Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Nieuwe regeling van de overlevingspensioenen

Gestart door ganda, vrijdag 18 december 2015, 23:54:18

Vorige topic - Volgende topic

ganda


Nieuwe regeling van de overlevingspensioenen


invoering van de overgangsuitkering

Door de hervorming zullen in de toekomst, wellicht met ingang van 1 januari 2015, weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar recht hebben op een overgangsuitkering in plaats van een overlevingspensioen.
De overgangsuitkering is bedoeld om het financiële verlies te helpen opvangen, maar zal ook een activerende rol hebben. Vandaag worden mensen die een overlevingspensioen ontvangen aangezet om minder te werken of te stoppen met werken. Dat heeft op lange termijn nadelige effecten. Zo bouwt men hierdoor zelf minder individuele pensioenrechten op voor later.

De overgangsuitkering die wordt ingevoerd, zal beperkt zijn in de tijd: één jaar indien geen kinderen ten laste en twee jaar met kinderen ten laste. De overgangsuitkering zal onbeperkt cumuleerbaar zijn met een loon of een sociale uitkering, waardoor de weduwe/weduwnaar de beroepsactiviteit niet hoeft stop te zetten of te verminderen.
De leeftijd waarop men een overlevingspensioen kan bekomen, nu 45 jaar, zal stelselmatig worden opgetrokken naar 50 jaar tegen 2025 à rato van zes maanden per jaar.

Vanaf 2025 zal men dus 50 jaar oud moeten zijn om het overlevingspensioen te kunnen ontvangen voor de rustpensioengerechtigde leeftijd.
De leeftijd wordt bijgevolg bepalend of aan de langstlevende een overgangsuitkering, dan wel een overlevingspensioen toegekend wordt.
Voor mensen die vandaag al een overlevingspensioen ontvangen wijzigt er niets; zij behouden hun overlevingspensioen.


Ook in de toekomst blijft het overlevingspen-sioen voor gehuwden van 45 jaar en ouder behouden omdat het voor deeltijds werkende of inactieven moeilijk is om op latere leeftijd nog over te schakelen naar een volwaardige beroepsactiviteit. De leeftijdsgrens van 45 jaar wordt in de toekomst wel geleidelijk verhoogd naar 50 jaar zoals hiervoor uitgelegd wordt.

Wie heeft recht?
Net zoals voor een overlevingspensioen moet men een jaar gehuwd zijn om recht te hebben op de overgangsuitkering. Indien de huwelijksperiode minder dan een jaar bedraagt, kan de periode van wettelijk samenwonen, die het huwelijk net moet voorafgaan, bijgeteld worden.
Zowel de overgangsuitkering als het overlevingspensioen worden enkel toegekend aan de langstlevende die gehuwd was met de overledene. Ze worden niet uitgebreid naar wettelijk samenwonenden.

http://www.vsoa.eu/dossier-pensioenen/nieuwe-regeling-van-de-overlevingspensioenen

Tweede bron is de 60+gids voor wie het pensioen nadert of bereikt heeft. Uitgegeven door De Vlaamse Overheid

Art1.1.2.1. op pagina 72:
Wettelijk samenwonenden openen dus geen recht op overlevingspensioen voor elkaar.
Een Arrest van het Grondwettelijk Hof bepaalde wel dat de periode van samenwoning van voor het huwelijk moeten meetellen om de huwelijksduur van 1 jaar te bereiken.

Met andere woorden, u woont 5 jaar samen, u bent ziek en uw toestand is terminaal. U besluit te huwen. 2 maand na het huwelijk overlijdt u. de langstlevende partner ( indien deze 45 jaar is )  heeft recht op een overlevingspensioen.


Quezonboy

Iemand die zelf 50 plus is en al zo'n 2 jaar met haar partner samenwoont, in juli 2012 gaat trouwen en haar partner in december in 2012 overlijdt, heeft nog steeds recht op een overlevingspension? Wat is wettelijk samenwonen? 

Rich

Citaat van: Quezonboy op zaterdag 19 december 2015, 10:35:22
Iemand die zelf 50 plus is en al zo'n 2 jaar met haar partner samenwoont, in juli 2012 gaat trouwen en haar partner in december in 2012 overlijdt, heeft nog steeds recht op een overlevingspension? Wat is wettelijk samenwonen? 

Wettelijk samenwonen :

Twee personen die samenwonen en bij hun gemeente een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen, zijn wettelijk samenwonend. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming.

Verklaring van wettelijk samenwonen

U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs.

U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden.

De verklaring moet altijd de volgende gegevens bevatten:

de datum van de verklaring
de naam, voornamen, geboorteplaats en -datum, en handtekening van de twee partijen
de gemeenschappelijke woonplaats
de wens van beide partijen om wettelijk samen te wonen
de vermelding dat beide partijen vooraf kennis hebben genomen van de artikelen 1475 tot 1479 van het burgerlijk wetboek, die het statuut van het samenwonen regelen
de verwijzing naar het eventuele samenlevingscontract dat vooraf door een notaris opgesteld is
De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of aan de wettelijke voorwaarden voor het wettelijk samenwonen is voldaan. Als dat het geval is, schrijft hij de verklaring in het bevolkingsregister in.

Meer hierover. Bron : http://www.belgium.be/nl/familie/koppel/samenwonen/wettelijk_samenwonen/
Rich de Nederbelg.