President Duterte verbiedt Filipijnen te werken in Koeweit na zevende dode

Gestart door ganda, vrijdag 16 februari 2018, 09:51:52

Vorige topic - Volgende topic

ganda


President Duterte verbiedt Filipijnen te werken in Koeweit na zevende dode.


De zevende dode was er een te veel. Na de ontdekking van het lijk van de 29-jarige Joanna Demafelis in een vrieskist in Koeweit ontstak de Filipijnse president Rodrigo Duterte in woede. Hij schold op de Koeweiti, die 'Filipijnse dienstmeisjes verkrachten' en ze '21 uur per dag laten werken'. Hij vroeg: 'Is er iets mis met jullie cultuur? Is er iets mis met jullie waarden?'

In oorlogsstemming heeft hij alle Filipino's verboden nog langer naar Koeweit te gaan om daar te werken. Deze uitzendstop is deze week officieel bekrachtigd door het ministerie van Arbeid, en sindsdien wordt elke Filipino die probeert naar Koeweit te reizen tegengehouden. Ook heeft Duterte Filipijnse vliegtuigen gestuurd om alle Filipino's op te halen die weg willen uit dat vreselijke land. Een kleine duizend Filipino's zijn al opgehaald, en tienduizend anderen hebben zich volgens Manilla aangemeld voor de door de overheid betaalde repatriëring.

Ook Joanna Demafelis keert deze week terug. In een kist. Ze verliet in 2014 haar familie in Iloilo City om ver van huis geld te gaan verdienen voor haar familie. Dat was niets bijzonders. Ze was een van de miljoenen 'overzeese arbeiders', die de armoede op de Filipijnen ontvluchten en hun geluk zoeken in het Midden-Oosten, Hongkong, Singapore en andere meer welvarende landen.

Vrieskist
De moord op Joanna is een symbool geworden voor de ellende die overzeese werkers te verduren hebben

Demafelis ging in Koeweit in de huishouding werken bij een Libanese man en een Syrische vrouw. In september 2016 had Demafelis voor het laatst contact met haar familie. Bijna anderhalf jaar later, op 7 februari 2018, is haar lijk ontdekt in een vrieskist in het appartement van het echtpaar. De huisbaas vond het toen hij achterstallige huur wilde komen innen. Autopsie wees uit dat Joanna Demafelis is doodgeslagen. Haar lichaam blijkt al in november 2016 in de vrieskist te zijn gestopt. Het echtpaar is spoorloos.

De moord op Joanna heeft veel losgemaakt in de Filipijnen. Voor Duterte was die het bewijs dat er iets grondig mis is in Koeweit. Eerder al waren lichamen van zes andere Filipijnse werkers in Manilla aangekomen, die ook op verdachte manier om het leven waren gekomen in het oliestaatje. Procentueel is dat niet zo veel, want in Koeweit werken meer dan 252 duizend Filipijnse gastarbeiders. Maar de moord op Joanna is een symbool geworden voor de ellende die overzeese werkers te verduren hebben.

Rapporten van migranten- en mensenrechtenorganisaties schetsen een beeld van totale uitbuiting, die grenst aan slavernij. Talrijke rapporten beschrijven hoe slecht vooral de vrouwelijke hulpen in de huishouding worden behandeld. Soms worden zij onderbetaald, of helemaal niet, zij maken lange dagen, slapen weinig, krijgen slecht te eten, en hebben nooit een vrije dag. Vaak worden zij ook nog eens fysiek mishandeld, verkracht, en in sommige gevallen: vermoord.

Speciaal ministerie

Migrantenorganisaties waarschuwen dat die niets oplost, en juist alleen maar nieuwe problemen creëert

De Filipijnen doen wat ze kunnen om hun overzeese werkers te beschermen. Zij hebben er zelfs een speciaal ministerie voor, dat de werkers in de gaten probeert te houden en afspraken maakt met de landen waar er veel zijn. Koeweit heeft nooit een overeenkomst over de behandeling van de Filipino's willen tekenen. Dat is niet nodig, vindt het. De Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken, Sabah Al-Khaled Al-Sabah, vindt Dutertes gescheld zeer ongepast. Volgens hem gaat het om een incident, dat wordt onderzocht, zoals het hoort.

Maar de Filipijnen willen meer. Volgens Dutertes woordvoerder Harry Roque wil de regering met Koeweit gaan praten over de rechten van alle Filipijnse werkers in het land. En in de tussentijd zal er niet één Filipino meer naar Koeweit reizen.

Toch is niet iedereen in de Filipijnen blij met deze uitzendstop. Migrantenorganisaties waarschuwen dat die niets oplost, en juist alleen maar nieuwe problemen creëert. Terwijl tienduizend Filipino's wachten om naar huis gebracht te worden, staan namelijk duizenden anderen te popelen om de andere kant op te vliegen. Zij hebben hun papieren al geregeld en nu mogen ze niet weg. Niemand weet hoe lang dat gaat duren. De organisaties vrezen dat die Filipino'sgaan proberen om langs andere wegen in Koeweit te komen, en in illegale circuits zullen belanden. Daar zullen ze helemaal geen bescherming hebben.

https://www.volkskrant.nl/buitenland/president-duterte-verbiedt-filipijnen-te-werken-in-koeweit-na-zevende-dode~a4569950/


pinay lover

Misschien eens uitzoeken wat er allemaal gebeurt in de andere Midden-Oosten landen ? Of in Japan, China, ....
Filipijnen worden zowat overal misbruikt en gebruikt ..... Hoeveel van die meisjes/mannen zullen gewoon zelfs niet kunnen terugkeren omdat hun werkgeven hun paspoort niet wil teruggeven .... of gewoon bedreigt worden dat ze niet durven terugkeren ...


MODERNE SLAVERNIJ  is dat


Fail_over

Anno 2018....

Soms het gevoel dat we nog steeds in de middeleeuwen leven zodra er iets van islam, midden oosten of arab in het bericht voorkomt.

Ach wij hebben ons eigen "slavernij" probleem met het wel of niet afschaffen van zwarte Piet. (Ja met hoofdletter)
Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

tjenn

Citaat van: Fail_over op vrijdag 16 februari 2018, 19:23:12
Ach wij hebben ons eigen "slavernij" probleem met het wel of niet afschaffen van zwarte Piet. (Ja met hoofdletter)
Yep! en dat is veel erger dan wat ze hier meemaken.  :jajaja:  :lachen:
Grapje hoor. ;-)

ganda


Dode Filipijnse werkster in vrieskist symbool van meer misstanden

Begin februari werd ze gevonden in een vrieskist, de 29-jarige Joanna Demafelis. Ze was doodgeslagen. De Filipijnse vrouw vertrok een aantal jaar geleden naar Koeweit om te werken als dienstmeid en werd vermoord, waarschijnlijk door haar bazen. Het was de zevende werkster in een paar maanden tijd die op een mysterieuze wijze dood werd aangetroffen in de oliestaat. Op de Filipijnen ontstond paniek en woede. President Duterte reageerde met maatregelen tegen de oliestaat.

Gisteren werd een van de bazen van Demafelis, een Libanese man, gearresteerd na een zoektocht van een week. De arrestatie is mogelijk de eerste stap naar een oplossing voor een enorm probleem dat al tientallen jaren bestaat. "De werksters worden verschrikkelijk behandeld in het buitenland. Iedereen weet dat. President Duterte wil dat het respect voor deze vrouwen terugkomt. Het is een groot probleem", zegt correspondent Michel Maas.

Miljoenen Filipijnse vrouwen zoeken hun geluk in het Midden-Oosten en Azië. Ze willen de armoede ontvluchten en verhuizen voor meerdere jaren naar landen als Qatar of Singapore om daar te werken als dienstmeid. Het geld dat ze verdienen, maken ze over naar hun familie die is achtergebleven op de Filipijnen. "Dat heeft een positief effect op de economie op de Filipijnen. De overzeese banen zijn belangrijk voor de vrouwen en hun gezinnen, maar ook voor het land zelf."

Makkelijke prooien
Maar de vrouwen worden ontzettend slecht behandeld. Ze krijgen weinig of geen loon en worden behandeld als slaven of mishandeld. Elke dag van de week moeten ze klaarstaan en ze maken soms werkdagen van 21 uur. "Ik heb zelfs vrouwen gesproken die zwanger terugkwamen omdat ze verkracht waren door hun baas", zegt Maas. "Ze zijn een makkelijke prooi voor de, vaak rijke, gezinnen waarvoor ze werken. De vrouwen zijn niet geschoold en komen uit dorpen."

Op de Filipijnen zijn er bureaus die zich specialiseren in het werven van vrouwen voor de overzeese banen. Deze 'koppelbazen' rekruteren in kleine dorpen moeders en dochters. Die krijgen twee stoomcursussen: een in de taal van het land waar ze heen worden gestuurd en een in huishoudelijk werk. Daarna worden een uniform, een paspoort en een baan voor ze geregeld. Dit krijgen ze niet zomaar: de eerste maanden betalen ze de 'koppelbazen' terug. Dan gaat hun volledige maandloon naar het bureau.

Voor Duterte is het nu genoeg geweest. Hij wil respect voor de vrouwen, en voor zijn land. "De zaak van Demafelis kreeg veel publiciteit. Het is een belediging voor het Filipijnse volk dat er zo met de vrouwen uit hun land wordt omgegaan. En zo wordt het ook een belediging voor Duterte zelf", legt Maas uit. De Filipijnse president nam vorige week maatregelen: sindsdien is het verboden voor Filipino's om naar Koeweit te gaan om te werken. Ook heeft Duterte vliegtuigen naar het land gestuurd om vrouwen op te halen die willen terugkeren.

Misschien zorgt deze druk van Duterte ervoor dat er wel afspraken worden gemaakt en dat de vrouwen rechten krijgen in het land.

Misschien hebben deze maatregelen wel echt effect, zegt Maas. Met Koeweit zijn er, in tegenstelling tot met andere landen, nog geen afspraken gemaakt over de rechten van de werksters. "Misschien zorgt deze druk van Duterte ervoor dat er wel afspraken worden gemaakt en dat de vrouwen rechten krijgen in het land."

In andere landen beschermen de Filipijnen de vrouwen wel. Er is een speciaal ministerie in het land dat controleert of er goed wordt omgegaan met de vrouwen. Zo zijn er in sommige landen klachtenlijnen of opvanghuizen voor werksters. Koeweit vond een overeenkomst met de Filipijnen over de rechten van de werksters niet nodig.

Maar de maatregelen zorgen ook voor een andere reactie, gaat Maas verder. Veel vrouwen stonden al klaar om naar het land te vertrekken en gaan nu misschien illegaal. "Ze hebben er alles voor over om geld te verdienen voor hun gezin. Alleen komen ze zo buiten de officiële circuits terecht en dan wordt het echt gevaarlijk."

https://nos.nl/artikel/2219217-dode-filipijnse-werkster-in-vrieskist-symbool-van-meer-misstanden.html

ganda


Filipijnen mogen niet langer in Koeweit werken

Sinds februari gold er al een tijdelijk verbod voor Filipijnen om te werken in Koeweit, maar Duterte kondigde nu een permanent verbod af. De werknemers die al in het land wonen en werken, mogen er wel blijven. De Filipijnen die wensen terug te keren, worden bijgestaan door de autoriteiten.

Het tijdelijke verbod was een gevolg van de dood van een dienstmeisje, Joanna Demafelis (29). Zij werd in februari in de diepvriezer gevonden bij haar werkgever, die haar vermoedelijk ook vermoord heeft. De politie schat dat Joanna meer dan een jaar in de vriezer lag.

Joanna is niet het enige slachtoffer, in enkele maanden tijd werden zeven Filipijnse werksters dood aangetroffen in Koeweit.

Diplomatieke rel

De Filipijnen en Koeweit onderhandelden over een oplossing, maar Koeweit zette de Filipijnse ambassadeur toch het land uit en riep de eigen gezant terug. Duterte heeft het tijdelijke werkverbod daarop omgezet in een permanent verbod.

In totaal werken meer dan 260.000 Filipijnen in Koeweit, meestal als huishoudhulp of kindermeisje. Buitenlandse inkomsten zijn erg belangrijk voor de Filipijnen. In totaal werken zeker 2 miljoen Filipijnen in het buitenland, dat is een op de tien.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180430_03491004