Nieuws:

Vraag je eARRIVAL CARD enkel via https://onehealthpass.com.ph/OHP-NEW-DESIGN/Register.html aan. Sites die geld vragen ervoor zijn scamsites!

Hoofdmenu

Als verpleegkundige werken in Nederland met een Filippijns nursing diploma

Gestart door nils, vrijdag 27 mei 2022, 19:20:30

Vorige topic - Volgende topic

Michaela

Citaat van: opinie op dinsdag 31 mei 2022, 14:16:16
Citaat van: Michaela op dinsdag 31 mei 2022, 02:24:49Voor zover ik het weet duurt de opleiding verpleegkundige in Filippijnen vier jaar en ik denk dus vergelijkbaar met een mbo niveau 4 hier in Nederland.

Verpleegkundige wordt in  :smiley-philippines: gegeven als bacheloropleiding. Wat ik begrepen heb, valt de erkenning in  :belgiesmiley: in het water omwille van o.a. het gebrek aan:
  • managementtraining: men moet leiding kunnen geven aan o.a. de verzorgers
  • kritisch denken: als de dokter medicatie voorschrijft die potentieel gevaarlijk is in combinatie met de andere medicatie of toestand, moet de verpleegkundige de kennis en ingesteldheid hebben om de dokter op zijn fout te wijzen. De  :smiley-philippines: opleiding is te zeer "bevel is bevel"Helemaal met je eens! Een tijdje terug wees ik de specialist ouderengeneeskunde op zijn fout. Hij heeft niet gewerkt volgens de protocol. Eerst gaf hij niet toe. Ik heb 1 dag gewacht. Als hij zijn fout niet gaat erkennen dan was ik van plan verdere stappen te ondernemen. Gelukkig stuurde hij mij email met uitleg en gaf zijn fout toe.
Ik vraag me af of filipijnse verpleegkundige in staat zouden zijn kritisch te denken en te handelen en zo nodig actie te ondernemen.
Ook als verzorgende moet je in staat zijn leiding te geven aan collega's, was trouwens een onderdeel van de opleiding.  Er was een aparte examen daarvoor, ben ik twee keer gezakt :neeneenee: Kortsluiten met collega's, anticipiren, taken verdelen, enzo.
De vorige keer nog tijdens mijn dienst was ik behoorlijk pissig op collega's. Ze gingen koffie drinken met zijn allen en heeft de huiskamers verlaten. Het gevolg: bewoners gingen dwalen, huilen, ruzie maken, gillen enzo. Dat moet je allemaal kunnen zien en sterk zijn in jouw schoenen om tegen de collega's te zeggen: koman! ga terug naar je post! koffie drinken is leuk maar doe jouw werk!

Michaela

Een van de belangrijkste taak van de verzorgende/verpleegkundige is de aangeboden zorg te evalueren met de artsen, ergo, fysio, psycholoog en de naasten. En daarvoor moet je behoorlijk de Nederlandse taal onder de knie hebben.
Voor mij blijft het lastig, praten is geen probleem, alhoewel, mijn tong werkt niet altijd mee :lachen: , bepaalde woorden kan ik moeilijk uitspreken. Patienten corrigeren mij soms :thumb:
Vervolgens rapporteer je ook nog in het dossier. Kortom, multitask.
Eerlijk gezegd, ik vind het fijn dat ik het niet wist wat de opleiding inhoudt. Anders was ik misschien bang geworden en had niet gedurfd de opleiding te doen.

Luc

Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.

Via de VDAB kun je een opleiding HBO of Bachelor volgen. Je moet bij aanvraag een test Nederlands afleggen en een interview waar er gevraagd wordt naar de motivatie. Indien aanvaard moet je je eerst inschrijven als werkzoekende en dan mag je beginnen met de opleiding. 

https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/903902

HBO (hoger beroeps onderwijs) is 3 jaar. Dit wordt echter door de EU niet meer erkend wegens te weinig uren stage. Je kunt er wel mee aan de slag in Vlaanderen.

Voor anderstaligen die via de VDAB een opleiding niveau HBO willen volgen duurt de opleiding 3,5 jaar. Het eerste half jaar wordt extra aandacht gegeven voor de taal. Na 1,5 jaar heb je dat Vlaams diploma zorgkundige. Na de volledige opleiding ben je een gegradueerd verpleegkundige.


Je kunt met een HBO ook nog een jaar specialisatie gaan doen. Meestal via een ziekenhuis zoals verpleegkundige operatiezaal.

Met een HBO diploma kun je ook eerst een brugjaar volgen en daarna 3 jaar bachelor + eventueel nog 1 jaar master.

Rechtstreeks een bachelor gaan doen is 4 jaar + 1 jaar voor master.

Het bruto loon tussen een HBO gegradueerde en een bachelor is eigenlijk marginaal. Iets van een 150 euro bruto maandelijks voor een bachelor. Netto schiet daar nog niet de helft van over. Je hebt als bachelor en zeker als master meer mogelijkheden voor promotie. 
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

opinie

Citaat van: Luc op dinsdag 31 mei 2022, 20:57:19Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.

Via de VDAB kun je een opleiding HBO of Bachelor volgen.

De Vlaamse HBO heet sinds 2009 HBO5. De reden is dat het verwarring (zoals nu) met de Nederlandse HBO geeft, die in feite een bachelor is.

Citaat van: Luc op dinsdag 31 mei 2022, 20:57:19Een BSN wordt in  :belgiesmiley: erkend als een BSO (bijzonder secundair onderwijs) zorgkundige.
Dat is dan ongeveer MBO niveau 2

BSO is beroepssecundair onderwijs. Bijzonder secundair onderwijs klinkt te veel als buitengewoon secundair onderwijs lijken wat beter gekend is als BuSO. (in Nederland voorheen MLK, nu SBO)
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus

Luc

Ja is HBO5. Schoondochter is dat aan het doen. Ze zit nu in module 5. De laatste module. Dan moet je ook al een richting kiezen. Ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuisverpleegkunde, ziekenhuisverpleegkunde of verpleegkunde bij mensen met een beperking.

Zij doet ziekenhuisverpleegkundige.
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

nils

Het is al weer een tijdje geleden. Dus nog een update vanuit onze kant.
In februari is mijn vrouw ingestroomd bij een opleiding om met haar Filippijnse nursing diploma in de zorg te kunnen werken. Inmiddels is ze geslaagd en is haar diploma erkend als verzorgende IG. (MBO 3)
De opleiding zelf was behoorlijk pittig, maar daardoor was ze goed voorbereid voor het examen.
Uiteindelijk is iedereen in haar groep geslaagd en aan de slag gegaan.

Ze werkt nu bij in de ouderenzorg met dementerende bewoners en heeft het prima naar haar zin.
Naar mijn idee heeft ze het goed getroffen met de zorginstelling en heeft ze goede begeleiding gekregen bij het inwerken. Zoals Michaela aangeeft doet een verzorgende meer dan alleen billen wassen en is de taal voorlopig de grootste uitdaging. Maar leer je dit het beste, door het dagelijks te spreken.

Op termijn zou ze haar diploma ook als verpleegkundige (MBO 4) kunnen laten erkennen,
maar moet je hiervoor wel een praktijkexamen afleggen.
Deze is voor Nederlanders ook lastig en krijg je er ook meer verantwoordelijkheid bij.
Dus is het nog maar de vraag of ze daar voor gaat kiezen.

Guadalupe

Proficiat !
Er is een groot gebrek aan gezondheidsmedewerkers dus alle handjes zijn welkom.

Ik ben pas begin 60 maar filosofeer er wel eens over waar mijn laatste jaren door te brengen,voor zover je dat al zou kunnen inplannen.

In Filipijnen zijn er veel voordelen tenzij je een paar hart operaties krijgt en orgaan transplantaties.
Ik zal er niet verzekerd zijn voor ziekenkosten af gezien van de 6 maanden reisverzekering.
Dus kostenplaatje blijft een ding.
Het voordeel van de engelse taal vind ik ook belangrijk,wel prettig als je begrijpt wat ze met je gaan uitspoken of waar het mes in gaat.

In Spanje ligt dat wat moeilijker,er wordt meer spaans gesproken in de ziekenhuisen en dat begrijp ik maar weinig.
Toch is dat land een goede 2de optie eventueel.
Wie lacht niet wie de mens beziet.

Luc

Het ergste is wanneer je dement wordt want dan besef je zelf niet meer wat ze met je uitspoken. Aan moederskant werd iedereen die ik kende op het laatste dement. Ook mijn moeder wist de laatste 6 jaar niet meer wie ik was. Zo wil ik niet  eindigen. Gelijk een plant. Ik hoop dat ik in dat geval zelf nog op tijd kan beslissen voor euthanasie. Aan vaderskant werd niemand dement.   
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.