Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Giftige landslangen op de Filipijnen

Gestart door ganda, vrijdag 10 juli 2009, 03:51:32

Vorige topic - Volgende topic

ganda


Op de Filipijnen komen er verscheidene giftige landslangen voor. De bekendste zijn de groefkopadder en de koningscobra.

De groefkopadder:

Groefkopadders zijn op enkele uitzonderingen na eierlevendbarend, de vrouwtjes brengen de jongen direct ter wereld. De net uitgekomen jongen zijn van geboorte af aan al giftig en kunnen een dodelijke beet toebrengen. De jongen blijven enkele weken bij de moeder, (tot de eerste vervelling).
Groefkopadders hebben zoals alle adders uitvouwbare giftanden en een grote, driehoekige kop. Ze onderscheiden zich door een gepaard orgaan tussen ogen- en neusopening, dat als temperatuurzintuig functioneert. Dit orgaan (groeforgaan) kan de warmtestraling van de prooi waarnemen, zodat ook in absolute duisternis een trefzekere beet mogelijk is.  Jaarlijks worden er veel Filipinos uit de province gebeten door de gevreesde groefkopadders, soms met een dodelijke afloop.

De koningscobra:

De koningscobra (Ophiophagus hannah) is de grootste giftige slang ter wereld! De koningscobra wordt maximaal 5,8 meter, veel exemplaren in het veld zijn tussen 3,5 en 4,5 meter lang. Net zoals veel cobra's heeft ook deze slang de karakteristieke wangflappen naast de kop. De kleur is bruin tot zwart met meestal een lichte bandering vanaf de nek, en strepen langs het lichaam. De buik is wit met zwarte vlekjes, met name aan de zijkanten van de wangflappen.
Haar voedsel bestaat voornamelijk uit andere slangen, ook giftige soorten.Dekoningscobra is immuun voor ander gif.
De vrouwtjes bouwen een nest waarin 20 tot 40 eieren worden gelegd,  na 60 tot 80 dagen komen de jongen uit die al tussen de 45 en 50 cm lang zijn.
Hoewel deze slang niet  het sterkste gif produceert, injecteert de slang per beet een grote hoeveelheid dat een mens er onbehandeld meestal aan overlijdt; vaak is de hoeveelheid zelfs fataal voor wel twintig mensen. Deze slang is niet schuw van mensen, en omgekeerd hoeft men geen angst te hebben. De mens is geen gevaar voor deze grote slang. Bij aanraking gaat het dier meteen ook in de verdediging, en zal zelden vluchten. Vuistregel bij een kwade cobra in de buurt is onbeweeglijk blijven staan, waardoor de slang na een tijdje weer rustig wordt; dat is het moment om rustig het dier alleen te laten.
In tegenstelling tot de meeste slangen klimt deze soort nooit - ook niet voor de nachtrust.