Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Moet ik me bij de gemeente uitschrijven of niet?

Gestart door Kano, donderdag 29 april 2010, 15:28:43

Vorige topic - Volgende topic

Kano

Moet ik me bij de gemeente uitschrijven of niet?



RNW.nl 29 april 2010


Als u eraan denkt naar het buitenland te verhuizen vraagt u zich ongetwijfeld af of u zich moet uitschrijven bij de gemeente.

Als u langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, moet u zich over het algemeen uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) laten schrijven. Dit kan door een bezoek aan het gemeentehuis of via een formulier emigratie of huisvesting in het buitenland.

Nieuw adres

Bij het invullen van het formulier emigratie of huisvesting dient u meteen uw nieuwe adres door te geven, die vervolgens centraal wordt opgeslagen. Vergeet niet om bij het formulier eveneens een kopie van uw paspoort mee te sturen.

Vervolgens ontvangt u van de gemeente automatisch bericht dat u bent uitgeschreven. Mocht u geen bericht ontvangen, dan moet u natuurlijk zelf even contract opnemen met de gemeente waar u ingeschreven stond, aangezien er altijd iets mis kan gaan.

Niet direct uitschrijven
Als u nog niet zeker weet of u voor een lange periode weg blijft uit Nederland, dan is het misschien raadzaam (afhankelijk van uw inkomens situatie) om er voor te kiezen u niet direct te laten uitschrijven uit het GBA. Dit laatste heeft als voordeel dat u niet weer een hele papierwinkel hoeft te doorlopen, mocht u toch besluiten terug te gaan naar Nederland.

Nederlandse belastingdienst
Belangrijk hierbij is om te weten dat men zich niet met terugwerkende kracht kan uitschrijven en dat de gegevens van de GBA worden doorgegeven aan de Nederlandse belastingdienst, waardoor je dus in principe langer in Nederland belastingplichtig blijft over je wereldinkomen.

In sommige landen heb je een bewijs van uitschrijving nodig om je te kunnen inschrijven aldaar, waardoor de eventuele tweede optie (het niet meteen laten uitschrijven) helaas niet mogelijk is.

Gegevens bewaard

Mocht in uw situatie het uitschrijven hierdoor noodzakelijk zijn, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Bij terugkomst in Nederland kunt u zich gewoon opnieuw inschrijven. U hoeft zich alleen maar weer opnieuw aan te melden bij de gemeente, want als Nederlandse burger blijven uw gegevens in Nederland gewoon bewaard.

Belastingaangifte bij emigratie?
Dan nog wat tips met betrekking tot belastingaangifte bij emigratie. Over het jaar waarin u bent geëmigreerd dient u met betrekking tot de belastingdienst het zogenaamde M-aangifteformulier in te vullen. Dit is een speciaal aangifteformulier ten behoeve van Nederlands belastingplichtigen die zijn geëmigreerd.

M-aangifteformulier
Via de uitschrijving bij de gemeente wordt de belastingdienst normaal gesproken ook op de hoogte gebracht (via het GBA-systeem, zie boven) van het vertrek uit Nederland, waardoor de belastingdienst u het M-aangifteformulier zal toesturen.

Met het M-aangifteformulier doet u aangifte over het tijdsbestek van het jaar dat u nog in Nederland woonde en over de periode van het jaar dat u in het buitenland woonde. Over deze laatste periode hoeft u alleen aangifte te doen als er sprake is van één van de volgende situaties:

· U hebt ervoor gekozen om het hele jaar als inwoner van Nederland in de belasting te worden betrokken (is mogelijk via het keuzerecht in de Nederlandse belastingwetgeving).
· U hebt na emigratie inkomen, waarover u in Nederland inkomstenbelasting en/of premie volksverzekeringen verschuldigd bent.

Specialist
Het is raadzaam om het M-aangifteformulier samen met een gespecialiseerde belastingadviseur in te vullen, aangezien deze ook per onderdeel de gevolgen en consequenties aan u duidelijk kan maken in uw situatie.

Mocht u nog geen M-aangifteformulier van de belastingdienst hebben ontvangen, dan kunt u deze altijd bij de belastingdienst aanvragen, zodat zij het naar u opsturen, dan wel uw belastingadviseur.
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn

Bulldozer

Ik zou willen toevoegen dat het uitschrijven toch wel grote gevolgen heeft.

A Voor de belastingdienst
B Voor leningen/hypotheken, bij de meeste (lees alle) banken mag men geen lening hebben als men in het buitenland woont. Indien men al een lening heeft moet men hem ineens terug betalen. Als men van plan is om nog geld te gaan lenen, dit is dan bijna een onmogelijke zaak.
C Je ziektekostenverzekering wordt per direct stopgezet als je door uitschrijven ook niet meer belastingplichtig bent.

Al met al beter over bovengaande dingen na te denken voor je jezelf laat uitschrijven.