Als verpleegkundige werken in Nederland met een Filippijns nursing diploma

Gestart door nils, vrijdag 27 mei 2022, 19:20:30

Vorige topic - Volgende topic

Michaela

Citaat van: opinie op dinsdag 31 mei 2022, 14:16:16
Citaat van: Michaela op dinsdag 31 mei 2022, 02:24:49Voor zover ik het weet duurt de opleiding verpleegkundige in Filippijnen vier jaar en ik denk dus vergelijkbaar met een mbo niveau 4 hier in Nederland.

Verpleegkundige wordt in  :smiley-philippines: gegeven als bacheloropleiding. Wat ik begrepen heb, valt de erkenning in  :belgiesmiley: in het water omwille van o.a. het gebrek aan:
  • managementtraining: men moet leiding kunnen geven aan o.a. de verzorgers
  • kritisch denken: als de dokter medicatie voorschrijft die potentieel gevaarlijk is in combinatie met de andere medicatie of toestand, moet de verpleegkundige de kennis en ingesteldheid hebben om de dokter op zijn fout te wijzen. De  :smiley-philippines: opleiding is te zeer "bevel is bevel"Helemaal met je eens! Een tijdje terug wees ik de specialist ouderengeneeskunde op zijn fout. Hij heeft niet gewerkt volgens de protocol. Eerst gaf hij niet toe. Ik heb 1 dag gewacht. Als hij zijn fout niet gaat erkennen dan was ik van plan verdere stappen te ondernemen. Gelukkig stuurde hij mij email met uitleg en gaf zijn fout toe.
Ik vraag me af of filipijnse verpleegkundige in staat zouden zijn kritisch te denken en te handelen en zo nodig actie te ondernemen.
Ook als verzorgende moet je in staat zijn leiding te geven aan collega's, was trouwens een onderdeel van de opleiding.  Er was een aparte examen daarvoor, ben ik twee keer gezakt :neeneenee: Kortsluiten met collega's, anticipiren, taken verdelen, enzo.
De vorige keer nog tijdens mijn dienst was ik behoorlijk pissig op collega's. Ze gingen koffie drinken met zijn allen en heeft de huiskamers verlaten. Het gevolg: bewoners gingen dwalen, huilen, ruzie maken, gillen enzo. Dat moet je allemaal kunnen zien en sterk zijn in jouw schoenen om tegen de collega's te zeggen: koman! ga terug naar je post! koffie drinken is leuk maar doe jouw werk!

Michaela

Een van de belangrijkste taak van de verzorgende/verpleegkundige is de aangeboden zorg te evalueren met de artsen, ergo, fysio, psycholoog en de naasten. En daarvoor moet je behoorlijk de Nederlandse taal onder de knie hebben.
Voor mij blijft het lastig, praten is geen probleem, alhoewel, mijn tong werkt niet altijd mee :lachen: , bepaalde woorden kan ik moeilijk uitspreken. Patienten corrigeren mij soms :thumb:
Vervolgens rapporteer je ook nog in het dossier. Kortom, multitask.
Eerlijk gezegd, ik vind het fijn dat ik het niet wist wat de opleiding inhoudt. Anders was ik misschien bang geworden en had niet gedurfd de opleiding te doen.

Luc

Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.

Via de VDAB kun je een opleiding HBO of Bachelor volgen. Je moet bij aanvraag een test Nederlands afleggen en een interview waar er gevraagd wordt naar de motivatie. Indien aanvaard moet je je eerst inschrijven als werkzoekende en dan mag je beginnen met de opleiding. 

https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/903902

HBO (hoger beroeps onderwijs) is 3 jaar. Dit wordt echter door de EU niet meer erkend wegens te weinig uren stage. Je kunt er wel mee aan de slag in Vlaanderen.

Voor anderstaligen die via de VDAB een opleiding niveau HBO willen volgen duurt de opleiding 3,5 jaar. Het eerste half jaar wordt extra aandacht gegeven voor de taal. Na 1,5 jaar heb je dat Vlaams diploma zorgkundige. Na de volledige opleiding ben je een gegradueerd verpleegkundige.


Je kunt met een HBO ook nog een jaar specialisatie gaan doen. Meestal via een ziekenhuis zoals verpleegkundige operatiezaal.

Met een HBO diploma kun je ook eerst een brugjaar volgen en daarna 3 jaar bachelor + eventueel nog 1 jaar master.

Rechtstreeks een bachelor gaan doen is 4 jaar + 1 jaar voor master.

Het bruto loon tussen een HBO gegradueerde en een bachelor is eigenlijk marginaal. Iets van een 150 euro bruto maandelijks voor een bachelor. Netto schiet daar nog niet de helft van over. Je hebt als bachelor en zeker als master meer mogelijkheden voor promotie. 
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

opinie

Citaat van: Luc op dinsdag 31 mei 2022, 20:57:19Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.

Via de VDAB kun je een opleiding HBO of Bachelor volgen.

De Vlaamse HBO heet sinds 2009 HBO5. De reden is dat het verwarring (zoals nu) met de Nederlandse HBO geeft, die in feite een bachelor is.

Citaat van: Luc op dinsdag 31 mei 2022, 20:57:19Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.
Dat is dan ongeveer MBO niveau 2

BSO is beroepssecundair onderwijs. Bijzonder secundair onderwijs klinkt te veel als buitengewoon secundair onderwijs lijken wat beter gekend is als BuSO. (in Nederland voorheen MLK, nu SBO)
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus

Luc

Ja is HBO5. Schoondochter is dat aan het doen. Ze zit nu in module 5. De laatste module. Dan moet je ook al een richting kiezen. Ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuisverpleegkunde, ziekenhuisverpleegkunde of verpleegkunde bij mensen met een beperking.

Zij doet ziekenhuisverpleegkundige.
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.