Filipijnse politie schiet op 24 uur tijd 32 vermoedelijke drugdealers dood

Gestart door ganda, woensdag 16 augustus 2017, 17:33:37

Vorige topic - Volgende topic

ganda


Filipijnse politie schiet op 24 uur tijd 32 vermoedelijke drugdealers dood

16/08/17 - 13u54  Bron: Belga


President Rodrigo Duterte, die sinds het begin van zijn ambtstermijn een erg
repressief beleid voert tegen drugshandelaar, is tevreden met het resultaat. © epa.

De Filipijnse politie heeft aangekondigd 32 personen te hebben doodgeschoten tijdens operaties die "angst" moesten creëren bij de drugshandelaars. President Rodrigo Duterte is tevreden over het resultaat.
Bij de actie in de provincie Bulacan werden ook meer dan honderd mensen gearresteerd. "We willen verstomming en angst creëren bij drugsdealers", zei politiecommissaris Romeo Caramat. "De anderen zullen nu wel twee keer nadenken vooraleer ze hun handel voortzetten."

"Laten we er elke dag 32 doden, misschien kunnen we zo oplossen wat er misloopt in dit land", reageerde Duterte tevreden.

Dodelijk beleid
De president heeft sinds het begin van zijn ambtstermijn eind juni 2016 een zeer repressief beleid gevoerd tegen drugshandel. De politie en militanten hebben in het kader daarvan al duizenden mensen gedood. Mensenrechtenactivisten beschuldigen Duterte daarom van misdaden tegen de menselijkheid. De politie onderzoekt de dood van bijna 11.000 mensen om uit te maken of ze gelinkt zijn aan illegale drugs en of ze gedood werden door burgermilities of huurmoordenaars.

Vorige maand nog liet de president weten dat hij geen gas zou terugnemen, ondanks de groeiende kritiek op zijn dodelijk beleid.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3233991/2017/08/16/Filipijnse-politie-schiet-op-24-uur-tijd-32-vermoedelijke-drugdealers-dood.dhtml


Rich

'Indonesië volgt Filipijnen met drugsoorlog'

JAKARTA - Indonesië lijkt een voorbeeld te nemen aan de gewelddadige 'oorlog tegen drugs' van buurland de Filipijnen.

Dat signaleert Amnesty International op basis van eigen onderzoek. Volgens de organisatie heeft de Indonesische politie dit jaar al zeker zestig vermeende drugsdealers gedood. In heel 2016 waren dat er achttien. De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft de politie eerder het bevel gegeven drugshandelaren dood te schieten.


Deze zomer werd een vermoedelijke dealer doodgeschoten door de politie die werd verdacht van het smokkelen van meer dan een miljoen xtc-pillen vanuit Nederland.

Ook Nederlanders leren het harde beleid kennen. In juli van dit jaar werd Nicolas Dennis L. uit IJmuiden opgepakt voor het bezit van 0,83 gram hasj. Op beelden van De Telegraaf is te zien hoe hij in bivakmuts werd afgevoerd door de politie. Naar hem loopt nog een onderzoek.

Vorig jaar werd de Nederlandse Djaï Heijn veroordeeld voor een jaar celstraf voor bezit van 224 gram marihuana.

Rechten
Amnesty spreekt van een ,,schokkende escalatie" die niet alleen onwettig is, maar ook helemaal niets doet aan de oorzaken van drugsgebruik. ,,De autoriteiten moeten onthouden dat iedereen, ook mensen die worden verdacht van drugsdelicten, recht op leven hebben", zegt het hoofd van de Indonesische tak van de mensenrechtenorganisatie.

Op de Filipijnen zijn al duizenden mensen vermoord zonder enige vorm van proces sinds president Rodrigo Duterte daar vorig jaar aan de macht kwam en zijn oorlog tegen drugs ontketende.

Bron : http://www.telegraaf.nl/buitenland/28946034/__Indonesie_hard_tegen_drugs__.html
Rich de Nederbelg.

ganda


We weten allen dat de Filipijnen qua rechtspraak altijd een buitenbeentje zijn geweest.
Ik denk niet dat er veel rechtzaken eerlijk verlopen en dat omkoping van rechters de normaalste zaak van de wereld is.
Maar zomaar mensen neerknallen zonder enige vorm van proces om anderen schrik aan te jagen dat is er echt over.


ganda


Veel doden bij opgevoerde strijd tegen drugsdealers in Filipijnen

Voor de tweede achtereenvolgende nacht zijn bij Filipijnse politieoperaties tientallen doden gevallen. Afgelopen nacht schoten politieagenten zeker 26 verdachten van drugshandel en straatroof dood in de Filipijnse hoofdstad Manila. De slachtoffers hadden zich verzet tegen hun aanhouding, verklaarde een politiewoordvoerder naderhand.

De voorafgaande avond kwamen 32 verdachten om bij soortgelijke politieacties in de provincie Bulacan, die grenst aan Manila.

Deze twee dagen markeren de meest bloedige episode in de gewelddadige oorlog tegen drugs die president Duterte na zijn aantreden, vorig jaar juni, afkondigde. Sindsdien zijn zo'n 8000 mensen gedood die in verband gebracht werden met drugs.

Duterte

Direct na het gewelddadige politieoptreden in Bulacan zei Duterte: "Laten we er dagelijks 32 doodschieten. Misschien lukt het ons dan om de problemen in dit land terug te dringen."

De Verenigde Naties en internationale mensenrechtenorganisaties hebben grote kritiek op de aanpak van Duterte. Maar president Trump belde zijn Filipijnse collega afgelopen mei om hem te complimenteren met zijn "fantastische aanpak van het drugsprobleem".

https://nos.nl/artikel/2188430-veel-doden-bij-opgevoerde-strijd-tegen-drugsdealers-in-filipijnen.html


ganda


President Duterte heeft de 32 doden van de eerste nacht openlijk toegejuicht: 'Het is goed dat die 32 zijn doodgeschoten. Als we er elke dag 32 kunnen doden, kunnen we misschien de ziekten verlichten waaraan dit land lijdt.' In de tweede nacht schoot de politie 28 personen dood.

De oorlog tegen drugs die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost, lijkt niet meer op te houden. Ze lijkt zelfs te worden uitgebreid. In plaats van over een war on drugs wordt nu gesproken van een war on drugs and crime, een 'oorlog tegen drugs en misdaad'. De helft van alle doodgeschoten verdachten werd niet gezocht voor drugshandel maar voor zaken als berovingen, zegt de politie, 'al gebruikten zij vermoedelijk wel drugs'.

De politie beroept zich steevast op noodweer, en steevast vertellen getuigen een ander verhaal. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onderzocht een flink aantal gevallen en concludeerde dat de verdachten vrijwel zonder uitzondering in koelen bloede waren vermoord, waarna de politie een pistool en wat drugs bij het lichaam legde.

Ook dit keer doet weer zo'n verhaal de ronde: in Sampaloc zou een verdachte op de politie hebben geschoten, waarna hij werd gedood. Een getuige vertelt echter dat de verdachte smeekte om zijn leven: 'Hij zei: 'Meneer, wacht even, eventjes maar...' alsof hij smeekte. Hij werd van dichtbij doodgeschoten.'


Niemand weet precies hoeveel slachtoffers de oorlog tegen drugs al heeft gemaakt. De politie zegt ruim 3.400 verdachten te hebben doodgeschoten. Meer dan tweeduizend personen zouden zijn gedood door anonieme doodseskaders. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger.

Sinds Dutertes aantreden, ruim een jaar geleden, zijn volgens politiecijfers 13.500 mensen vermoord. Het gros zou slachtoffer zijn geworden van 'gewone' moorden, afrekeningen of ruzies, maar in de huidige Filipijnen kunnen ook die aanduidingen net zo goed alleen maar andere benamingen zijn voor hetzelfde.

De moordcampagne onder criminelen was een van de verkiezingsbeloften van president Duterte in 2016. Na zijn verkiezing zette hij de politie meteen aan het werk. Hij gaf het startsein voor de genadeloze aanpak en hij heeft die aanpak vervolgens volmondig aangemoedigd en verdedigd. Ook nu weer heeft hij niets dan lof voor de agenten die tientallen verdachten uit de weg hebben geruimd. Donderdag zei hij dat hij politiemannen die drugsverdachten doden niet alleen gratie zal verlenen, maar ze bovendien een promotie zal geven.

Duterte: ook activisten mogen dood
Ook tegenover zijn tegenstanders neemt de Filipijnse president Rodrigo Duterte een steeds dreigender houding aan. Deze week bedreigde hij mensenrechtenactivisten zelfs rechtstreeks met de dood. 'Jullie onderzoeken mij, maar er komt een dag dat ik jullie ga onderzoeken, wegens samenzwering. Of ik vraag de politie jullie dood te schieten.' Hij richtte vervolgens het woord tot de politie: 'Als zij het recht dwarsbomen, schiet ze dood. Zodat ze kunnen zien wat mensenrechten echt zijn.'

Human Rights Watch reageerde meteen: 'Met dit dreigement schildert Duterte een schietschijf op de ruggen van dappere mensen die werken om de rechten te beschermen en de waardigheid te bewaren van alle Filipino's.'

Door: Michel Maas 17 augustus 2017, 22:15  De Volkskrant