonwijk door een poort trachtte heen te gaan waar de "security guards" de opdracht hadden om op dat uur van de avond niemand uit of in te laten. Het was voor een normaal mens geen groot bezwaar omdat er heel dichtbij een andere poort was waar men wel door heen kon. Maar Junjun was geen normaal mens, althans niet in eigen ogen. Hij was BURGEMEESTER VAN MAKATI, en op die grond eiste hij en zijn gevolg doorgang. Maar de "security guards" hadden hun instructies en hielden voet bij stuk. Zo wat deed de burgemeester? Hij trommelde een peloton van zijn politieapparaat op dat de "security guards" arresteerde en meenam naar het bureau (later beweerde het dat de "security guards" "vrijwillig" mee waren gegaan - ja, op dat late uur in de avond omdat ze niet naar huis wilden, kom nou).

Dit staaltje van machtsmisbruik baarde enig opzien en sindsdien is deze Junjun niet uit het nieuws geweest. Hoe kwam hij aan zijn ambt? Wel, zijn vader was zijn voorganger daar. Maar misschien fataal voor vader en zoon was dat Binay Sr. in feite de loco-burgemeester, Mercado, steun had beloofd als die zijn hoed in de ring wilde gooien voor die verkiezing. Hij kwam die belofte niet na en Mercado heeft zich daarvoor gewroken door in de Senaat details te verschaffen over de corruptieschandalen waarbij, naar hij beweert, zowel vader als zoon (en ook Mercado zelf) betrokken waren.

Wordt vervolgd

Adriaan



De meest gebruikelijke maar zekere niet de enige manier voor ambtsdragers op lokaal nivo om corrupt aan geld te komen is een of meer publieke werken aan te besteden en dan een percentage van de aanbestedinsprijs op te eisen. De uitvoerder berekent dat gewoon in zijn prijs door.

Zowel vader als zoon Binay worden verondersteld dat gedaan te hebben met een grote parkeergarage die naar normale criteria gemeten veel meer geld heeft gekost dan de uitvoering er van rechtvaardigt.

Voor een en ander schijnen voor de Ombudsman voldoende aanwijzingen aanwezig te zijn om een onderzoek in te stellen. Maar ze heeft geeist dat Junjun zijn ambt tijdelijk opgeeft zodat hij niet getuigen kan beïnvloeden etc. Junjun laat zich echter niet gezeggen, noch door "security guards" noch door de Ombudsman, en heeft om een TRO (een "temporary restraining order") gevraagd bij de "Court of Appeals"in Manila. Hij heeft die ook gekregen. Waarom? Ik heb het desbetreffende vonnis niet gelezen maar ik denk dat dat hof zich gehouden heeft aan een ongelukkige beslissing van de "Supreme Court" die van 1959 dateert.

Dit vereist enige uitweiding. Rechtssystemen kunnen ruwweg onderscheiden worden in degenen die "statute law" (of "gecodificeerd recht"),  of degenen die "common law" (eerdere beslissingen van vooral de "Supreme Court" ) tot basis hebben. In het eerste geval zijn de besluiten van de wetgevende macht (het parlement etc.) de voornaamste basis van het rechtssysteem - in het tweede vooral de beslissingen van de diverse hoven, in de eerste plaats de hoogste daaronder. De meeste Europese landen, (m.u.v. Engeland), hebben "statute law" tot basis van hun rechtsbedeling - vrijwel alle Angelsaksische landen echter de "common law". Voorheen gekoloniseerde landen hebben meestal het rechtssysteem van de kolonisator. Maar zoals men weet hebben de Filipijnen te maken gehad met  twee verschillende kolonisatoren waarvan er een, Spanje, vooral "statute law" tot basis van de rechtsbedeling had. en de ander, de VS, "common law" . De Filipijnen hebben dus een gemengd systeem. Eerdere beslissingen van de "Supreme Court" zijn bindend voor alle lagere hoven, en die eerdere beslissingen zijn vaak weer gebaseerd op Amerikaanse voorbeelden.

Die ongelukkige, van 1959 daterende,  eerdere beslissing van de  "Supreme Court" waaraan de lagere "Court of Appeals" zich te houden had, betrof de doctrine van "condonation", dat hier ruwweg met "goedkeuring" vertaald kan worden. Volgens die doctrine worden de daden van een verkozen ambtsdrager door het electoraat goedgekeurd als z/hij weer opnieuw verkozen wordt. Daarop hebben de advocaten van Junjun zich beroepen. Hij zou niet tot verantwoording van zijn daden in een eerdere ambtsperiode gedwongen kunnen worden, noch evt. strafbaar zijn, omdat het electoraat door hem her te verkiezen zijn daden (zelfs die waar de grote meerderheid niets van af wist) heeft "condoned", goedgekeurd dus.

Die doctrine betreffende "condonation" is bijzonder controversieel en veel Amerikaanse deelstaten hebben hem al laten vallen. In een eerder stadium van de behandeling van het verzoek van de Ombudsman om de beslissing van de "Court of Appeals" terzijde te stellen, heeft ook de President van de "Supreme Court", Maria Lourdes Sereno, geen blad voorde mond genomen in haar oordeel over die krankzinnige doctrine van haar voorgangers. "During her hourlong interpellation, Sereno said the "unfortunate doctrine" was "wrong, that it would wreak havoc on the constitutional framework" and that it would put in peril the quality of governance that future generations of Filipinos would have." De doctrine, zei ze dus, is een gevaar voor de kwaliteit van het bestuur waarmee toekomstige generaties van Filipino's zullen moeten leven.

Wat was de tegenzet van Junjun. Hij liet zijn advocaten verzoeken dat Sereno zich vrijwillig zou onthouden van verdere deelname aan de procedure omdat ze zich "vooringenomen" had betoond. En passant werd aan twee andere rechters het zelfde verzoek gericht: een omdat de Ombudsman zijn volle nicht is en de ander omdat hij contact zou hebben gehad met een advocaat  van de Ombudsman. Ze hebben echter alle drie het verzoek genegeerd. Eerder al hebben drie andere rechters op verschillende gronden besloten niet aan deze procedure deel te nemen.
Ik wacht met spanning op de uitslag, vooral omdat hier een kans is die pernicieuze doctrine van 1959 terzijde te stellen. Maar ik houd niet mijn adem in wat het lot van Junjun betreft. Zelfs als de Ombudsman de zaak, na gedaan onderzoek,  doorspeelt naar het Anti-Corruptie Hof, de Sandiganbayan, gebeurt er wschl. een hele tijd niets. De Sandiganbayan doet gemiddeld acht jaar over zijn beslissingen. Als dat ook hier het geval is heeft Binay Sr. nog ruim de tijd om evt. President te worden en het hoekje om te gaan (hij is 72) voor dat er ooit een beslissing komt. Mutatis mutandis geldt hetzelfde voor Junior.

Adriaan

Uit de Philippine Daily Inquirer van vandaag:



Senator Grace Poe has topped a survey of potential presidential candidates in 2016, overtaking her close rival, Vice President Jejomar Binay, a Pulse Asia poll, which was released Thursday, showed. In the survey conducted from May 30 to June 5, Poe was chosen by 30 percent of the 1, 200 respondents nationwide while Binay only had 22 percent.
This is the first time Poe has topped the Presidential survey, though she has not yet announced her intention to run for President or any of her plans for 2016.
It was a big jump of 16 percentage points for Poe, who registered 14 percent in the March 2015 presidential preference survey of Pulse Asia. Binay fell by seven percentage points.




Read more: http://newsinfo.inquirer.net/699249/grace-poe-now-leads-presidential-survey-binay-falls-to-2nd#ixzz3dOsrsHpN

Amice

Tja wellicht is grace Poe het minst slechtste alternatief van wat er wordt geboden maar ze heeft een zwakke positie t.o.v. de anderen. Money talks dus die anderen hoeven maar het land door te gaan en wat uit te delen om stemmen te winnen.

Daarnaast is Comelec ook weer van het system van electronisch kiezen (een nederlands product) afgestapt en wordt er wederom handmatig gestemt en geteld. Dat schijnt nogal wat voordelen te hebben. :lachen:



Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleent

Adriaan

Ja de financiering van haar evt.campagne is een groot probleem. Obama loste dat op door kleine bijdragen te krijgen van een grote massa mensen die hoopten dat hij voor een definitieve koersverandering in de Amerikaanse politiek zou zorgen (dat is maar heel ten dele uitgekomen).

Maar ik denk niet dat die weg openstaat voor Poe.

Adriaan

Ook in een tweede opiniepeiling, in dit geval by SWS (Social Weather Station), heeft Grace Poe Vice-President Binay voorbij gestreefd als mogelijke kandidaat voor het presidentschap.

Ik begin echter te vrezen dat, als ze zich inderdaad kandidaat stelt, niet Binay maar de burgemeester van Davao, Rodrigo Duterte, haar voornaamste tegenstander zal zijn, hoewel hij, net als Grace Poe, nog niet heeft verklaard dat hij zich kandidaat wil stellen.

Duterte gaat er prat op dat hij Davao van een stad met een hoge criminaliteit heeft getransformeerd in een plaats waar je 's avonds rustig op straat kan lopen. Jawel, maar alleen maar als je niet verdacht wordt van diefstal, inclusief kruimeldiefstal, het leuren met of gebruik van drugs, of zelfs een "public nuisance" te zijn, zoals bijv. die van "street children". Want dan loop je de kans dat je onverhoeds een mes in je rug krijgt of een kogel door je hoofd. Wie begaan die moorden? Groepen motorrijdende vigilantes die vaak toeslaan op klaarlichte dag en geen enkele moeite doen om hun gezicht te verhullen. En waarom zijn ze zo godsbrutaal? De sterke verdenking is dat de officiële politie met hen samenwerkt of op zijn minst niet de geringste moeite doet om die moorden op te helderen. En de verdere verdenking is dat Duterte, die zelf een facie heeft dat me zou weerhouden een tweedehands auto van hem te kopen,  dit alles min of meer openlijk steunt - en in bedekte termen heeft laten weten dat hij de zelfde methoden voor het hele land aan zal wenden mocht hij president worden.

Je kunt het Filipino's niet kwalijk nemen dat ze vaak maar een flauwe notie hebben van het begrip "rechtsstaat", want ze hebben in de praktijk, met dat inefficiënte en corrupte politie apparaat, en die vaak corrupte en bijzonder traag werkende gerechtshoven, daar heel weinig van gezien. Niettemin zou de algemene ontwikkeling van het land idealiter in de richting van de rechtsstaat moeten gaan - en het is bijzonder duidelijk dat Duterte, mocht hij macht op nationaal vivo krijgen, die ontwikkeling in de weg zal staan.

Ja, het is fijn, vooral voor toeristen, om in een Aziatische stad te zijn, die tot de "veiligste" van het land behoort. Maar die eigenschap is bijzonder duur gekocht. Want als men eenmaal korte metten gaat maken met hen die verdacht (verdacht want om bewijs bekommert men zich niet) worden van criminaliteit dan is het hek van de dam. Naar verluidt krijgen de"death squads" lijsten met verdachten van de lokale politie of "barangay captains" etc. Wat belet zo'n barangay captain om en passant ook maar een politieke tegenstander, of een inwoner die het hem lastig heeft gemaakt, op die lijst te zetten? En wat belet die doodseskaders om, eenmaal in business, de zaak tot eigen voordeel uit te breiden, en als huurmoordenaars op te treden voor mensen die iemand om niet met misdaad van doen hebbende redenen uit de weg geruimd willen zien? Dat schijnt in Davao al voor te komen.

Wat Duterte's rol betreft: hij speelt een welles-nietes spelletje. Wanneer het er om gaat de flinke jongen te spelen voor een nationaal publiek laat hij graag doorschemeren dat de doodseskaders zijn volle steun hebben. Wordt hij echter gewezen, zoals bijv. door de Minister van Justitie, De Lima, op de wetteloosheid van de doodseskaders en zijn mogelijke betrokkenheid dan daagt hij zijn beschuldigers uit om met bewijzen te komen en hem gerechtelijk te vervolgen. Dan komt hij met het verhaal dat de doodseskaders hun origine hadden in vigilante acties tegen speciale eenheden van de NPA, het "communistische" guerrilla leger.

Als de Filipijnen een beschermengel hebben dan hoop ik dat hij Duterte een activiteit belemmerende kwaal zal bezorgen als hij inderdaad een gooi doet naar het presidentschap.

Hier is een relevante video https://www.youtube.com/watch?v=sw_qkPMbwgM

Amice

Als Duterte zich presidents kandidaat stelt dan is een voor de hand liggende mogelijkheid om dat met de zoon van wijlen dictator Marcos te doen en martial law uit te roepen over het hele land.

Er zijn nogal wat voorstanders voor martial law onder de filipino's, die het veelal beter vonden onder Marcos maar dat was wel een dictator en dat kunnen ze dan van Duterte en Marcos ook verwachten.

Een dictator heeft de neiging met zijn kont op de troon te blijven zitten en niet het veld te ruimen voor herniewde democratie in het land, daar zijn de Filipino's dus niet zo 1,2,3 weer vanaf.



Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleent

Luke

Voor mij is de (enige?) oplossing a soort Lee Kuan Yew machtsgreep. Wat uiteindelijk een tijdelijke (positieve) dictatuur inhoud.
Het uitschakelen van oppositie voor een tijdje. Dan het "opruimen" van de maffia, waaronder ook de politici die daar aan verbonden zijn.
Dan pas kan een positief investeringsklimaat gecreëerd worden.

Het probleem is om daar de juiste persoon voor te vinden. Is Duterte de juiste persoon? Die doodseskaders gaan hem lange tijd achtervolgen, zeker door de westerse landen. Dan is het nog de vraag of het gaat uitdraaien zoals het onder Marcos was; Cronyism ! En gaat het overgaan naar een negatieve dictatuur.

Een ander bijproduct van de Lee Kuan Yew machtsgreep is dat elke tegenstand/opinie gesmoord werd. Het maakt een natie van niet-openlijk-denkenden en eerder passieve burgers. En dat is nog steeds aanwezig in Singapore.

jamietagabundok

Citaat van: Amice op zaterdag 20 juni 2015, 04:41:43
Als Duterte zich presidents kandidaat stelt dan is een voor de hand liggende mogelijkheid om dat met de zoon van wijlen dictator Marcos te doen en martial law uit te roepen over het hele land.

Er zijn nogal wat voorstanders voor martial law onder de filipino's, die het veelal beter vonden onder Marcos maar dat was wel een dictator en dat kunnen ze dan van Duterte en Marcos ook verwachten.

Een dictator heeft de neiging met zijn kont op de troon te blijven zitten en niet het veld te ruimen voor herniewde democratie in het land, daar zijn de Filipino's dus niet zo 1,2,3 weer vanaf.






Bongbong  marcos heeft zich kandidaat gemeld voor vice president.  Ik zag hem gister hier op tv een menigte in In tramuros toespreken.   Ik kan er slechts 1 ding van zeggen , de  man is een begenadigd spreker, dat kan je niet leren dat heb je of niet.   Veel nationalistische kreten , doet het altijd goed bij de meute.  Een echte volsmenner dus, waarbij de mensen aan zijn lippen hangen.

Wat hij in de politiek gepresteerd heeft weet ik niet als gouevernor van Ilocos en als Senator.



  Als ik FB mag gleloven heeft Duterte zich  dan nu toch ook kandidaad gesteld voor president, of hij nou team met Marcos vormt is mij niet duidelijk