Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Filipijnse blauwrug

Gestart door ganda, vrijdag 1 juli 2011, 21:07:58

Vorige topic - Volgende topic

ganda

 DE FILIPIJNSE BLAUWRUG (Irena cyanogastra) behoort  tot de bladvogels & de grote orde der zangvogels (Passeriformes) & de familie der bladvogels (Irenidae). Er zijn slechts elf soorten bladvogels, verdeeld over twee wetenschappelycke geslachten. Het geslacht Chloropsis telt acht soorten & het geslacht Irena de resterende drie, waaronder dus onze Filipijnse blauwrug.
Bladvogels zoals de blauwrug uit de Filipijnen leven vooral in hoge bomen. De Filipijnse blauwrug is een zangvogel van de middelgrote categorie. De Filipijnse blauwrug kent vier ondersoorten. De Filipijnse blauwrug is nauw verwant aan de Irena puella, oftewel de Indische blauwrug & ze hebben allebei — zoals de naam al doet vermoeden! — een blauwe rug.Deze schitterende middelgrote vogelt zal dus zelden een blauwtje lopen, Ha!Ha!
Filipijnse bladvogels leven, wonen & werken in de subtropische & tropische laaglandregenwouden & bergachtige gebieden van de Filipijnen & verder helemaal nergens anders. De Filipijnse blauwrug werd ontdeckt & in 1831 wetenschappelyck beschreven door Nicholas Aylward Vigors (1785-1840), de wereldberoemde Ierse zoöloog & (conservatief) politicus & is een niet bedreigde Filipijnse vogel.
Ondanks zijn blauwe rug is de Filipijnse schoonheid een wat saaie vogel, die in het Deens Filippinsk Blåfugl heet & in het Engels (onder andere) de Filippine fairy-bluebird.

De soort lijkt enigszins op een Drongo, maar die zijn wat dunner en hebben een gevorkte en gekromde staart. De Filipijnse blauwrug is blauwachtig tot paarsachtig zwart en heeft een kobaltblauwe rug en staart.http://yossarian.web-log.nl/yossarian/2007/12/vrijdag_filipij_2.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Filipijnse_blauwrug