Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Spookdier ???

Gestart door Fail_over, donderdag 9 februari 2012, 07:28:49

Vorige topic - Volgende topic

Fail_over

Spookdier maakt ultrasone geluiden
Laatste update:  8 februari 2012 01:16 info
PARIJS - Een van de kleinste apensoorten ter wereld, het Filipijnse spookdier, blijkt te communiceren door middel van ultrasone geluiden.


Foto:  AFP

Die geluiden zijn niet te horen voor hun prooien zoals krekels en kakkerlakken, maar ook niet voor de roofdieren die op de spookdieren jagen.

Dat schrijven Amerikaanse en Filipijnse onderzoekers woensdag in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Er is slechts een handjevol diersoorten waarvan bekend is dat ze gebruikmaken van ultrasone geluiden om te communiceren. Walvissen, katten en enkele vleermuissoorten zetten die techniek in. Tot nog toe werd altijd gedacht dat Filipijnse spookdieren geen of weinig geluid maakten.

Grote ogen

Het Filipijns spookdier, dat ongeveer zo groot is als de hand van een mens en vooral bekend is door zijn zeer grote ogen, kan in tonen rond de 70 kilohertz piepen, krijsen en gillen.

Het gehoor van het aapje is nog beter: het spookdier kan tonen horen tot boven de 90 kilohertz. Mensen kunnen over het algemeen geluiden met een frequentie hoger dan 20 kilohertz al niet meer horen.

Proefhokken

De wetenschappers vingen voor het onderzoek zes spookdieren en plaatsten ze in proefhokken om hun gevoeligheid voor hoge tonen te meten. Na de test werden de nachtdieren vrijgelaten.

Daarnaast werden opnames gemaakt van de geluiden van 35 in het wild levende spookdieren. De laagste frequentie die werd gemeten, was 67 kilohertz.

Alarm

Door het ultrasone geluid kunnen spookdieren alarm slaan, zonder dat andere dieren het merken. Daarnaast gaat de communicatie op hogere frequenties mogelijk makkelijker, omdat er geen 'ruis' is van lagere frequenties, die in het oerwoud veel vaker voorkomen.Nu.nl


Weet iemand de officiƫle naam van dit dier?
Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

Fail_over

Citaat van: Fail_over op donderdag  9 februari 2012, 07:28:49
kan in tonen rond de 70 kilohertz piepen, krijsen en gillen.

Dat kunnen die 3 pinay hier ook.  :crazy:

Citaat van: Fail_over op donderdag  9 februari 2012, 07:28:49
Het gehoor van het aapje is nog beter

Dat hebben die 3 nou weet net niet.  :floet:

:lachen:
Het is niet dat je in de rivier valt dat je verdrinkt, het is dat je niet meer boven komt......

yepyep