Duterte één jaar aan de macht: 'Straffe taal en teleurstelling in de Filipijnen'

Gestart door ganda, vrijdag 7 juli 2017, 20:45:22

Vorige topic - Volgende topic

ganda



Precies een jaar geleden legde Rodrigo R. Duterte de eed af als president van de Filipijnen. Hij won de verkiezingen met de belofte van "tunay na pagbabago", echte verandering. Meer dan zestien miljoen Filipijnen gaven hem een stem. Maar was Duterte hun vertrouwen waard?

Op 1 juli 2016 kregen de Filipijnen een macho als president. Zijn toespraken zijn doorspekt met scheldwoorden, bedreigingen en seksistische grappen. Hij stelt zich voor als een authentiek politicus die rechtuit praat en aan de kant van het volk staat. Dat blijkt ook uit zijn verkiezingsbeloftes.

De presidentskandidaat Duterte zei dat hij alle drugdealers "achter de tralies of onder de grond" zou stoppen. Het was een belofte die hem waarschijnlijk de verkiezingsoverwinning heeft opgeleverd. Hij mag zijn 'war on drugs' nu op een nationaal slagveld voeren.

De methode die de president gebruikt, krijgt echter veel (vooral buitenlandse) kritiek. Volgens enkele mensenrechtenorganisaties hebben 7000 tot 9000 mensen het leven verloren door 'uit de hand gelopen' politieacties en buitenrechtelijke executies. De meeste Filipino's liggen er niet van wakker, hoewel er hier en daar toch vragen rijzen. Volgens een peiling van Social Weather Station wordt de harde aanpak gesteund door 66 procent van de bevolking, in december was dat nog 77 procent.

Het is dus een populaire maatregel, maar voorlopig kan Duterte zijn belofte niet waarmaken. De slachtoffers van zijn 'war on drugs' zijn grotendeels kleine dealers en gebruikers, terwijl de grote syndicaten ongehinderd hun handel blijven drijven.

Islamitische Staat

Een belangrijkere uitdaging voor de president is het islamistisch extremisme in Mindanao, het zuidelijke eiland met een grote moslimminderheid. In de stad Marawi wordt nog steeds gevochten met een groep aanhangers van Islamitische Staat. Driehonderd burgers en militairen zijn dood, tienduizenden zijn gevlucht. Duterte heeft de noodtoestand afgekondigd. "Ik eet jouw lever op. Geef mij zout, peper en azijn. Ik zal je helemaal opeten", zei een furieuze president over de islamistische militanten.

Duterte, de eerste president afkomstig van Mindanao, had beloofd om vrede te brengen op het onrustige eiland. Maar dat lijkt niet te lukken. Vroegere pogingen om de IS-groep te elimineren, hadden weinig succes. Dat wordt nu pijnlijk aangetoond in Marawi.

De vredesonderhandelingen met het Moro Islamic Liberation Front, een andere gewapende groep, haperen. Een wetswijziging die de bewoners van een overwegend moslimgebied meer autonomie moest geven, wordt door Duterte vertraagd. Daardoor groeit het risico op nog meer onrust en geweld.

Twee miljoen banen

Duterte stelt ook teleur op economisch vlak. Aan beloftes nochtans geen tekort. De president wil jaarlijks 1,5 miljoen Filipino's uit de armoede hijsen en twee miljoen banen creëren met ambitieuze infrastructuurwerken. Maar dat is voorlopig een illusie die Dutertenomics heet, zoals de tv-zender ABS-CBN zijn beleid noemt.

Het land kent een robuuste economische groei met 6,4 procent in het eerst kwartaal van 2017. Toch zijn er donkere wolken in aantocht. Het aantal buitenlandse investeringen is gedaald en de peso heeft waarde verloren. In een land dat weinig industrie heeft en veel moet importeren, is er gevaar voor inflatie. Maar Duterte heeft weinig gedaan om de economie te diversifiëren, het land riskeert grote economische schokken.

Een ander pijnpunt is de recente belastinghervorming. Taksen op consumptiegoederen zoals benzine en auto's zijn verhoogd en de inkomensbelasting is verlaagd. Vooral de armste Filipino's worden er door getroffen, merkt de Filipijnse krant Philstar op. Want de laagste inkomens betalen geen belastingen en voelen de verlaging niet, wel de hogere taksen.

Ondanks beloftes blijven er nog meer plannen stof vergaren. De wegen van Manilla zijn verstopt en lijken meer op parkings. Dat heeft een hoge economische kost. Daarom wilde Duterte vertraagde infrastructuurwerken versnellen en er nieuwe opstarten met een noodwet. Maar die is er nog niet. Ondertussen staat het (openbaar) vervoer nog steeds stil.

Steun van de middenklasse

Op het vlak van corruptie is er wel vooruitgang geboekt. Duterte beloofde die uit te roeien in amper 3 tot 6 maanden tijd. Hoewel die deadline niet werd gehaald, zijn er wel een aantal maatregelen genomen. Er is nu een 24/7 meldlijn om ambtenaren aan te geven. Die worden ontslagen als er een vermoeden van corruptie is. Het aantal dagen die nodig zijn om een onderneming op te starten werd fors gereduceerd, en dus ook het aantal bedelende handen.

Duterte is na een jaar nog steeds erg populair. Het is duidelijk dat zijn harde taal aanslaat. Elk gesprek met een taxichauffeur in Manilla bewijst dat hij veel steun heeft bij de middenklasse. Zijn populariteit is wel gedaald bij de arme Filipino's, hun gemeenschappen worden geterroriseerd door de 'war on drugs' en ze ondervinden nog geen voordelen van de hervormingen.

Zijn presidentschap was tot nu toe tumultueus, maar een jaar is te kort om de balans op te maken. Behalve daverende retoriek heeft Duterte weinig tastbare resultaten geboekt. Hij heeft nog vijf jaar tijd om de Filipino's te overtuigen.


http://www.knack.be/nieuws/belgie/duterte-een-jaar-aan-de-macht-straffe-taal-en-teleurstelling-in-de-filipijnen/article-analyse-875147.html

Rich

Filipijnse president: "Ik eet terroristen levend op, met een beetje zout erbij"

"Ik eet de lever van militanten op als ze nog leven, met wat zout en azijn erbij", dat heeft Rodrigo Duterte vandaag verkondigd. De Filipijnse president zei dit na de brutale ontvoering en onthoofding van twee Vietnamese bemanningsleden van een schip in de zuidelijke regio Mindanao.



De regeringstroepen van Duterte in Marawi City. © getty.
De overblijfselen van de twee gegijzelden, die vorig jaar in november gekidnapt werden, werden woensdag in beslag genomen door de Filipijnse troepen. Het leger wijst de groepering Abu Sayyaf als schuldige voor de moorden aan. Deze terroristen hebben de regio in hun greep en zorgen er voor heel wat verwoesting. Duterte sprak vandaag - zoals we dat van hem gewoon zijn - harde taal. "Ik eet je lever als je dat wil. Geef me zout en azijn en ik verorber het voor je ogen", zei hij terwijl hij een foto van de twee dode bemanningsleden omhooghield. "Gaan we toelaten dat we slaven worden van deze mensen?" Het is niet de eerste keer dat Duterte gedreigd heeft om terroristen op te eten.

Vorig jaar heeft Duterte een militair offensief ingezet tegen Abu Sayyaf en andere militanten in het zuiden van de Filipijnen. Deze terreurbeweging is een slecht georganiseerd netwerk van militanten dat in de jaren 90 ontstond. Het kreeg geld van al-Qaida en is nu versplinterd in verschillende kleinere groeperingen. Een tak heeft trouw aan Islamitische Staat gezworen. In mei kwamen tientallen mensen om toen mannen van de terreurbewegingen Maute en Abu Sayyaf  een heel spoor van vernieling door de stad Marawi trokken.

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3203481/2017/07/07/Filipijnse-president-Ik-eet-terroristen-levend-op-met-een-beetje-zout-erbij.dhtml?show=art
Rich de Nederbelg.

bananacreek

Ja? ....maar wat zou Aquino zeggen?...." Niet meer doen slechte jongens?" ......kijk Duterte heeft nu een zeer hoge rating hier op de Filipijnen (SWS)...en wat was er verkeerd aan om Martial Law uit te roepen?.....zo niet dan zouden we hier in Dumaguete al in de flinke problemen zitten en evenzo Bohol en Cebu enz enz ...+ Palawan....ik ben ook lid van een Nederlands forum en daar mag je NIETS zeggen over de Marrokaantjes maar ze klagen wel over de ellende die ze veroorzaken in Helmond en Leiden enz enz....de drugswar op de Filipijnen?.......iemand moet toch de teugels in handen nemen anders gaat de Filipijnen toch snel naar de Filistijnen.... :run: :run: :run: :run: :denk: :denk: :denk: :confused2: :confused2:

Shut your mouth Rutte and drink more tea....


Nou heb ik het weer gedaan?.... :confused2: :confused2: :lachen: :lachen:

ludovangils

Op facebook las ik een topic: The Philippines has one of the highest inflation rates in Asia -- leading at 6.7% inflation recorded in September 2018 versus 11 other countries in Asia.

Heel erg voor de grote groep arme werkende mensen daar.... Ondanks ze werken stijgt hun armoede dus. Verse groenten en fruit bvb. , ook daar te duur voor vele mensen en er worden ook tonnen onverkochte producten gewoon weggegooid.
De prijzen van bouwgronden bvb. stijgen ook heel sterk.

Zucht...

Rich

Tja geen wonder dat ze daar over het algemeen lui en  ongemotiveerd zijn en geen enkele zin voor initiatief tonen zou je denken.... alhoewel  ik betwijfel of hun gedrag anders zou zijn mocht de inflatie laag zijn  :denk:

Maar dat is een ander verhaal (Filipinos in general feel a strong sense of entitlement to relax or "chill-out" even when there is still so much to do to move the country forward. Instead of discussing solutions seriously and in detail during their spare time, Filipinos would rather spend it fooling around — never mind that societies from great nations like China, Japan and South Korea have historically shown that being more serious and devoting more of their time to solving problems yields better results in the long term. https://www.getrealphilippines.com/2011/03/filipinos-cannot-progress-if-they-cannot-follow-even-simple-guidelines/

Voor de mensen die wel vooruit willen is het erg, maar die vinden hun weg wel.


Rich de Nederbelg.

Kano

De prijzen stijgen de pan uit in de Filipijnen. En dat betreft hoofdzakelijk de eerste levensbehoeften. Voor sommige produkten betaal je al meer dan in NL.
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn