Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Uitspraak Europees hof over gezinshereniging

Gestart door Kano, donderdag 4 maart 2010, 13:30:19

Vorige topic - Volgende topic

Kano

Uitspraak Europees hof over gezinshereniging


Nu.nl 4 maart 2010

LUXEMBURG - Nederland en andere EU-landen mogen  minimuminkomen vaststellen voor gezinshereniging. De situatie van iedere aanvrager moet worden beoordeeld.


Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.

Aanleiding voor de uitspraak was een zaak rond de Marokkaan M. Chakroun die sinds 1970 in Nederland woont. Twee jaar later trouwde hij met een vrouw in Marokko. Chakroun heeft een werkloosheidsuitkering.

Zijn vrouw vroeg in 2006 een verblijfsvergunning aan. De minister van Buitenlandse Zaken weigerde die omdat haar man minder verdiende dan de inkomensnorm voor gezinshereniging.

Vragen

De Raad van State stelde daarop het hof in Luxemburg twee vragen. De eerste was of er bij gezinshereniging voor de inkomenseis onderscheid gemaakt mag worden tussen mensen die voor ze naar Nederland kwamen al getrouwd waren en zij die dat niet waren.

Het hof oordeelde dat dat niet mag.

Bijstand

Daarnaast wilde de Raad van State weten of de eis dat een gezinshereniger minimaal 120 procent van het minimuminkomen moet verdienen en geen aanspraak mag maken op bijzondere bijstand, gerechtvaardigd is.

Het hof oordeelde dat per individu moeten worden gekeken of de inkomsten voldoende zijn en dat daarbij wel een beroep mag worden gedaan op bijzondere bijstand.
© ANP
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn

Kano

Eis minimuminkomen gezinsvorming verlaagd



Telegraaf 09 mrt 2010, 15:07  | 60 reacties

DEN HAAG -  Mensen die een een huwelijkspartner uit het buitenland willen halen, hoeven niet meer minstens 120 procent van het minimuminkomen te verdienen. Per geval moet worden bekeken of iemand die een gezin wil vormen, een vast inkomen heeft. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van vorige week. Dat bepaalde dat per individu moet worden bekeken of de inkomsten voldoende zijn om een gezin te onderhouden. Hirsch Ballin zei de uitspraak te respecteren. Wel blijft overeind dat er geen beroep mag worden gedaan op de bijstand.

Verder gaf het hof aan dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen mensen die al getrouwd waren voor ze naar Nederland kwamen (gezinshereniging) en mensen die een partner naar ons land willen halen (gezinsvorming). Ook daar gaat Hirsch Ballin gehoor aan geven. Voor beide groepen gaat gelden dat beide partners minstens 21 jaar moeten zijn. Voor gezinshereniging gold een minimumleeftijd van 18 jaar.

VVD en PVV voerden aan dat de uitspraak van het hof gaten heeft geschoten in het beleid om huwelijksmigratie aan banden te leggen. Het CDA gaf aan graag vast te willen houden aan de eis van 120 procent van het minimuminkomen. Hirsch Ballin wierp tegen dat zijn beleid nog recht overeind staat en op het punt van de leeftijd zelfs is aangescherpt.

Vrijdag spreekt de ministerraad over het onderwerp, waarna de minister de Kamer nader zal informeren over aanpassing van de regels.
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn

Kano

Persbericht

Toelatingseisen gezinshereniging en gezinsvorming gelijkgetrokken

12-03-2010


De ministerraad heeft er op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om het gezinsmigratiebeleid aan te passen naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De toelatingsvoorwaarden voor gevallen waarin de gezinsband al bestond vóór de komst naar Nederland (gezinshereniging) en gevallen waarin sprake is van een nieuwe gezinsband (gezinsvorming) dienen volgens deze uitspraak te worden gelijkgetrokken. Dit betekent dat voor wie een partner uit het buitenland naar Nederland wil halen voortaan de algemene eis geldt van een stabiel en regelmatig inkomen, waarbij het minimumloon als referentiepunt dient. De minimumleeftijd wordt voor beide partners 21 jaar.

Volgens de uitspraak van het Hof mogen lidstaten van de Europese Unie in hun voorwaarden voor gezinsmigranten geen onderscheid maken tussen gezinsvormers en gezinsherenigers. In het Nederlandse beleid werd dit onderscheid wel gemaakt. Bij gezinshereniging moesten beide partners volgens dit beleid beide minimaal 18 jaar oud zijn en lag de inkomenseis voor gezinshereniging op de bijstandsnorm. Bij gezinsvorming moesten beide partners minimaal 21 jaar oud zijn en lag de inkomenseis op 120 procent van het minimumloon. Het Hof sprak echter uit dat, hoewel stabiele, regelmatige en voldoende inkomsten gevraagd mogen worden, deze hogere inkomenseis voor gezinsvormers in strijd is met de richtlijn gezinshereniging. Het Hof gaf daarbij ook aan dat steeds een individuele beoordeling van de omstandigheden noodzakelijk is.

Het is op voorhand niet met zekerheid vast te stellen wat de gevolgen van de beleidswijzigingen zullen zijn voor de instroom van vreemdelingen in het kader van gezinsmigratie. Als gevolg van de beleidswijzigingen waartoe de uitspraak noopt, zal de instroom van gezinsvormers naar verwachting kunnen stijgen omdat de inkomenseis wordt verlaagd. Tegelijkertijd wordt er voor de komende jaren een daling van de totale instroom voorzien als gevolg van de verhoging van de leeftijdseis voor gezinshereniging. Bovendien zullen binnenkort de eisen voor het basisexamen inburgering in het buitenland worden verhoogd.

De beleidswijzigingen betreffen dus de minimaal noodzakelijke aanpassing om aan de uitspraak van het Hof gevolg te geven.

bron: http://www.regering.nl/Actueel/Persberichten_ministerraad/2010/maart/12/Toelatingseisen_gezinshereniging_en_gezinsvorming_gelijkgetrokken
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn