Hoofdmenu

Recente berichten

#31
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door Bjorna145 - donderdag 4 augustus 2022, 00:50:50
De Filippijnen is zeker niet het beste land om te wonen maar Nederland zeker ook niet.
Ik heb in Zwitserland, Rusland, de USA en de Filippijnen gewoond voordat ik defienitief naar de Filipijnen kwam.
Ik moet zeggen de USA trok mij aan, ik heb in Richmond Verginia gewoond.
De Filippijnen het is maar net waar je woont op de Filippijnen, ik vind Bais nog steeds een leuk stadje hoewel het daar ook druk begint te worden.
En mijn vrouw heeft reuma en dat gedeid goed hier ze hoeft bijna een pijnstillers te slikken in Nederland moest ze dat wel.
Nadeel de aircon staat ook altijd hoog 26gr de koude lucht doet pijn aan haar botten.
En de Engelse taal is hier goed ingeburgerd dus dat maakt comunicatie een stuk makkelijker t.o.v. andere landen.
En voor de rest weet je het wel slechte infrastructuur etc etc.
Maar de vrijheid die je hier hebt t.o.v. Nederland dat zou ik toch niet willen missen.
In 1952 zij onze toenmalige koningin Juliana Nederland is vol toen moest ik nog geboren worden.
Nederland het is overbevolkt en dat is jammer want Nederland is een mooi land maar ik zou er niet meer willen wonen.
Spanje en Portugal zou mij ook wel aantrekken maar dan zit je toch met een taal barierre en buiten Engels ben ik niet zo goed in talen.
#32
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door O.B.Bommel - woensdag 3 augustus 2022, 14:50:30
Deel 3

Voltrokken de veranderingen zich langzaam als je er minstens jaarlijks geruime tijd verblijft, als je 2 jaar weg bent valt er veel op.

Zo is de hoofdweg naar het centrum op stukken verbreed. Niet dat het veel uithaalt in verkeersveiligheid of drukte, je hebt wat meer uitwijkmogelijkheden als er weer een tegenligger recht op je af komt. Maar omdat die tegenligger daar ook vanuit gaat schiet het in verhouding niks op.

Hier staan de huizen vrij dicht op de weg dus de verbreding heeft nogal wat impact. In het slechtste geval raast het verkeer door waar je vroeger op je terras aan de koffie zat. Stap je je huis uit en sta je meteen op de weg. A niet zo veilig voor de bewoners maar B ook niet voor het verkeer. Bovendien wordt de extra rijstrook regelmatig onderbroken dus eigenlijk komt er alleen wat meer plaats op de weg. En deels gebruikt men de weg nog gewoon als voorheen.
Het is wel een raar gezicht zo maar hier doen ze niet moeilijk met onteigeningen, als ze grond nodig menen te hebben pakken ze het gewoon en de vergoeding is vaak minimaal.

Inmiddels is ook de rondweg om Dumaguete bijna klaar. Die zou het centrum moeten ontlasten want dat is langzaam dichtgeslibd in 25 jaar. In Europa zou dat een verbetering zijn, niet door het centrum van Utrecht te hoeven als je van Amsterdam naar Den Bosch moet. Probleem hier is dat eigenlijk niemand van Amsterdam naar Den Bosch hoeft en vice versa maar allemaal naar Utrecht moeten dus kan je een kanon afschieten op de brede rondweg en is het nog steeds druk in de stad. En eigenlijk had men dat allang kunnen weten maar politici blinken nu eenmaal niet uit in intelligentie (of ontkennen de realiteit) dat is in NL nauwelijks anders.

Werd er de afgelopen jaren veel beton gestort op de verharde wegen, de onverharde wegen  zijn verslechterd. Meer gaten en rotsblokken het is geen feest om daar met je scootertje op te balanceren.

Verder heb ik geprobeerd de elektrische auto's te tellen hier. In bijna 2 weken kom ik aan NUL. Zelfs geen hybride denk ik tenminste maar ik ben geen kenner. Waar zouden ze trouwens moeten laden. Benzine- en dieselauto's komen er gewoon meer bij. Als zo'n vrachtwagen voor mij weer eens een zwarte wolk uit de auto blaast en je zichtbaar naar adem hapt zouden ze het woord stikstof hier uitgevonden kunnen hebben. Geen fijnstof maar grofstof. Overigens komen die woorden hier niet voor in het vocabulaire, het bestaat gewoon niet. Als we richting airport rijden zegt Mildred altijd rijd maar langs de boulevard daar is nog wat frisse lucht. Ik zei dat is net als in Nederland, een kilometer over de grens in Duitsland is het meteen frisser. Ach het moge duidelijk zijn dat ik niks heb met de milieumaffia. Er verandert hier niks en de komende decennia zeker niet.  Te laat is te laat.

De prijzen zijn hier ook wel gestegen maar veel minder in verhouding dan in Nederland. Ook hier is de benzine extra verlaagd om de koopkracht wat op peil te houden, wat minder zuinig dan in NL. Hier geen last van Oekraine ze weten niet eens waar dat ligt. Is die oorlog nog steeds bezig dan? Krijg je als opmerking.
De graanschuur van de wereld minus de Filipijnen....... We worden belazerd waar we bij staan.

Tenslotte de helmplicht. Was Dumaguete zowat het Asterix-dorpje als het ging over het dragen van een helm, eindelijk heeft het volk zich gewonnen gegeven. Hoe kon het NU wel en jarenlang niet? Het antwoord is covid. De mensen zijn zo angstig gedrild met mondkapjes en besmettingsgevaren dat ze de helm er nu eindelijk gemakkelijk doorkregen. En nu dragen ze EN een mondkapje EN een helm. Ach wel kwaliteit theepot maar goed.
Je ziet wat er allemaal mogelijk is als je de mensen maar bang genoeg maakt, je ziet het voor je ogen gebeuren.

Wordt weer vervolgd
#33
Bouwen, huren of kopen / Re: Scheidingswand bouwen in h...
Laatste bericht door Ronny55 - woensdag 3 augustus 2022, 09:15:50
Citaat van: Antonio op vrijdag 29 juli 2022, 11:16:54Maarrrr, nu ben ik diverse hardware zaken afgeweest hier, ook Citihardware, maar nergens zijn die spullen verkrijgbaar. Of zoals bij Citi: no stock.
Dit weekend nog eens gaan kijken bij Wilcon.

Heb al die spullen bij "City Hardware " gevonden , je hebt 2,40 of 3,00 meter lengtes
Om en bij de 100 peso to 115 peso stuk gipsplaten 12 mm 420 peso 122 x 244 cm Gypson putty voor de afwerking 1 gal 560 ps . De schroeven voor metaal https://www.lazada.com.ph/products/100pcs-1-inch25mm-black-screw-for-metalsteel-gypsum-drywall-screw voor 150 peso heb je er zo'n 500. Daar zijn nog dingen waar je op moet letten. zie pm
#34
Visum: partners, kinderen en toeristen / Re: Visa run
Laatste bericht door Luke - woensdag 3 augustus 2022, 02:48:20
Citaat van: startagain op dinsdag  2 augustus 2022, 23:16:40Hoi Pinkpanther, Ik ben zelf van plan in november naar daar te gaan (Cebu). Ik heb reeds een ticket met terugreis na 26 dagen geboekt. Vanwege de prijzige tickets zou ik echter langer willen blijven, me dus een ander (one way) ticket aanschaffen en een maand extra verblijven in de Filipijnen. Weet u (of iemand anders op het forum) misschien hoe ik dit het beste aanpak? Ik heb geen zin in een rit naar de Filipijnse ambassade in Brussel, maar ben niet op de hoogte wat het alternatief is in de Filipijnen, waar ik daarvoor moet zijn (immigratie Cebu?) en heb ik daar iets voor nodig, behalve pesos? (ICARD?). En indien ik langer dan 59 dagen wil blijven, wat is dan de procedure?

Visa waiver (verlengen na 30 dagen)
https://immigration.gov.ph/visa-requirements/non-immigrant-visa/temporary-visitor-visa/visa-waiver

Na 59 dagen:
https://immigration.gov.ph/visa-requirements/non-immigrant-visa/temporary-visitor-visa/extension-of-authorized-stay-beyond-59-days

Gewoon je aanmelden bij het lokale BI-kantoor, enkele dagen voor het vervallen van visum, met de gebruikelijke COVID-19 protocols; modkapje en mogelijk vacinatie bewijs tonen. Reispas en PHP's

CEBU IMMIGRATION DISTRICT OFFICE
ACO: JOEL M. VALENCIA
Office Hours: 8:00 am - 5:00 pm
Direct Line(s): (032) 8345-6441, (032) 8345-6442
Facsimile Numbers: (032) 345- 6441
E-mail Addresses: bimandauecebu@yahoo.com
Office Address 2nd Level J Centre Mall, A.S. Fortuna Street, Brgy. Bakilid, Mandaue City, Cebu 6014

Centre mall cebu locatie
#35
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door O.B.Bommel - woensdag 3 augustus 2022, 02:34:23
Citaat van: innka3 op dinsdag  2 augustus 2022, 23:24:35
Citaat van: O.B.Bommel op dinsdag  2 augustus 2022, 11:39:14Dagboek Deel 2

Zo langzamerhand krijg ik weer een beetje "zicht" op het wel en wee rond mijn "residentie". Niet allemaal goed nieuws, integendeel.

Na het overlijden van mijn zwager Dindo en schoonzus Erna waren de vooruitzichten al niet zo best,

Wordt weer vervolgd
vertrek daar maar,als er niemand meer woont waar je binding mee heb,anders lezen we straks een bericht in e krant ''witkop vermist/dood gevonden''.beter ergens een huis ofzo iets huren met eten erbij en je eigen gang gaan,als is een hok te zitten waar je zelf moet schoonmaken en wassen en op je spullen moet letten als je weg bent en als je slaapt alles moet afsluiten. :benweg:

Dat heb ik inderdaad overwogen, al eerder. Maar er is nog "binding" met een schoonzus een paar huizen verder (die heeft het overigens wel druk met werken) maar weinig tijd om ook nog eens op mijn huis te letten. Ook de buurt kent me vrij goed het is niet zo dat ik me onveilig voel of zo. En ze weten allang dat ik het huis niet onder hun gat zou verkopen als dat al zo makkelijk zou gaan. Anticiperend op het "afscheid" nemen betaal ik al een tijdje geen housetax, dat doen ze zelf maar. En ik koop niks meer bij. Over 1,5 jaar kan mijn vriendin met pensioen dan zie ik wel weer even verder.

Heb wel een nieuw slot op mijn kamer laten zetten waarvan alleen ik en mijn vriendin de sleutel hebben. Verder buiten mijn papieren is er niet veel meer te jatten.

Mijn vriendin houdt nu alles bij ik hoef zelf niet veel te doen. Maar zij woont als ik er niet ben in Tanjay en daar wil IK niet zitten, hier in Dumaguete heb ik alles.

Maar zo erg dat ik ergens anders naar toe ga om in PH te blijven komen is het niet, ik zou dan helemaal afscheid nemen van de Filipijnen want zo speciaal is het voor mij niet. Die rose bril is 15 jaar geleden al afgezet. De wereld is groter dan alleen de Filipijnen, ik reis ook naar andere plekken.

Als ik al residentieel uit NL zou vertrekken zou dat eerder Spanje of Curacao zijn. Het laatste heb ik al een tijd gewoond.

Ik kan me ook niet voorstellen dat anderen hier een louter paradijselijk bestaan hebben, ieder huisje heeft zijn kruisje. Ook als het eens wat minder is schrijf ik dat op.
#36
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door Bjorna145 - woensdag 3 augustus 2022, 00:59:30
Jan en Ging wonen nog steeds in Bais, maar ik weinig contact met hun.
Heb laats Jan nog gezien bij de Metro Bank.
#37
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door innka3 - dinsdag 2 augustus 2022, 23:24:35
Citaat van: O.B.Bommel op dinsdag  2 augustus 2022, 11:39:14Dagboek Deel 2

Zo langzamerhand krijg ik weer een beetje "zicht" op het wel en wee rond mijn "residentie". Niet allemaal goed nieuws, integendeel.

Na het overlijden van mijn zwager Dindo en schoonzus Erna waren de vooruitzichten al niet zo best,

Wordt weer vervolgd
vertrek daar maar,als er niemand meer woont waar je binding mee heb,anders lezen we straks een bericht in e krant ''witkop vermist/dood gevonden''.beter ergens een huis ofzo iets huren met eten erbij en je eigen gang gaan,als is een hok te zitten waar je zelf moet schoonmaken en wassen en op je spullen moet letten als je weg bent en als je slaapt alles moet afsluiten. :benweg:
#38
Visum: partners, kinderen en toeristen / Re: Visa run
Laatste bericht door startagain - dinsdag 2 augustus 2022, 23:16:40
Hoi Pinkpanther, Ik ben zelf van plan in november naar daar te gaan (Cebu). Ik heb reeds een ticket met terugreis na 26 dagen geboekt. Vanwege de prijzige tickets zou ik echter langer willen blijven, me dus een ander (one way) ticket aanschaffen en een maand extra verblijven in de Filipijnen. Weet u (of iemand anders op het forum) misschien hoe ik dit het beste aanpak? Ik heb geen zin in een rit naar de Filipijnse ambassade in Brussel, maar ben niet op de hoogte wat het alternatief is in de Filipijnen, waar ik daarvoor moet zijn (immigratie Cebu?) en heb ik daar iets voor nodig, behalve pesos? (ICARD?). En indien ik langer dan 59 dagen wil blijven, wat is dan de procedure?

Citaat van: Pinkpanther op zondag  5 juni 2022, 08:48:10Hi Luke,

Voor de Pandemie ben ik minimaal 15x naar the Philippes gevlogen en had meestal terugvlucht na 2 of 3 maanden.
Voorheen nooit een probleem gehad bij het inchequen.

In maart bij Singapore Airlines vroegen ze er wel naar.......geen return ticket binnen
30 dagen NIET boarden en niet mee.... :crazy:  :crazy:  :crazy:

Ik heb toen ter plaatse een ticket moeten boeken......Scoot MNL  SIG  was gelukkig maar
58 euro.

In the Philippines vroegen ze niet naar het ticket, vroegen alleen hoe lang ik bleef.

Nu ga ik weer 18 juni......  en nog steeds is het mij niet geheel duidelijk...ik had KLM 2 weken geleden gemaild....geen reaktie.


MvG

Pinkpanther  :hoedjeaf:  :hoedjeaf:  :hoedjeaf:
#39
Reisverslagen en foto's / Re: Bommel naar de Filipijnen ...
Laatste bericht door startagain - dinsdag 2 augustus 2022, 22:54:13
Beste Heer Bommel, prachtig hoe je het altijd in vertelmodus kan neerpennen. Met veel plezier gelezen.
#40
Nederland / Re: Nederlandse normen en waar...
Laatste bericht door tjenn - dinsdag 2 augustus 2022, 20:14:22
Het zal wel beteren de dag dat we allemaal Arabisch gaan spreken gedaan met dat gezever. :thumb: