De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Vongfong

Gestart door Fail_over, donderdag 14 mei 2020, 09:34:18

Vorige topic - Volgende topic

Fail_over

De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Vongfong.


Een billboard in Makati wordt weggehaald als voorbereiding op de komst van tyfoon Vongfong.


Die gaat naar verwachting in de loop van donderdag aan land in het oosten. Dat zal gepaard gaan "met krachtige windstoten en hevige regenval", zo zeggen de lokale autoriteiten.

Vongfong heeft snel aan kracht gewonnen in haar tocht westwaarts, zegt het Filipijnse weerbureau. De tyfoon gaat nu gepaard met aanhoudende windsnelheden tot 155 kilometer per uur en windstoten tot 190 kilometer per uur. Het is "waarschijnlijk" dat de storm nog verder aan kracht zal winnen.

Volgens de huidige voorspellingen zal Vongfong aan land gaan in de provincies Noord- en Oost-Samar op het gelijknamige eiland om daarna haar koers voort te zetten naar de provincie Sorsogon op het eiland Luzon. De lokale overheden meldden dat duizenden bewoners hun woningen al hebben verlaten uit vrees voor onder meer stortvloeden en aardverschuivingen. Ze worden ondergebracht in scholen en faciliteiten bedoeld voor coronapati├źnten.

Donderdag gelden stormwaarschuwingen in meer dan twintig provincies en de hoofdstad Manilla.

Bron: hln.be

http://www.typhoon2000.ph/
Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

ChowkingInwoners Filipijnen vluchten tijdens coronacrisis voor tyfoon
MANILLA - Een krachtige tyfoon is donderdag aan land gekomen in de Filipijnen. Daar moeten vermoedelijk tienduizenden mensen tijdens de coronacrisis een veilig heenkomen zoeken voor het natuurgeweld.

De tyfoon Kammuri verwoestte in december honderdduizenden huizen. Toen sloegen volgens de overheid meer dan een miljoen mensen op de vlucht.

In het pad van de tyfoon Vongfong wonen tientallen miljoenen mensen. De storm komt naar verwachting onder meer in de buurt van de dichtbevolkte hoofdstad Manilla en gaat volgens de weerdienst gepaard met windstoten van 190 kilometer per uur en zware regenval.

De autoriteiten moeten nu het hoofd bieden aan twee calamiteiten: de storm en het besmettelijke virus. Dat betekent dat evacu├ęs gezichtsmaskers moeten dragen. Ook kunnen in opvangcentra minder mensen terecht dan gebruikelijk.

De overheid doet noodgedwongen een beroep op kerken. Zeker 47 grote gebedshuizen hebben het verzoek gekregen de deuren te openen voor vluchtende mensen. ,,We worden straks overweldigd dus we breiden de evacuatiemaatregelen uit door ook een beroep te doen op kerken", zegt een hoge functionaris in de provincie Albay.

Jaarlijks treffen tal van tropische stormen de eilandenstaat. De tyfoon Kammuri verwoestte in december honderdduizenden huizen. Toen sloegen volgens de overheid meer dan een miljoen mensen op de vlucht.\

Link: www.telegraaf.nl/nieuws/877654929/inwoners-filipijnen-vluchten-tijdens-coronacrisis-voor-tyfoon