Auteur Topic: Filipijnen treuren om dood van heldenhondje zonder snuit  (gelezen 144 keer)

Offline Baliw-katok

  • Forumlid
  • *
  • Berichten: 1.813
  • Land: 00
  • Nationaliteit: 00
  • Geslacht: Man
Filipijnen treuren om dood van heldenhondje zonder snuit
« Gepost op: donderdag 20 mei 2021, 16:57:55 »

Filipijnen treuren om dood van heldenhondje zonder snuit

Een hondje dat in 2011 twee Filipijnse meisjes redde door voor een aankomende motor te springen en daarna wereldberoemd werd na een gezichtsreconstructie, is niet meer. Viervoeter ‘Kabang’ overleed maandag op 13-jarige leeftijd in haar slaap, meldt de Filipijnse dierenarts die het dier de afgelopen jaren verzorgde.


“Om 16 uur had ik nog even met haar gespeeld en rond 19 uur wilde ik haar opnieuw wat eten geven. Maar ik trof haar bewegingloos aan”, zegt dierenarts Anton Lim. “Ze was niet ziek. Ze is overleden in haar slaap.”


Lim verzorgde het bastaardhondje sinds 2015, nadat haar oorspronkelijke baasje was overleden. Daarvoor had het dier al het nodige meegemaakt. In december 2011 redde Kabang twee meisjes door in het Filipijnse Zamboanga voor een aankomende motor te springen. Het rijtuig zou zonder die tussenkomst los de meisjes hebben geraakt, maar het hondje voorkwam dat wonderwel. Eén van de meisjes was de dochter van het baasje van de viervoeter.

Operatie in de VS
De hond raakte bij het ongeval dusdanig gewond dat haar hele gezicht open lag. Maar in de Filipijnen was niet de zorg beschikbaar die Kabang nodig had. Een verpleegster uit Amerika trok zich het verhaal en het lot van het hondje aan en startte een doneeractie. Al snel stroomden de giften uit tientallen landen binnen. Er werd ruim 25.000 dollar (zo’n 20.500 euro) opgehaald, genoeg om Lim en de hond naar de Verenigde Staten te brengen.


In een vijf uur durende operatie onderging Kabang de nodige herstelbehandelingen aan haar snoet. Ook werd ze aan een hartworm en een vorm van kanker behandeld. De operatie was succesvol. Het lukte de dierenartsen om de hoofdwond te sluiten. De bovenkaak en snuit van de hond waren evenwel niet meer te redden.

Na een verblijf van zeven maanden in Amerika keerde Kabang in juni 2013 terug naar eigen land. In de Filipijnse hoofdstad Manilla werd ze toen als een held onthaald. Er werd een heuse straatoptocht georganiseerd en de titel ‘hondenambassadeur voor de goede wil’ lag voor het dier klaar.

“We zijn erg verdrietig om het verlies”, aldus Lim nu. “Bedankt Kabang, voor de 8 jaar van onvoorwaardelijke liefde, trouw en plezier die je onze familie hebt gegeven”, schrijft de dierenarts op Facebook. “Bedankt voor de levenslessen en de inspiratie die je was voor de wereld. We zullen je missen. Rust zacht.”
https://www.hln.be/buitenland/filipijnen-treuren-om-dood-van-heldenhondje-zonder-snuit~af891c4d/