Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

rook oventje

Gestart door janvanderijt, zaterdag 17 mei 2014, 05:38:27

Vorige topic - Volgende topic

Lenn

Citaat van: janvanderijt op zondag  4 januari 2015, 06:29:09
ze zijn er mee bezig over een paar weekjes staat ie hier
ben benieuwd heb 5000 p betaald voor matriaal en vooer het maken valt mee dus :thumb:
Is dat de rookton gemaakt van een oud 200 liter drum?Dan is het best wel duur.En 1 dag werk.Zolang je er maar blij mee bent.

Lorre

Citaat van: jim miata op zondag  4 januari 2015, 10:42:20
Citaat van: janvanderijt op zondag  4 januari 2015, 06:29:09
ze zijn er mee bezig over een paar weekjes staat ie hier
ben benieuwd heb 5000 p betaald; voor materiaal en vervoer, het maken valt mee dus :thumb:

Dan nu nog geschikte vis of vlees of misschien wel kip ook lekker hoor. Er zit veel paling hier in de Filipijnen speciaal in rijstvelden  dat ondiepe water schijnen ze wel prettig te vinden, de Filipino's van wie die rijstvelden zijn hebben een hekel aan die paling die daar zit, en echt gek (om te eten) zijn ze er hier ook niet op, dat betekend dat het vrij goedkoop (naar Nederlandse begrippen dan) te koop moet zijn, ik weet alleen niet precies het verschil tussen aal en paling, heeft iets met al dan niet volwassen zijn te maken maar of beide te gebruiken zijn of alleen de aal? en hoe zie je dat dan? Wat ik er van weet heb ik van mijn vrouw, zij is een geweldige kok, zij heeft recentelijk voor mij zoute haring (gevangen in de Pacific ocean) bereid en ik moet zeggen: perfect !! op you tube iets gelezen over haring kaken daarna fermenteren in zout met water (brine) later de haring schoongemaakt op mijn aanwijzingen die ik ook op you tube vond, en er samen van gesmuld, na 5 jaar was ik wel toe aan een harinkje!!  moet nog uitvinden wanneer het hier vangseizoen is voor haring is, i geloof dat het nu verboden is, voor Filipijnse consumptie word in het algemeen een heel klein harinkje gebruikt, gebakken en met rijst als ontbijt.


Paling of Aal ?

De paling of aal is een vis die voorkomt over de gehele wereld. De Europese soort (lat.: Anguilla anguilla) komt vanaf Marokko, het hele Middellandse Zee gebied, de Baltische Zee, geheel Europa tot boven in Noorwegen voor. In Nederland komt paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor. Dus ook in de gracht in Utrecht of het slootje achter je huis.

De paling spreekt al jaren tot de verbeelding van de mens. Reeds in de tijd van Aristoteles, ruim 2300 jaar geleden, aten de Grieken al volop paling. Aristoteles dacht dat palingen spontaan uit de aarde voort kwamen. Paling wordt ook al eeuwen gegeten door de Europeanen dat bewijst "Le menagier de Paris" een kookboek uit 1394 waarin diverse recepten met paling staan beschreven. Ook in Amerika werden door de "Mayflower Pelgrims " in de winter van 1621 al paling gegeten. Door de hoge energiegehalte van de paling overleefden deze eerste emigranten van Amerika hun eerste winter.

De benaming paling of aal is plaatsgebonden, een verschil in vis is er niet, zoals de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek al schreef op 25 juli 1684: "Onder de visschen die onse rivieren of wateren voort brengen, kan ik maar twee soorten van visschen die men seijt dat geen schobbens hebben, de eene soort wort alhier genoemt Ael en Paling, en in andere steden wertse wel alleen met den naam van Ael genoemt".

bananacreek

Zeepaling voor snak?.... :lachen: :thumb:

.

janvanderijt

nee hij wordt niet van een oud oliedrum gemaakt

jim miata

Citaat van: janvanderijt op zondag  4 januari 2015, 12:11:32
ik ga beginnen om een goede bacon te roken
er zijn ook best veel makrelen hier dat is ook lekker
en verder expirementeer ik er maar op los
de dutch shop had haring toen die nog online was
ook ger. paling maar 14 euro's voor 100 gr paling vond ik te gortig
ga later proberen hem zelf te roken bedankt voor je belangstelling
groetjes jan

klopt ja ik heb de paling en de haring geprobeerd, vooral de paling was extreem duur maar wel perfect, de haring daar en tegen was niet te hachelen, ik denk sowieso erbarmelijke kwaliteit en dan waarschijnlijk ook nog eens diverse keren ontdooit geweest, ik heb het m'n hond nog niet durven geven, wat een troep zeg zo slecht product is voor elke prijs te duur, ik zou ook zelf wel willen roken, ik heb er op het net ook al allerlei info over opgezocht, maar kon er tot op heden niet toe komen, ik ken weinig mensen hier die zo'n oventje zouden kunnen maken, maar na jouw verhaal krijg ik er toch weer zin in, ik wacht even jouw ervaringen en adviezen af. Makreel zou te gek zijn heb ik hier nog nooit gezien, wel tong hier in het Engels Sole genoemd, mooie dikke filets voor maar 180 peso per kilo maar een paar dubbeltjes meer dan cream dory, die mijn vrouw trouwens niet eten wil,  gaan veel verhalen over in het rond over kweken in verontreinigd water, het Nederlandse bureau van de visserij zegt dat ze de boel ter plaatse, Thailand en Korea,  getest hebben en het waarschijnlijk verhalen zijn van vissers die de concurrentie in hun nek voelen, groeten Jim
ik geniet mijn pensioen in de tropen

janvanderijt

ik ben op een site gegaan die rookovens verkoopt
en heb het laten zien aan diegene die het maakt voor me
hij zei no problem sir jan if its not good you not pay
me for making it but i need money for teh stuf that i need
he make also my bbq en thats perfect
so i trust him

josv

Citaat van: jim miata op maandag  5 januari 2015, 05:37:28
Makreel zou te gek zijn heb ik hier nog nooit gezien,

En toch heb ik hier wel eens gerookte vis gegeten die ( voor mij dan ) verdomd veel weg had van gerookte makreel. Was door een Nederlander gemaakt. Als ik hem weer eens zie zal ik eens vragen wat voor soort vis het was !
Het land zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel....

janvanderijt


Lenn

Citaat van: janvanderijt op maandag  5 januari 2015, 09:58:28
ik ben op een site gegaan die rookovens verkoopt
en heb het laten zien aan diegene die het maakt voor me
hij zei no problem sir jan if its not good you not pay
me for making it but i need money for teh stuf that i need
he make also my bbq en thats perfect
so i trust him

Klinkt goed Jan!
Ga je op locale of imported houtmot roken?
Ik heb naast mijn oliedrum ook nog een extra kastje gemaakt voor het koudroken wat er moeilijk hier is ivm. de temperatuur.

janvanderijt

iedereen zegt dat koudroken hier niet gaat
lukt het jou wel dan
en hoe?