De mijne is van de Filippijnen

Gestart door Luc, vrijdag 28 mei 2010, 17:09:01

Vorige topic - Volgende topic

Luc

Een nog oudere panorama reportage van de VRT. De Maurice, 90+ jaar oud. Hij leeft niet meer. Reportage is van eind jaren 80

[yt=640,505]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gOXQZgHgcXw&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/gOXQZgHgcXw&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/yt]
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

Fail_over

Dit vrouwtje oogt gelukkiger dan de twee van die boeren. Maar deze heeft ook een erfenis (naarbij) in zicht. Dat ze daarbij accepteerd dat hij een verschrompelt lijk is snap ik wel. Dat zijn dochter kwaad op hem is. Tja, de erfenis gaat dus naar zijn vrouw, en dus (gedeeltelijk) naar de phils. Of helemaal. Dan leeft die filippijnse vrouw daar als goddin.

Dat die ouwe tak daar voor gekozen heeft, is zijn beslissing. Hij wilde de laatste jaren niet alleen slijten. Daar is toch niets mis mee?  :weetikniet:
En zij heeft het een paar jaartjes met hem volgehouden, en hem verzorgt, denk ik. En de bonus opgestreken. Tis maar waar men voor kiest.

K had trouwens liever gehad dat zij zou rijden. Beter geen rijbewijs en op z'n filippijns dan zo'n stok achter het stuur. Maar ja.
Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

Luc

#2
Erfenis? Van het huis kan hij met een testament hoogstens 50% wegschenken. Recht van inwoonst krijgt zij wel wat voor de dochter ook knap vervelend is want zo lang zij in het huis woont is het in feite onverkoopbaar.
Ik heb vernomen dat zijn familie zich op het einde verzoend heeft met de vrouw omdat zij zeer goed voor hem heeft gezorgd tot aan zijn einde.
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

opinie

Die 50% is dan van zijn deel dat weer 50% van het totaal is dus de dochter erfde al 50% van de moeder en had dan een gegarandeerde 75% van het totaal na zijn dood. Het vruchtgebruik dat de vrouw minimum erfde was dan over zijn helft. De waarde daarvan hangt af van haar leeftijd!

Normaal gezien kan men niemand dwingen in onverdeeldheid te blijven.

« Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst. (art. 815, al. 1 van het burgerlijk wetboek) »

Wanneer één van de onverdeelde mede-eigenaars over zijn aandeel wenst te beschikken, bestaan er verschillende mogelijkheden:

  • - hetzij komt hij met de andere mede-eigenaars overeen om uit onverdeeldheid te treden

  • - hetzij, wanneer zij geen akkoord kunnen bereiken, kan men terugvallen op het art.827 van het burgerlijk wetboek dat als volgt luidt : «Indien de goederen niet gevoeglijk verdeeld kunnen worden, kan iedere deelgenoot de openbare verkoping ervan vorderen. Indien echter alle partijen meerderjarig zijn, kunnen zij overeenkomen dat de veiling gedaan wordt voor een notaris, die zij met onderling goedvinden aanwijzen. »

De mogelijkheid bestaat om de som op een rekening te blokkeren en de vruchtgebruik(st)er krijgt dan de intrest maar dit is wederom een onverdeeldheid en dan wordt ook meestal het vruchtgebruik om gezet in een percentage van de eigendom of geld.

Berekening van de waarde van het vruchtgebruik zoal de fiscus dat doet bij successierechten:

Leeftijd vruchtgebruiker
bij overlijden erflater
=> Waarde vruchtgebruik in %
20 jaar of minder 72
van 20 tot 30 jaar 68
van 30 tot 40 jaar 64
van 40 tot 50 jaar 56
van 50 tot 55 jaar 52
van 55 tot 60 jaar 44
van 60 tot 65 jaar 38
van 65 tot 70 jaar 32
van 70 tot 75 jaar 24
van 75 tot 80 jaar 16
meer dan 80 jaar 8

Een goede raad: regel de zaken voor het te laat is. Tenzij je het risico wil lopen uit je kist te vallen omdat je erfgenamen elkaar tijdens je begrafenis al naar de keel vliegen.
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus

Luc

Hangt er vanaf of de grond origineel van de man of de vrouw was. Indien de grond en het huis bv van de vrouw was en zij dat dan nog heeft geërfd van haar ouders dan krijgt de overlevende echtgenoot niks. Recht van inwoonst. Meer niet. Vroeger was dat zelfs niet en konden de kinderen hun vader gewoon op straat zetten.
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

opinie

http://www.notaris.be/erven-schenken/erven/bijzonder-statuut-van-de-echtgenoot

De overledene was gehuwd en had kinderen

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap, de kinderen krijgen de blote eigendom.
Alle kinderen van de overledene, uit een vorig of uit het laatste huwelijk, buitenhuwelijkse en geadopteerde, zijn gelijkgesteld en hebben dezelfde rechten.
De kinderen krijgen ieder een gelijk deel. Als een kind vooroverleden is, erven zijn kinderen in zijn plaats. Zijn er geen kinderen, dan gaat zijn deel naar zijn broers en zusters.

Gezien de echtgenoot spreekt over spanningen i.v.m. de eigendom, zal het huis gemeenschap geweest zijn en had hij nog een aandeel in de eigendom.

Er bestaat nog zoiets als een fideïcommis de residuo Hierbij schenkt men goederen aan één persoon (de bezwaarde) en na overlijden van deze persoon gaat wat overblijft van de schenking automatisch over naar de tweede persoon (de verwachter)
Voorbeeld:De volle eigendom wordt eerst vermaakt aan de langst levende huwelijkspartner. Alles wat die niet opmaakt, gaat in tweede orde terug naar de eigen familie van de schenker.

Let op! een huwelijkskontrakt waarbij de partners alles aan elkaar schenken bij overlijden kan eenzijdig opgezegd worden door een testament zonder medeweten van de andere partner.

Een vruchtgebruik is ook verkoopbaar. Dit komt echter tot einde als degene die het vruchtgebruik erfde, overlijdt.
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus

Pieter-Jan