Ananas uit de Filippijnen de beste.

Gestart door Rich, vrijdag 18 oktober 2019, 14:01:33

Vorige topic - Volgende topic

Rich

De Smaaktest: is ananas uit blik even gezond als verse ananas?

Geen verse ananas te krijgen? Koop een blik ananas 'op sap'. Da's voor je lijf bijna net zo gezond.
Het grootste deel van het jaar ligt er verse ananas in de winkel. Maar tijdens de zomermaanden is die minder vlot te krijgen. Als je écht niet zonder kan (of je hebt geen volledige ananas nodig) kan je nog altijd een blikje ananasschijven opentrekken. Die blikjes bestaan trouwens al sinds begin de jaren 1900.

Op sap
Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.

Annick Verween van Food 2 Know vergeleek eens het suikergehalte. Een verse ananas bevat ongeveer 10 gram suiker per 100 gram, een ananas op sap in blik zo'n 13 gram. Geen wereldschokkend verschil dus. Je hebt dus ongeveer twee klontjes suiker binnen als je 100 gram ananas eet. Bij ananas op siroop is dat meteen een klontje extra per 100 gram.

De meeste producenten vermelden dat ze geen suikers toevoegen, dus het zijn wel allemaal natuurlijke suikers. Met andere woorden: voor je lijf maakt het niet zo veel uit of je ananas vers is of uit blik komt.

De lekkerste
Ananas is ananas, dus alle blikjes smaken hetzelfde. Enfin, dat zou je toch kunnen denken. Maar dankzij de smaaktest van De Inspecteur weten we dat dat niet zo is. 67 Mensen uit het publiek van De Zoete Inval (toepasselijk, nee?) proefden 5 merken ananas in blik. Ze vonden de grote merken met voorsprong de lekkerste. Dit is hun top 5:

Dole – 6,69 euro/kg
Del Monte – 8,21 euro/kg
Harvin (Lidl) – 4,02 euro/kg
Delhaize – 6,54 euro/kg
Queen Jewel (Aldi) – 4,02 euro/kg
Een 'goed geblikte' ananas laat zich betalen, maar je hoeft ook niet meteen voor de allerduurste gaan als je de lekkerste wil.

Het geheim van de winnaar?
Volgens Annick Verween is het geen toeval dat de proevers er net de ananas van Dole uitpikken. Ook al gaat het niet om een ongezond product, toch bevat de nummer 1 de meeste calorieën, de meeste koolhydraten en bijna de meeste (natuurlijke) suikers van de vijf.

Meer dan waarschijnlijk heeft dat te maken met de herkomst van de ananas. Die van Dole wordt gekweekt op de Filippijnen, de ananas van de twee verliezers (Delhaize en Aldi) in Thailand. Daarmee ken je meteen ook de twee grootste exportlanden van ananas, maar de kwaliteit is blijkbaar verschillend.

https://radio2.be/de-inspecteur/de-smaaktest-ananas-uit-blik-even-gezond-als-vers?fbclid=IwAR0eOJed4jB0-DkMphwh0KzBH-sy3YFGeAR1J3yAN1p_MkzkCk67UTyoGVU

Rich de Nederbelg.