Recordaantal Belgen geniet van pensioen in het buitenland

Gestart door Mawibata, donderdag 1 maart 2012, 10:23:33

Vorige topic - Volgende topic

Mawibata



Recordaantal Belgen geniet van pensioen in het buitenland


Meer dan 40.000 Belgen genieten in het buitenland van hun pensioen. Een absoluut record, en wel vijftig procent meer dan tien jaar geleden. Vooral Frankrijk is geliefd.
Meer dan 14.000 landgenoten brengen er hun oude dag door. In Spanje, met het terzake legendarische Benidorm, wonen 4.000 gepensioneerde Belgen.



Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, krijgen hun pensioen gewoon doorgestort. Wat telt zijn de rechten die ze als Belgische werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar in België hebben opgebouwd. Of ze nu in Benidorm, de Provence of een klein eiland op de Stille Oceaan verblijven, maakt geen verschil. Soms kan zo'n verhuis zelfs een fiscaal voordeel opleveren. Of gewoon beter weer, minder regen, en meer zon.







Zon lokt

Jaar na jaar trekken meer Belgen naar het buitenland om er hun pensioen door te brengen, zo blijkt uit de statistieken van de Rijksdienst voor Pensioenen die ex-werknemers en zelfstandigen hun uitkering uitbetaalt. Tien jaar geleden betaalde de RVP aan 24.000 Belgen hun pensioen in het buitenland uit, begin vorig jaar waren het er al 34.000.
Daarbovenop verblijven nog zo'n 6.000 gepensioneerde ambtenaren in het buitenland, wat het totaal op 40.000 brengt.

Belgen in het buitenland laten zich vooral door de zon lokken. meer dan een derde kiest voor Frankrijk, één op negen voor Spanje. Italië lokt nog 839 Belgen, terwijl landen als Portugal en - opvallend - Hongarije ook goed zijn voor enkele honderden landgenoten.

Toch zoekt niet iedereen de zon op. Onze buurlanden Nederland (2.423), Duitsland (2.364) en Luxemburg (1.403) zijn ook populair, terwijl nog eens 908 Belgen hun pensioen krijgen in Zwitserland. Wellicht zijn dat liefhebbers van de bergen, maar ook een bepaald soort fiscale vluchtelingen zoekt er onderdak. In Monaco wonen overigens 123 Belgische gepensioneerden.

Meer dan driekwart van de Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, blijft in Europa. Een deel zoekt het toch over de oceaan. Canada en de VS tellen elk meer dan duizend Belgische gepensioneerden. Dat kunnen Belgen zijn die op hun oude dag daarheen verhuisden, maar ook mensen die eerst een aantal jaren in België werkten, en dan emigreerden. Daarbovenop komen ook nog landgenoten die de nationaliteit van hun nieuwe thuisland gekozen hebben.



Turken en Marokkanen blijven

Ook buitenlanders die in België gewerkt hebben, krijgen vanzelfsprekend een pensioen.
In totaal betaalt de RVP 176.134 pensioenen van gewezen werknemers en zelfstandigen in het buitenland uit, zo blijkt uit de jaarlijkse statistieken.

Het gros van wie een pensioen in het buitenland krijgt, zijn mensen met een vreemde nationaliteit die hier gewerkt hebben en daarna terug naar hun thuisland gingen. Zij zijn met 136.805. De Italianen zijn met net geen 40.000 de grootste groep, gevolgd door de Fransen met zo'n 20.000. Nog geen 8.000 Turken krijgen een pensioen in hun thuisland, terwijl de Marokkanen slechts met 5.661 zijn. In tegenstelling met Italianen brengen de meesten van hen dus hun oude dag in België door.


  :link:










Waar Belgen na hun pensionering naartoe trekken



1 Frankrijk: 13.134

2 Spanje: 4.076

3 Nederland: 2.423

4 Duitsland: 2.364

5 Luxemburg: 1.403

6 Canada: 1.215

7 VS: 1.064

8 Zwitserland: 908

9 Italië: 839

10 Groot-Brittannië: 518


Landen als Portugal en - opvallend - Hongarije ook goed zijn voor enkele honderden landgenoten.

Ook Zuid-Afrika wint overigens aan populariteit: daar verblijven iets meer dan vijfhonderd Belgische gepensioneerden.
Australië telt er 321.
Een opvallende stijger is ook Thailand: daar zitten al 271 bejaarde Belgen, dertig meer dan een jaar eerder.


  :link:









Hoe geniet u van uw pensioen in het buitenland?





Een recordaantal Belgen laat zijn pensioen in het buitenland uitbetalen. Er zijn dan ook nauwelijks voorwaarden om in het buitenland van uw pensioen te genieten. Hoofdzaak is dat u pensioensgerechtigd bent en regelmatig kunt aantonen dat u in leven bent.
(netto) - Vorig jaar telde de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) 30.000 pensioensgerechtigde werknemers en zelfstandigen die permanent in het buitenland verbleven. Daarbij komen ruim 7.500 gepensioneerde ambtenaren. Alles samen is dat goed voor 37.565 Belgen op een totaal van 176.747 pensioenen of 71 miljoen euro die aan mensen in het buitenland wordt uitbetaald.
Het gros daarvan zijn buitenlanders die hun leven lang in België hebben gewerkt en bij het bereiken van de pensioenleeftijd zijn teruggekeerd naar hun geboorteland. Maar de groep die het snelst groeit is die van de Belgen, die op zoek naar wat zon of rust naar het buitenland trekken om daar van hun pensioen te genieten.


Weinig obstakels

Dat er sprake is van een trend kan komen door ons grillige klimaat, maar wellicht is de seniorenemigratie ook te verklaren omdat er relatief weinig obstakels zijn. Het Belgische pensioen is in principe overal ter wereld uitbetaalbaar. Zowel aan mensen met de Belgische nationaliteit als aan onderdanen van een lidstaat die behoort tot de Europese Economische Ruimte (EER) en inwoners van landen die een overeenkomst hebben met onze sociale zekerheid. De enige voorwaarde is dat u recht heeft op een Belgisch pensioen en dat ook hebt aangevraagd.
Praktisch is het een eenvoudige operatie. Stel: u bent met pensioen en beslist om u permanent aan de Côte d'Azur te vestigen — weet dat u niet alleen bent, want ruim 40 procent van gepensioneerde Belgen kiest voor Frankrijk — dan moet u de uitbetalingsdienst van de Rijksdienst voor Pensioenen schriftelijk op de hoogte brengen van uw nieuw adres. De ambtenaren moeten zich richten tot de Centrale Dienst der Vaste Uitgaven van de FOD Financiën.


Rekeningnummer

Wie zijn nieuwe verblijfplaats heeft in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Portugal, Spanje of Italië mag ook meteen het rekeningnummer van zijn lokale bank doorgeven. Maar om vertragingen te vermijden, is het aan te raden om het pensioen op een rekening van een Belgische bank te laten storten. U kunt ook de oude vertrouwde postassignatie laten opsturen, maar dat is meestal vragen om moeilijkheden.
Mensen die in het buitenland verblijven op het ogenblik dat ze de pensioensgerechtigde leeftijd bereiken, moeten bij de lokale bevoegde dienst hun pensioen aanvragen als het land deel uitmaakt van de EER of een overeenkomst heeft met onze sociale zekerheid. Voor alle andere landen geldt dat het pensioen moet worden aangevraagd in België (werknemers bij de RVP en zelfstandigen bij het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen — gemengde carrières hebben de keuze).


Levensbewijs

Een belangrijke voorwaarde om het pensioen ook daadwerkelijk op een rekening gestort te krijgen, is dat u het levensbewijs dat de RVP u eenmaal per jaar stuurt, hen ook netjes ingevuld en ten laatste 30 dagen na de vervaldag terugbezorgt. Ex-ambtenaren moeten twee keer per jaar een teken van leven geven, en zelfs elke maand als ze hun pensioen op een buitenlandse rekening laten storten.
Als een buitenlandse gepensioneerde overlijdt, zijn de erfgenamen verplicht om de bevoegde instelling zonder verwijlen een afschrift van de overlijdensakte te bezorgen. Er volgt ook geen automatische omzetting in een overlevingspensioen voor de overlevende echtgenoot. Die omzetting komt er alleen nadat er een schriftelijke aanvraag is ingediend bij de RVP.


Belasting


Het pensioen dat u in uw nieuwe verblijfplaats krijgt, verschilt amper van wat u in België zou krijgen. Weliswaar wordt de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) niet uitbetaald aan wie in het buitenland verblijft. Maar de overlevingspensioenen, de ouderdoms- en weduwerenten (bedragen voor mensen en nabestaanden die bijdragen hebben betaald in het oude kapitalisatiesysteem, nvdr.) worden wel uitgekeerd.
Ook de belasting verschilt weinig. Wie in een EU-land (of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) woont, betaalt enkel een solidariteitsbijdrage op zijn Belgische pensioen en niet op mogelijke buitenlandse pensioenen die hij zou genieten. Voor de Z.I.V.-bijdrage is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen bij de RVP op voorwaarde dat u geen kosten krijgt terugbetaald uit de Belgische gezondsheidskas.


Groepsverzekering

Ook voor de groepsverzekering gelden dezelfde spelregels als u in België was gebleven. Belangrijk om te weten is welke einddatum is vastgelegd in het contract dat u hebt getekend. Wie op zijn 60ste met pensioen gaat, kan zijn kapitaal in principe laten uitkeren, zij het met een fiscale strop van gemiddeld 22 procent (in de vorm van bedrijfsvoorheffing betaald door uw werkgever). Sinds begin dit jaar is dat niet langer mogelijk voor bruggepensioneerden om het kapitaal voor hun 60ste laten uit te keren. Beter is het om tot uw 65ste te werken, zodat u slechts 15 procent van uw kapitaal betaalt aan de fiscus. En dan hopen dat u nog lang levensbewijzen kan doorsturen vanuit uw zonnige nieuwe verblijfplaats.
Wat moet ik doen om van mijn pensioen te genieten in het buitenland?

    Pensioen aanvragen bij de bevoegde instelling (RVP, Rijksinstituut Sociale Zekerheid voor Zelfstandigen of voor wie al in het buitenland woont, de lokale dienst van de sociale zekerheid)
    Nieuwe verblijfplaats doorgeven
    Betalingswijze duidelijk afspreken (Belgisch rekeningnummer is aan te raden)
    Levensbewijs terugsturen (een keer per jaar, twee keer voor ambtenaren)
    Aanvraag indienen om groepsverzekering te laten uitbetalen (en aangeven aan de fiscus)


  :link:










Belgisch pensioen in het buitenland


Als u in het buitenland verblijft, de pensioengerechtigde leeftijd nadert en meent recht te hebben op een Belgisch pensioen, stelt u zich wellicht de vraag  waar u dit dient aan te vragen.


1. Aanvraag van uw Belgisch pensioen vanuit het buitenland

De regels verschillen volgens het land waar u verblijft.

1.1. Verblijf in een Lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EEE) of Zwitserland



Wanneer u verblijft in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte of in Zwitserland moet u uw pensioenaanvraag indienen bij het lokaal bevoegde organisme voor sociale zekerheid. Ook de Europese site 'Your Europe' is een goede bron van informatie.


1.2. Geen overeenkomst inzake sociale zekerheid tussen België en het land waar u verblijft


Wanneer u verblijft in een land dat met België geen overeenkomst heeft inzake sociale zekerheid, moet u persoonlijk en met een aangetekend schrijven de aanvraag indienen bij één van de volgende bevoegde instanties in België:

Voor werknemers:
Rijksdienst voor pensioenen
Bureau voor internationale overeenkomsten
Zuidertoren
1060 Brussel
info@rvponp.fgov.be
Tel: +32 2 529.30.02
Groene lijn (in België): 0800 502 46

De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) vervult twee functies in de sector van de pensioenen, nl. het toekennen van een pensioen aan de werknemers en de uitbetaling van de pensioenen aan op rust gestelde werknemers en zelfstandigen. Op de website van de RVP vindt u trouwens heel wat nuttige informatie, bijvoorbeeld in de rubriek Veel gestelde vragen en werken en/of verblijven in het buitenland.

Voor zelfstandigen:
Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen
Jan Jacobsplein
1000 Brussel
info@rsvz-inastie.fgov.be
Tel: +32 2 546.42.11
Fax: +32 2 511.21.53

Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) onderzoekt het recht op pensioen voor de voormalige zelfstandigen en de Rijksdienst voor Pensioenen verzekert de uitbetaling ervan.

Voor een gemengde carrière (werknemer én zelfstandige):
U moet uw aanvraag indienen bij één van  de bovenvermelde twee diensten, naar keuze (de aanvraag ingediend bij de ene dienst geldt automatisch ook voor de andere dienst).

Opgelet: bij overlijden zijn de erfgenamen verplicht om dit te melden aan de bevoegde instelling, met een afschrift van de overlijdensakte van de pensioengerechtigde. Er ontstaat geen automatische omzetting op een overlevingspensioen voor de overlevende echtgenoot: deze moet zelf een aanvraag indienen, op dezelfde manier als hierboven beschreven.



1.3. Wel overeenkomst inzake sociale zekerheid tussen België en het land waar u verblijft


Wanneer België wel een overeenkomst inzake sociale zekerheid - betreffende de pensioenen - heeft afgesloten met het land waar u als pensioenaanvrager verblijft, moet u uw pensioen ter plaatse aanvragen bij het lokaal bevoegde organisme voor sociale zekerheid.


1.4. Overheidssector en oorlogsrentes (oud-strijders en oorlogsinvaliden)


De aanvragen worden rechtstreeks ingediend bij:
Administratie der Pensioenen
Victor Hortaplein 40, bus 30
1060 Brussel 
info@pdos.fgov.be
Tel: +32 2 558.60.00
Fax: +32 2 558.60.10


1.5. Fonds voor de beroepsziekten (voormalige mijnwerkers)

Dit is een bijzondere categorie van pensioengerechtigden waarvoor afzonderlijke regels gelden. U vindt informatie hierover op de site www.fmp.fgov.be .


1.6. Pensioen van DOSZ (Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid)

Gelieve rechtstreeks contact te willen opnemen met:

DOSZ (Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid)
Louizalaan 194
1050 Brussel
Telefoon : +32.2.642.05.11
Fax : +32.2.642.05.59
Email :  info@ossom.fgov.be




2.  Uitbetaling van uw Belgisch pensioen in het buitenland


Bevoegde overheid: de pensioenen in het buitenland worden uitbetaald door de Rijksdienst voor Pensioenen, Zuidertoren te 1060 Brussel.

Uitzondering: de overheidssector, waarvan de pensioenen worden uitbetaald door de FOD Financiën, Centrale Dienst der Vaste Uitgaven (CDVU), Kunstlaan 30 te 1040 Brussel (zie Administratie van de Thesaurie).
cdvupensioenen.thesaurie@minfin.fed.be
Tel: +32 2 573.57.12
Fax: +32 2 233.75.04

Alle Belgische pensioenen zijn overal ter wereld uitbetaalbaar aan Belgen of EU-onderdanen. Hetzelfde geldt voor onderdanen van landen waarmee België een overeenkomst inzake sociale zekerheid heeft ondertekend. Mijnwerkerspensioenen zijn overal uitbetaalbaar (mits zekere beperkingen).


3. Problemen en klachten


Bij problemen met uitbetaling van uw pensioen (voorbeeld: vertraging, verlies, diefstal van cheques, etc.) kunt u zich als gerechtigde wenden tot:

    de instelling in België die uw pensioen uitbetaalt
    indien u woont in een land waarmee België een bilaterale overeenkomst inzake sociale zekerheid heeft afgesloten, kunt u uw klacht indienen bij het lokaal bevoegde organisme voor sociale zekerheid.

Voor klachten betreffende de werking en de dienstverlening van de pensioendiensten, de vaststelling van uw pensioenrechten of het bedrag en de uitbetaling van uw Belgisch pensioen kunt u terecht bij:

Ombudsdienst Pensioenen
WTC III Simon Bolivarlaan 30 bus 5
1000 Brussel
klacht@ombudsmanpensioenen.be
Tel. +32.2.274.29.80 (tussen 9 en 17 uur Belgische tijd)
Fax +32.2.274.19.99



  :link:



Giving a gift engenders gratitude. Giving many gifts engenders expectation.

Mawibata

Citaat van: Mawibata op donderdag  1 maart 2012, 10:23:33


Recordaantal Belgen geniet van pensioen in het buitenland




Ook Zuid-Afrika wint overigens aan populariteit: daar verblijven iets meer dan vijfhonderd Belgische gepensioneerden.
Australië telt er 321.
Een opvallende stijger is ook Thailand: daar zitten al 271 bejaarde Belgen, dertig meer dan een jaar eerder.



Ik ben wel benieuwd hoeveel  :belgiesmiley:  hun pensioen op de  :smiley-philippines:  zouden doorbrengen.


Iemand een idee ?
Giving a gift engenders gratitude. Giving many gifts engenders expectation.

apollo

Geen idee van Mawibata, maar het zullen er een pak zijn denk ik.

alleszins zeer nuttige info voor mij  :thankyoufw5:

:applaus:

Fail_over

Ik ben wel benieuwd hoeveel  :belgiesmiley:  hun pensioen op de  :smiley-philippines:  zouden doorbrengen.




De slimste groep??

Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

Luke

Citaat van: Mawibata op vrijdag  2 maart 2012, 18:52:07
Citaat van: Mawibata op donderdag  1 maart 2012, 10:23:33


Recordaantal Belgen geniet van pensioen in het buitenland




Ook Zuid-Afrika wint overigens aan populariteit: daar verblijven iets meer dan vijfhonderd Belgische gepensioneerden.
Australië telt er 321.
Een opvallende stijger is ook Thailand: daar zitten al 271 bejaarde Belgen, dertig meer dan een jaar eerder.



Ik ben wel benieuwd hoeveel  :belgiesmiley:  hun pensioen op de  :smiley-philippines:  zouden doorbrengen.


Iemand een idee ?

Volgens mij zeer weining gepensioneerden Belgen in PH. Misschien enkele weduwnaars of BE-PH koppels maar zeker geen Belgische koppels.
Heb eens ergens een artikel gelezen dat een groot aantal terugkeert na 1 of 2 jaar. Het aanpassingsvermogen is duidelijk kleiner bij 60+ die hun hele leven in Belgie hebben gewerkt/geleefd.

opinie

Citaat van: Mawibata op donderdag  1 maart 2012, 10:23:33
Voor de Z.I.V.-bijdrage is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen bij de RVP op voorwaarde dat u geen kosten krijgt terugbetaald uit de Belgische gezondsheidskas.

100 euro sparen en dan ziek worden. We spreken dan nog niet over dagelijkse medicatie: bloeddruk, bloedverdunners, insuline enz.

Citaat van: Fail_over op zondag  2 september 2012, 16:48:59
Citaat van: Mawibata op vrijdag  2 maart 2012, 18:52:07
Ik ben wel benieuwd hoeveel  :belgiesmiley:  hun pensioen op de  :smiley-philippines:  zouden doorbrengen.
Iemand een idee ?
De slimste groep??

Slimste?  :denk: Slim zoals de vent waarover we vandaag nieuws vernamen?

De gebeurtenissen

Een handelaar uit de regio getrouwd met een  :smiley-philippines: uit mijn vrouws regio besloot niet te wachten tot 65 om te verkassen. Handel en huis verkocht werd verkocht en enkel richting naar de  :smiley-philippines:
Ter plaatse was een huis voorzien en konden ze nog lang genieten van het geld. Hij zou het geld nooit opkrijgen.
Inderdaad, hij zal het nooit opkrijgen. Vooral omdat hij nu bij zijn hoogbejaarde moeder in  :belgiesmiley: inwoont en vrouwlief in de  :smiley-philippines: van het huis en geld geniet samen met haar minaar.
Vervaldatum van de droom: zes maanden.

Realiteit en realisme zijn hoofdverdachten bij het onrustwekkend overlijden van menig droomleven.
Pussy whipped is vaak medeplichtig voor het leveren van hand- en spandiensten.

:denk: Die laatste zin is uiteindelijk dubbelzinniger dan oorsprokelijk bedoeld.  :biggrinn:
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus