Auteur Topic: MOLUKKERS KLAGEN STAAT AAN OM SCHIETEN OP UITGESCHAKELDE KAPERS.  (gelezen 5768 keer)

Offline janvanderijt

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 293
 • Geslacht: Man
Re:MOLUKKERS KLAGEN STAAT AAN OM SCHIETEN OP UITGESCHAKELDE KAPERS.
« Reactie #10 Gepost op: vrijdag 7 november 2014, 01:35:45 »
stel dat het hier in de :smiley-philippines: was gebeurt
zou dit dan ook kunnen denk je
dat de moslims in mindanao de regering aanklaagt
voor de gedode teroristen
wat zou er gebeuren denk je?  :neeneenee:

Offline Adriaan

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 842
Re:MOLUKKERS KLAGEN STAAT AAN OM SCHIETEN OP UITGESCHAKELDE KAPERS.
« Reactie #11 Gepost op: vrijdag 7 november 2014, 06:50:52 »
Wimmy57 zei:

Citaat
Ik wil best geloven dat de Nederlandse media die indruk wekten, maar in  Vlaanderen was er van in het begin veel kritiek op de aanpak door de  nederlandsevlag overheid, zeker in kringen die actief met mensenrechten bezig zijn.
U schenkt ook geen aandacht naar het verhaal achter de gijzelingen, de hele koloniale voorgeschiedenis van het verhaal, en de gebroken beloftes van  nederlandsevlag . De ouders en grootouders van die Molukkers waren ook al geen lieverdjes, maar ze werden daarom juist gerecruteerd door de koloniale overheid om, in dienst van  nederlandsevlag , de Javanen en andere groepen gewelddadig te onderdrukken, maw het vuile werk op te knappen voor  nederlandsevlag - vaak op bloedige wijze. Toen in de nasleep van WOII de dekolonisatie op gang kwam vreesden de Molukkers - terecht - dat zij in een door Javanen gedomineerde staat de rekening zouden gepresenteerd krijgen voor de collaboratie van hen en hun voorouders. Nederland heeft toen beloofd dat de Molukken als een aparte staat onafhankelijk zouden mogen worden, maar verbrak die belofte en erkende één Indonesië, waarbinnen de Molukken een kleine, onderdrukte minderheid werden

Wimmy, even ter correctie. Nederland onderhandelde al in 1946 met wat toen "de Republiek" werd genoemd (de kernlanden Java en Sumatra, hoewel toen nog de daadwerkelijke bestuursmacht van de "Republiek" in Sumatra vrijwel nihil was) over een federale opzet voor heel Indonesie (overeenkomst van Linggajati). Bij de RTC (Ronde Tafel Conferentie) accoorden van December 1949 (die de definitieve overgave van de soevereiniteit aan Indonesie inhielden) werd die federale structuur bekrachtigd. Volgens die overeenkomst behoorden de Zuid Molukken als "daerah" (streek) bij de deelstaat Oost-Indonesie. Door allerlei chicanes en manipulaties wisten Sukarno c.s. die federale structuur al in april 1950 op te heffen, waarna de macht bij de centrale regering kwam te liggen. De deelstaat Oost-Indonesie accepteerde dit maar in de Zuid Molukken deed men dat niet. Men riep daar nog de zelfde maand de Republik Maluku Selatan" (Zuid Molukse Republiek) uit. In de herfst van dat jaar viel het leger van de centrale overheid Ambon aan. Na ongeveer vijf weken vechten moest Ambon de strijd opgeven en het verzet verplaatste zich naar Ceram onder leiding van de arts Soumokil. Die werd tenslotte in 1962 gevangen genomen en na de machtsovername door Suharto in 1966 geëxecuteerd. Na Soumokil's gevangenname was het verzet in de Molukken grotendeels voorbij.


Nederland was niet verantwoordelijk voor de opheffing van de federale structuur en had uiteraard niets te maken met de slechting van die Republik Maluku Selatan. In feite leidde de Indonesische aanval op Ambon in Nederland tot een zeer vijandige publieke opinie jegens Sukarno c.s. die ook een overeenkomst over Papua  (toen Nederlands Nieuw Guinea) onmogelijk maakte. Maar dat is een ander verhaal.

Wat betreft het post-1949 lot van de Ambonezen. Het is gek dat die soldaten altijd als het voornaamste inlandse element van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) werden beschouwd omdat dat leger in feite vrijwel altijd meer Javanen in dienst heeft gehad. De Indonesische militair die er de hoogste rang in bereikte (een kolonel of lt.kolonel) was ook een Javaan. Het zal wel iets van doen gehad hebben met de martiale reputatie van de Ambonezen (Du Perron vertelt ergens in zijn roman "Het Land van Herkomst" (sterk aanbevolen) dat als Atjineze spionnen vanaf een bergtop of zo Nederlandse troepenbewegingen observeerden ze de Belanda's (Hollanders), Belanda hitam's (zwarte Hollanders = Surinamers), Ambonezen en Menadonezen telden - de Javanen telden ze gewoon niet mee). Het zal ook wel iets met het feit dat Ambonezen vnl. christenen waren te maken hebben gehad.

Ik geloof niet dat het waar is dat die Ambonezen in Nederland volkomen aan hun lot werden overgelaten. Er was toen nog grote woningnood in Nederland dus ze werden in al bestaande kampen ondergebracht (ik denk dat ze iets beter behandeld werden toentertijd dan nieuwe migranten in Australie). Ik heb gelezen dat latere pogingen hen over normale woonwijken te verspreiden niet lukten omdat zij zelf niet uit elkaar wensten te gaan maar als iemand hier meer van weet hoor ik dat graag.

Wat men in 1977 wilde was m.i. volkomen onrealistisch. Men wilde dat Nederland druk uit zou oefenen op Indonesie ten gunste van de alleen nog maar in Nederland bestaande RMS.  Nederland had geen enkele status in dat conflict.

Niettemin, nochtans ..

Het is essentieel voor het handhaven van de rechtstaat  dat personen verdacht van een misdaad zo mogelijk berecht en niet summier geëxecuteerd worden. Dus het is wel van belang denk ik dat er  wordt uitgezocht wat daar precies gebeurde en bij wie de verantwoordelijkheid lag.

Maar ik heb me wel afgevraagd wie er achter deze late poging tot "rechtsherstel" zit. Zijn het in eerste instantie de Zuid Molukkers zelf - of hun advocaat? Waarom dan nu pas? Ik heb me afgevraagd of men hier geen nieuwe poging heeft van Likud Nederland of hun meelopers om Van Agt te bekladden. Die man steekt als een doorn in hun vlees. Men heeft al (zonder veel succes overigens, behalve dan op de zielenrust van Van Agt) getracht hem anti-semitisme aan te smeren. De actie tegen de treinkapers viel toen nominaal onder de verantwoordelijkheid van Van Agt als Minister van Justitie. Vooral nu men in Jeruzalem zonder enige vorm van proces zgn terroristen executeert (zelfs de Nazi-smoes "auf der Flucht erschossen" kan er niet van af) zou men Van Agt graag het zelfde in de schoenen willen schuiven.

 

Offline Adriaan

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 842
Re:MOLUKKERS KLAGEN STAAT AAN OM SCHIETEN OP UITGESCHAKELDE KAPERS.
« Reactie #12 Gepost op: vrijdag 7 november 2014, 10:52:57 »
Ik heb elders hier eerder over geschreven en geef dit fragment uit een brief van een goed aantal jaren terug omdat het o.a. de werkelijke getalsverhoudingen van Javanen en Molukkers in het KNIL weergeeft:

The Christian Ambonese, so the story goes, were the mainstay of the colonial army. The Dutch relied on them to maintain their imperial rule and therefore gave them privileges not enjoyed by other Indonesians. It is a myth. Firstly, the Ambonese were not the mainstay of the KNIL. In terms of numbers they weren’t even a dominant part of it and they came to join this army very late. They were always greatly outnumbered there by Muslim Javanese. The historian Ricklefs gives for the year 1905 the following numbers: 63% Javanese, 21 % Ambonese (1993: p.147). For the year 1941 we have these numbers:40% Javanese, 12 % Ambonese (see http://www.blimbing.nl/mythe.htm).


They were also originally not very willing warriors. The anthropologist/Indonesianist Dirk Vlasblom quotes a statement from 1884 by the Dutch Resident (Districts Commissioner) Riedel: “No decent native of Ambon will voluntarily join the army. Those who do are generally the scum of the village.” And apparently that scum was not very numerous because in 1865 there were among 27,000 KNIL soldiers only 984 Ambonese or less than 4 %. (http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Molukken/vergankelijkheid.html)


Yet they were Christians and the colonial government was eager to recruit them, especially during the Aceh War that started in 1870. So for a while they had special privileges such as somewhat higher payment than enjoyed by other ethnic groups and special schools for Christian Ambonese children. But these differences in pay were stopped in 1921 in spite of fervent protests by the Ambonese representative in the People’s Council (“Volksraad”) , Dolf Pattipeilohy.

Few of those involved in the RMS movement had probably ever profited from this higher pay. Did they enjoy undue preference as far as promotions etc. were concerned? I don’t know. What I do know is that the highest ranking Indonesian officer in the KNIL was not Ambonese but Javanese: Colonel R. Abdulkadir Wijoyoatmojo.


See http://www.indonesiamatters.com/6486/merah-putih/cp-3/#comments

Offline Wimmie57

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 23
 • Geslacht: Man
Re:MOLUKKERS KLAGEN STAAT AAN OM SCHIETEN OP UITGESCHAKELDE KAPERS.
« Reactie #13 Gepost op: vrijdag 7 november 2014, 17:09:22 »
Dank je wel, Adriaan, voor deze correcties. Wat men leert op school of uit de media, en, erger nog, wat men zich daar decennia later nog van herinnert, is nooit compleet, en mist onvermijdelijk nuance, die ik graag wil laten terugkeren.