Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Filipijnse eend

Gestart door ganda, vrijdag 1 juli 2011, 21:31:26

Vorige topic - Volgende topic

ganda


De Filipijnse eend (Anas luzonica) is een eend uit het geslacht Anas, die endemisch is voor de Filipijnen.

De lokale namen voor de Filipijnse eend zijn: Pato del Monte of Papan (Filipijns), Dumaras (Tagalog) of Kamasu of Gakit (in de Visayas)

De Filipijnse eend is een vrij grote eendensoort die zo'n 51 centimeter lang kan worden, met een spanwijdte van zo'n 84 centimeter. De bovenkant, achterkant van de kop en een streep van de snavel via de ogen naar de nek zijn donkerbruin, terwijl de rest van de kop oranje tot roest kleurig is. De snavel is blauwachtig grijs en de ogen bruin. De bovenkant van deze soort is grijsachtig bruin, waarbij de romp en staart wat donkerder van kleur zijn. De borst en buik van de Filipijnse eend zijn ook grijsachtig bruin waarbij de borst veren vaak kaneelkleurige uiteinden hebben. De onderkant van de staart is donkerbruin. De poten zijn grijs.

De Filipijnse eend komt voor in zoetwater, zoals meren, moerassen, rijstvelden en rivieren op Bohol, Catanduanes, Guimaras, Lubang, Luzon, Marinduque, Masbate, Mindoro, Negros, Panay, de Polillo-eilanden, Samar, Sibuyan, Siquijor en Ticao.

De Filipijnse eend plant zich gedurende het hele jaar voort. Gewoonlijk leggen ze 8 tot 16 eieren per keer. De eieren zijn vaalwit van kleur met een bruin tintje.http://nl.wikipedia.org/wiki/Filipijnse_eend