Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Nieuwe wet gezinshereniging

Gestart door snickerz, zondag 20 mei 2012, 17:11:58

Vorige topic - Volgende topic

snickerz

Hoi,

Ik ben nieuw hier op het forum ! Belg van oorsprong, en woon sedert september 2011 in Manila (studeer aan University of the Philippines).
Ik heb mijn Filipijnse vriend leren kennen in een discotheek tijdens een trip in de Filipijnen toen ik nog in China woonde. Ik ben 31; hij 27. We kennen mekaar ondertussen 2.5 jaar, waarvan we anderhalf jaar samenwonen in Manila. Hij heeft ondertussen al eens, samen met mij, Belgie bezocht; het was geen al te groot probleem om dit korte-verblijf visum te verkrijgen vorig jaar.

Na het beeindigen van mijn studie (in juni dit jaar/volgende maand dus) zijn we van plan samen te wonen in Belgie. We dienden al onze cohabitatie-aanvraag in begin februari; en dachten dat alles op dit moment al in kannen en kruiken zou zijn ..... maar, dat bleek dus te idealistisch (nog steeds wat in na-shock)... Het ziet er naar uit dat de nieuwe Belgische wet op de gezinshereniging wel eens roet in het eten zou kunnen strooien. Ik kreeg onlangs een e-mail van DVZ die me vroeg naar mijn bewijs van regelmatig, stabiel en toereikend inkomen. Well... "hallooooooo I am a student, wasn't that clear in the file?' (ik heb dus geen inkomen) ; had dit al uitvoerig besproken met de vertegenwoordigers in de ambassade die me zeiden dat dit geen probleem moet stellen gezien mijn vader garant kan staan voor mijn vriend.

Dit bleek dus niet overeen te komen met de huidige regelgeving in de nieuwe wet.... Bewijsstukken dienen aangereikt te worden die tonen dat je ongeveer 1260 EUR per maand netto verdient. Het is wel degelijk ikzelf die dit bewijs tevoorschijn moet zien te toveren. 
Nu vroeg ik me af of iemand van jullie reeds ervaring hiermee heeft?? Ik was van plan een gans pakket op te stellen (met o.a. het bewijs dat ik full-time student was in de Filipijnen, mijn vorige arbeidscontracten en loonfiches van in China die wel aan de voorwaarde voldoen maar ondertussen al meer dan anderhalf jaar oud zijn, het arbeidscontract van mijn vriend -een salaris van ca. 1000 EUR netto, wat hoog boven het Filipijnse gemiddelde ligt- een brief van mijn ouders die stellen dat ze zich garant willen stellen, mijn recente sollicitatiebrieven, enz.).  Mijn vriend is computeringenieur (een knelpuntberoep in Belgie) en heeft al werkervaring in internationale bedrijven. Ikzelf zal binnenkort twee Masters op zak hebben. Ik heb geen idee of ze mijn argumentatie enig oog zullen geven of dat het allemaal tevergeefs is.

Best wel stresserend dit hele visum-gedoe; we zijn er ondertussen al gewend geraakt samen te wonen, en hadden gehoopt gewoon samen te vertrekken. Herkennen sommigen onder jullie je in de bovenstaande situatie?? If anyone has some tips, kindly drop me a line ;-) 

TonyTakitani

Wel, dat is zeker herkenbaar.
Ze behandelen elk dossier apart, dus ze zullen jullie situatie bekijken zoals ze nu is. Ik denk dat het wel mogelijk is als een van je ouders garantsteller kan zijn.
Toon gewoon duidelijk aan waarom je nu geen vast inkomen hebt, je de nodige dosis diploma's hebt gehaald en dat je vriend wel mooi verdiend, enz.

Ikzelf heb ook met de poepers gezeten omdat ze een stabiel en regelmatig inkomen vragen. Ik werk al een hele tijd onder interimcontract.
Ik heb aan het interimkantoor gevraagd om een schrijven op te stellen dat ik al zolang in dienst ben en optie vast heb. Ook van de HR dienst en mijn manager vroeg ik bewijs dat ik een goede werkkracht ben enz...

Mijn punt is maar dat ze het totaalpakket zullen bekijken, en dat ze waarschijnlijk niet zo heel moeilijk gaan doen over dat ene puntje.

Succes ermee!  :thumb:

Kano

j :welcome: Veel lees en postplezier op het forum. Ons forumlid Koy heeft ook een Filipijnse vriend.  Doch hij verkeert dacht ik in een andere situatie. Neem eens contact met hem op.
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn

snickerz

Hei! Bedankt voor de tips: je gaf me terug een beetje hoop! 

Phille

Heb je al overwogen om voor je vriend eerst werk te regelen hier in BelgiĆ«? Dan is het probleem toch opgelost als hij kan afkomen met uitzicht op werk. Of is dit geen optie?  :weetikniet:

bigfoot12345

Welk soort visum vragen jullie aan?
Een van de forumleden kreeg onlangs geen visum gezinshereniging voor zijn vrouw omdat hij geen vast contract had maar met interim werkte dus denk ik dat ze daar wel eens kunnen over vallen als je dat ook niet hebt.(elke situatie is anders natuurlijk)
Ik denk persoonlijk dat het "makkelijkste" is dat jou vriend een job hier zou kunnen vinden en dan een visum aanvragen om hier te komen werken.
Ik heb wel geen ervaring met dit soort visumaanvragen.
Veel succes alvast!

Amice

 :welcome:
Als hij een master it heeft (knelpunt beroep) kan hij wellicht komen als kenniswerker.
Daarvoor bestaan aparte(betere/snellere) immigratie procedures in europa. In 'the battle of the brains', kan hij wellicht nog kiezen in welk land hij het beste zo een visum kan aanvragen.
In nederland worden ook veel IT specialisten aangenomen o.a. uit India.
Ik neem aan dat DVZ daar wel meer informatie over heeft.

De garantstelling geldt overigens enkel voor touristen visa's niet voor gezinsvorming/hereniging, aangezien jij dan verantwoordelijk bent voor je partner v.v.
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleent

snickerz

 :thankyoufw5:

We vragen momenteel een cohabitatievisum aan. Het zou inderdaad mooi zijn als hij werk kon vinden in Belgie; maar ik heb wel wat twijfels
over de procedures t.a.v. kwaliteitsmigranten in Belgie. Hij solliciteerde al bij een aantal ICT bedrijven, maar kreeg steeds het antwoord dat ze op zoek
zijn naar mensen die al in Belgie verblijven. Ik zocht het dan eens op en het blijkt dat die bedrijven een Arbeidskaart B moeten aanschaffen voor de migrant (ze moeten een aantal vereisten in orde maken om dit te bekomen) en wellicht schrikt dit nog velen onder hen af.

Hij heeft een bachelor Computer Science van UP Los Banos. Mensen die wat vertrouwd zijn met de Filipijnen, weten dat die school zeer gerenommeerd is terplaatse, maar ik vrees dat die kennis tot in Belgie doordringt ... Zijn ervaring bij multinationals kan misschien meer overtuigen, maar in de ogen van Belgische bedrijven blijft het een risico om iemand van zo ver te laten overkomen (ben natuurlijk maar aan het speculeren waarom het zo moeilijk blijkt). Enfin, we kunnen uiteraard maar proberen ... 'k zal hem terug aanzetten naar werk te zoeken; en ook nog eens de procedures voor arbeidsmigratie in de andere landen van de EU bekijken.

Ondertussen blijven we hopen dat de cohabitatie-piste toch nog werkt mits de extra info die we verzamelen. Many thanks guys  :thumb:

Amice

In nederland en wellicht ook in belgie zijn de bedrijven die 'toestemming' hebben om iemand uit het buitenland als kenniswerker aan te nemen, gescreend door de immigratiedienst en daar ook als kenniswerkers bedrijf is geregistreerd.
Voor hen is de procedure ineens een stuk makkelijker en sneller.
In nederland bezit de IND een lijst van die bedrijven. het heeft aldus weinig zin om zomaar te solliciteren anders dan bij de IND geregistreerde bedrijven.

Bachelor valt overigens niet onder kenniswerkers tenzij de persoon veel ervaring binnen kan brengen.

Vraag het eens bij DVZ

Succes
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleent

snickerz

Even een update:

Ivm arbeidsmigratie ben ik niet zo veel wijzer geworden. Ik heb zowel Dvz als de Dienst Arbeidsmigratie (Vlaanderen) gecontacteerd, maar beiden verwijzen me door naar elkaar   :confused2:  Ze hebben niet echt weet van een database met bedrijven die reeds door DVZ gescreend werden... Misschien is dat een Nederlands systeem? Misschien is het zowiezo beter naar Nederland of Frankrijk te trekken, gezien de nieuwe wet vooral Belgen lijkt te discrimineren.

Ivm onze huidige visumaanvraag (voor cohabitatie in Belgie), kreeg ik het volgende bericht van de juridische Helpdesk Kruispunt-Migratie

"Wie een regelmatig eigen inkomen van 1257 euro kan bewijzen, voldoet aan de voorwaarde. Wie beneden dat bedrag zit maar toch denkt te zullen rondkomen, kan vragen om een individuele behoeftenanalyse te doen. Daarbij moet DVZ rekening houden met alle elementen die deze mensen aanbrengen (bewijslast ligt bij de aanvrager).
-      We weten dat DVZ effectief rekening houdt met het feit dat er geen huurkosten zouden zijn, en eventueel(?) spaargeld op een geblokkeerde rekening...
-      De belofte van de ouders om bij te springen indien nodig en de kans van de Filippijnse man om werk te vinden, lijken me minder juridisch afdwingbaar."

Het feit dat we geen huurkosten hebben kan dus een voordeel zijn bij de opmaak van een individuele behoeftenanalyse. De belofte van mijn ouders en werkpotentieel van mijn partner is blijkbaar minder relevant. Spaargeld op een geblokkeerde rekening lijkt ook een mogelijkheid, hoewel dit waarschijnlijk eerder van toepassing is op huurcontracten...

We sturen volgende week het ganse pakket op. Nogmaals bedankt iedereen!