Auteur Topic: Tricycle, jeepneys en andere  (gelezen 18889 keer)

Offline Cosyns Guy

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 1.810
 • Land: es
 • Nationaliteit: be
 • Geslacht: Man
 • Cristy and Guy
Re: Tricycle, jeepneys en andere
« Reactie #90 Gepost op: donderdag 26 oktober 2017, 13:44:31 »

Goedkoop, lawaaiig, populair en vervuilend: de Filipijnse jeepney
Ze zijn wereldberoemd en niet weg te denken uit het Filipijnse straatbeeld; de jeepneys. Het zijn versierde en felgekleurde megajeeps met een oude rammelbakmotor onder de motorkap. Ze zijn goedkoop en handig, maar door de zwarte, stinkende rookpluimen die uit de uitlaat komen ook zeer vervuilend.

Hier gaat de Filipijnse regering iets aan doen. In 2020 moeten alle 180.000 iconische wagens in het land zijn vervangen door milieuvriendelijke minibusjes. Deze nieuwe busjes moeten elektrisch zijn of voldoen aan de Europese emissiestandaard.

Cultureel erfgoed

Sommige jeepneys rijden al rond sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen lieten toen de afgedankte jeeps achter. Creatieve Filipijnen hebben die voertuigen in gebruik genomen, opgeknapt en gedecoreerd met allerlei toeters en bellen. Zo werd de jeepney geboren als transportmiddel. Al snel groeide het vervoermiddel uit tot een statussymbool voor de lokale bevolking.

Jeepneys zijn het goedkoopste transportmiddel in de Filipijnen. In de hoofdstad Manilla kost een ritje ongeveer 0,04 euro per kilometer. De wagens hebben geen airconditioning of ramen die je beschermen tegen de hitte en het lawaai.

De kleurrijke voertuigen worden voornamelijk gebruikt door de arme bevolking die bepakt tegen elkaar aan zit. De middenklasse en rijke bevolking hebben hun eigen transportmiddel of maken gebruik van grote bussen of treinen.

"Het zal waarschijnlijk toch wel gebeuren dat de Filipijnen de nieuwe busjes weer eigen maken", denkt correspondent Michel Maas. "Londen zou ook heel anders zijn zonder de zwarte taxi's en rode dubbeldekkers. Hetzelfde geldt voor de jeepney op de Filipijnen."
Een modern busje kost ongeveer 30.000 euro. Dit bedrag is echter te hoog voor veel jeepney-eigenaren. Zij verdienen namelijk rond de 17 euro per dag en kunnen het zich niet veroorloven om het nieuwe busje te kopen.

Wel kunnen zij een lening bij de overheid krijgen, maar het bedrag is dan eigenlijk nog te hoog om de lening ooit af te kunnen betalen. Hiervoor gaan zij dan ook de straat op. "Onze jeepney, ons cultureel erfgoed". Zo luidt het bij de protesten.Naast de jeep moet ook de manier van betalen moderner. Waar men nu nog de chauffeur met contant geld betaalt, wil de regering dat men voortaan elektronisch betaalt met een automatische kaartlezer.

"Dit zal nog meer problemen met zich meebrengen", zegt correspondent Michel Maas. "Vooral de arme bevolking maakt gebruikt van de jeepney. Zij kunnen geen chipkaart aanschaffen en hebben ook geen bankrekening".
De Filipijnse overheid neemt steeds meer maatregelen om het land moderner te maken. President Rodrigo Duterte noemt dit project één van zijn paradepaardjes. Hij heeft meerdere keren in klare taal laten weten dat de jeepneys moeten verdwijnen. Ook heeft hij gedreigd de eigenaren op te pakken als zij niet overgaan op de moderne busjes.

https://nos.nl/artikel/2199746-goedkoop-lawaaiig-populair-en-vervuilend-de-filipijnse-jeepney.html
30.000 euro voor een busje!!!  Beetje foute informatie, prijzen starten vanaf een goeie 500.000 pesos tot ongeveer 1.000.000 pesos.... groot verschil met 30.000 euro wat men in het artikel beweerd. Blijft natuurlijk een smak geld voor een doorsnee Filipino.
En een jeepney word nog steeds nieuw gemaakt voor rond de 400.000 pesos en opgaand in prijs, hangt af van de uitvoering, met een moderne dieselmotor. Basis uitvoering is goedkoper dan een Kia Picanto aldaar.!!


Offline bananacreek

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 25.362
 • Land: 00
 • Nationaliteit: 00
 • Geslacht: Man
Re: Tricycle, jeepneys en andere
« Reactie #91 Gepost op: donderdag 26 oktober 2017, 14:18:02 »
In Dumaguete willen ze nu een resolution aannemen waarbij de drivers/owners gedwongenkunnen worden om hun pedicabs voor een prikje in te ruilen tegen een dure electrische pedicab................... :denk: :denk: :negatief: :negatief: :negatief:
Offline daf105paccar

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 490
Re: Tricycle, jeepneys en andere
« Reactie #92 Gepost op: zondag 29 oktober 2017, 07:12:50 »
Zou het niet beter zijn om alleen de motoren te vervangen?
Er is niets dat de  :smiley-philippines: tegenhoud om zo goedkoop de jeepney's veeel milieuvriendelijker te maken en het betaalbaar te houden.

Er zijn al plaatsen waar de jeepney zijn vervangen door aangepaste minibusjes en  :negatief: :negatief: :negatief:.