300 nieuwe diersoorten op de Filipijnen

Gestart door ganda, zondag 13 november 2011, 04:46:31

Vorige topic - Volgende topic

ganda


art geschreven door Caroline Hoek op 29 juni 2011 om 12:58 uurWetenschappers hebben op de Filipijnen zo'n driehonderd nieuwe soorten ontdekt. En daar zitten wat eigenaardige exemplaren tussen...
De onderzoekers struinden zowel het bergachtige gebied als de zee in 42 dagen tijd af. Ze ontdekten onder meer 50 nieuwe soorten zeeslakken, onbekend koraal en nieuwe insectensoorten.

Onder de nieuwe soorten bevinden zich heel wat bijzondere vondsten. Bijvoorbeeld een zingcicade — een insect — dat een geluid maakt dat sterk doet denken aan een menselijke lach. Of de opgezwollen haai: dit dier pompt water in zijn maag om groter te lijken als hij bedreigd wordt. En koraal dat met stekels hongerige vissen op afstand houdt.

Dat al deze nieuwe soorten zolang over het hoofd gezien zijn, is niet verwonderlijk, zo stellen de onderzoekers. Veel diersoorten zijn zeer klein of leven in heel verlaten gebieden. Het onderzoek toont aan dat de Filipijnen een enorme biodiversiteit kennen. Het is dan ook aannemelijk dat de expeditie een vervolg krijgt: de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer te ontdekken valt.

Bovenstaande afbeelding laat de haaien zien die zich kunnen oppompen. Foto: Stephanie Stone / California Academy of Sciences.


ganda


Op het laatste nieuws heb ik de volgend foto's gevonden.

Allen met deze tekst:

Kreeften zonder schalen en diepzeehaaien die kunnen opzwellen om aanvallers te verjagen. Die opmerkelijke dieren behoren tot de ruim 300 nieuwe dier- en plantensoorten die zijn ontdekt op de Filipijnen door onderzoekers van de California Academy of Sciences.

"De Filipijnen behoren tot de beste plaatsen ter wereld wat betreft verscheidenheid aan leven", zei expeditieleider Terrence Gosliner. "We vonden nieuwe soorten bij bijna elke duik en trektocht over de riffen en regenwouden van het land."

Veel soorten waren nog niet ontdekt omdat ze erg klein zijn of op zeer afgelegen plekken leven. (kve)
© afp


balikbayan