Auteur Topic: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route  (gelezen 699 keer)

Offline Jo1302

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: be
  • Nationaliteit: be
  • Plaats hier uw persoonlijke tekst
Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Gepost op: woensdag 2 januari 2019, 00:46:14 »
Ik ontmoette enige tijd geleden een filipijnse dame via mijn werk. Graag had ik geweten welke mogelijkheden er zijn om met haar samen te gaan wonen in België. Van huwelijksplannen is er vooralsnog geen sprake. Ik wil namelijk eerst een paar maanden met haar samenwonen in BE om te kijken of we als koppel kunnen functioneren in een ‘normale' setting (vakanties in PH zijn weliswaar bijzonder leuk, maar niet te vergelijken met de dagelijkse beslommeringen in BE).  Hieronder wat bijkomende relevante info, indien meer info noodzakelijk is, vraag maar.
-   We hebben beide een goedbetaalde job (beiden universitair in naar belgische normen knelpuntberoepen) in dezelfde multinational, ik in een kaderfunctie in BE en zij in een expertisefunctie in de PH.
-   Groot leeftijdsverschil: ik 26 en zij 37. Even verduidelijken: Ik heb reeds meerdere jaren wettelijk samengewoond met een BE vrouw van 33 in een vorige relatie. Ook heb ik enkele andere,  weliswaar veel kortere relaties gehad hier in BE. Intussen weet ik dat ik met vrouwen jonger dan 30 moeilijk overweg kan, ongeacht de nationaliteit… Voor mij is dit dus een logische  keuze. Alvast bedankt voor het minimum aan respect voor deze persoonlijke keuze.
-   Zij heeft één zoon uit een vorige relatie (6jr). Haar ex woont en werkt al meer dan 5 jaar in Dubai. Officieel zijn ze echter nog steeds getrouwd. De annulment procedure is lopende. Zij regelt dit zelf, hier is ze competent genoeg voor. Ze betaalt dit ook volledig uit eigen zak.
-   Gezien haar moeilijk uurrooster wordt haar kind opgevoed door haar ouders. Zij werkt namelijk op de BE kantooruren, door het tijdzoneverschil van ca 7 uur betekent dit dus nachtwerk in de PH.

Gelet op het feit dat ze officieel nog steeds getrouwd is in combinatie met haar huidige professionele ervaring lijkt de enige mogelijkheid me om haar als overseas Philippine worker in BE een job te laten zoeken. Ik was aan het denken om haar een visum te laten aanvragen in het kader van kennismigratie bv via de European Blue Card procedure. De hieraan gekoppelde voorwaarden zijn doenbaar, al zal het zeer moeilijk worden om een job in BE voor haar te vinden die aan de minimale inkomensgrens voldoet (iets van een 52 000 euro/jr bruto). Heeft iemand hier enige ervaring mee? Zijn er ook nog andere, meer doenbare mogelijkheden?

Alvast bedankt!

Offline Luke

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 1.747
  • Land: ph
  • Nationaliteit: be
  • Geslacht: Man
Re: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Reactie #1 Gepost op: woensdag 2 januari 2019, 11:14:50 »
Als ze een werkgever (van die knelpuntberoepen) kan vinden die voor haar een werkvisum wil regelen, jaarlijks met eventuele verlenging, dan is ze legaal in BE. Je kan dan alle kanten op. Lukt het niet, geen problemen. Er zijn al tal van ICT jobs ingevuld door Filipinos. Je kan ook eens in de Filipino-kringen luisteren of er andere mogelijkheden zijn. Haar zoon laat ze best nog even in de PH.
In principe zou je ook een samenwoningscontract kunnen afsluiten maar dat kan een moeilijke procedure worden. Anders een 3 maand vriend/kennis bezoekvisum.
Leeftijdsverschil is MAAR 10 jaar.  :happy2: Leeftijdsverschil met mijn EGA is 25 jaar en we hebben 2 bezoeken naar BE achter de rug. Probeer zo goed mogelijk aan te tonen dat je een koppel bent om de twijfel van fraude te voorkomen.

Offline Hansik111

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: be
  • Nationaliteit: be
  • Plaats hier uw persoonlijke tekst
Re: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Reactie #2 Gepost op: zaterdag 23 februari 2019, 23:03:25 »
Ik moet waarschijnlijk niet herhalen hoe zielig het is dat hardwerkende Filipina bijna altijd geweigerd worden terwijl gans Afrika met de glimlach ontvangen wordt.

1. Werkvisum voor knelpuntberoep: de regels zijn veranderd sedert 1 januari, iets gemakkelijker voor knelpuntberoepen, als je een werkgever hebt die haar wilt aannemen kom je al ver. Automatisch verblijfspapieren voor 3 jaar.

2. Toeristenvisum via ofwel familie in de EU, ofwel binnenhalen via Zweden wat veel flexibeler is dan Belgie.
Een relatie van 2 jaar, of 1 jaar op ‘t zelfde adres in Belgie wonen, is bewijs van “langdurige relatie”, welke basis is om 5j verblijfsrecht te krijgen, en wettelijk samenwomen. Ikzelf heb dit gedaan. Automatisch werkvergunning, maar je zult 1 jaar geduld moeten hebben terwijl jullie samenwomen.

3. Ze heeft een goed profiel eigenlijk om via verschillende EU ambassades een toeristenvisum te krijgen, zeker als ze een goede bankrekening heeft en evt. Land title.

4. Wat zijn de vooruitzichten van de annulment?
Een lange omweg en hier niet echt realistisch kan zijn om in een EU land even te verblijven als koppel, inschrijven, huwelijk registreren, daarna verbreken, en  scheidingsakte kan dikwijls voldoen aan eisen van de gemeente om aan te tonen dat ze niet reeds gehuwd is.


Offline Kano

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 12.793
  • Land: ph
  • Nationaliteit: nl
  • Geslacht: Man
  • Everything has beauty, but not everyone sees it
Re: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Reactie #3 Gepost op: maandag 25 februari 2019, 06:09:58 »
Weet niet of in Belgie andere criteria gelden maar de Nederlandse inkomenseisen voor 2019 zijn:
Salary criteria 2019
​Highly skilled migrants 30 years or older   ​€ 4,500 gross per month
​Highly skilled migrants younger than 30 years   ​€ 3,299 gross per month
​Reduced salary criterion   ​€ 2,364 gross per month
​European Blue Card   ​€ 5,272 gross per month

Offline Kano

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 12.793
  • Land: ph
  • Nationaliteit: nl
  • Geslacht: Man
  • Everything has beauty, but not everyone sees it
Re: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Reactie #4 Gepost op: maandag 25 februari 2019, 06:15:18 »

4. Wat zijn de vooruitzichten van de annulment?
Een lange omweg en hier niet echt realistisch kan zijn om in een EU land even te verblijven als koppel, inschrijven, huwelijk registreren, daarna verbreken, en  scheidingsakte kan dikwijls voldoen aan eisen van de gemeente om aan te tonen dat ze niet reeds gehuwd is.

Dat kan ik even niet volgen. Voor de Filipijnse wet kan een scheiding in het buitenland alleen worden erkend als een van de partners een buitenlander is.

Offline Jo1302

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: be
  • Nationaliteit: be
  • Plaats hier uw persoonlijke tekst
Re: Vriendin naar BE halen via kennismigratie route
« Reactie #5 Gepost op: vrijdag 8 maart 2019, 03:08:01 »
Alvast voor de nuttige reacties! :)

Ik heb het de voorbije weken zeer druk gehad, gelieve me dan ook te excuseren voor de laattijdige reactie.

Ik heb me intussen wat verdiept in de nieuwe Belgische regels vanaf 01-01-2019. We hebben besloten om via de Belgische Single permit voor highly skilled workers te gaan i.p.v. via de EU Blue card.

Weet niet of in Belgie andere criteria gelden maar de Nederlandse inkomenseisen voor 2019 zijn:
Salary criteria 2019
​Highly skilled migrants 30 years or older   ​€ 4,500 gross per month
​Highly skilled migrants younger than 30 years   ​€ 3,299 gross per month
​Reduced salary criterion   ​€ 2,364 gross per month
​European Blue Card   ​€ 5,272 gross per month

De Belgische regels werden namelijk versoepeld t.o.v. 2018. De minimale inkomensgrens ligt nu op EUR 41.868 euro bruto per jaar, hetgeen een heel stuk realistischer is én haalbaarder is. Ze is nu ook aan het solliciteren voor een job in België.

2. Toeristenvisum via ofwel familie in de EU, ofwel binnenhalen via Zweden wat veel flexibeler is dan Belgie.

We zijn momenteel de aanvraag voor een visum aan het voorbereiden. Uiteraard is het de bedoeling om haar vakantie hier te combineren met het voeren van sollicitatiegesprekken. We zouden een Shengen visitor visa aanvragen i.p.v. een Shengen tourist visa. Dit om in een latere fase gemakkelijker aan te kunnen tonen dat we op dit moment een relatie hebben.
Aan je comment te lezen was dit misschien niet meteen het beste idee...? Zou men het visa werkelijk weigeren indien ik in de invitation letter zou neerschrijven dat het om een long distance relationship gaat, in combinatie met voldoende bewijs dat ze redenen heeft om terug te keren na afloop van de reis? Graag wat meer info over hoe dit het beste aan te pakken...

Een relatie van 2 jaar, of 1 jaar op ‘t zelfde adres in Belgie wonen, is bewijs van “langdurige relatie”, welke basis is om 5j verblijfsrecht te krijgen, en wettelijk samenwomen. Ikzelf heb dit gedaan. Automatisch werkvergunning, maar je zult 1 jaar geduld moeten hebben terwijl jullie samenwomen.

Dit is inderdaad de route die ik zelf ook uitstippelde als plan A.
1. Verblijfsvergunning verkrijgen via Belgische single permit procedure
   -> Kan ze hierbij haar domicilieadres meteen bij mij zetten, of dient ze voor de aanvraag van het visum eerst iets te huren om dan na het verkrijgen ervan haar domicilie meteen te laten verzetten?
2. Na 1 jaar een 5 jarige verblijfsvergunning aanvragen op basis van het hebben van een langdurige relatie. Ook kan na 1 jaar de echtscheiding verkregen worden volgens het Belgisch recht. Dit opent de weg naar een eventueel huwelijk/wettelijke samenwoning
    -> Echtscheiding wordt uiteraard niet erkend in de PH. Op dit moment zijn we zelfs strafbaar volgens het filipijnse rechts wegens 'adultery'... Dit slaat trouwens echt nergens op.
3. Na 5 jaar kan men de Belgische nationaliteit aanvragen. Wanneer deze verworven wordt zou ze haar filipijnse nationaliteit laten schrappen. Hierdoor is ze een foreigner en dient de filipijnse rechtsgang de scheiding verkregen in België toch te erkennen (?) Klopt dit wel?

Plan B bestaat uit:
1. Annulment verder laten lopen (net gestart, kan dus nog even duren. Ik reken toch op minstens 2 tot 3 jaar).
2. Werk zoeken in de PH en voor een paar jaar naar Manila verhuizen.
3. Trouwen in de PH na voltooiing annulment
4. Terug naar België gaan en haar mee zien te krijgen

Plan B is op z'n zachtst gezegd enorm drastisch. Ik heb ook geen idee wat de kansen zijn voor een ingenieur om daar aan _deftig_ werk te geraken. Idealiter zou ik op Belgische payroll kunnen blijven staan via een firma als Jan De Nul o.i.d.

Plan B heb ik echter nog niet echt uitgewerkt en is in deze fase dan ook niet meer dan een wild idee. Binnen een tweetal maanden zal duidelijk worden hoe het gesteld is met de haalbaarheid van plan A.