Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

Wormen etende muizen op Luzon

Gestart door ganda, zondag 20 mei 2018, 12:34:18

Vorige topic - Volgende topic

ganda


Ontdekking van muizen die verlekkerd zijn op wormen zorgt voor nieuwe inzichten in evolutietheorie


Een wormen-etende muis, Apomys. © L. R. Heaney, The Field Museum

Diersoorten op eilanden kunnen soms de gekste vormen of soorten aannemen, denk maar aan de kangoeroe op Australië. Het was al langer gekend dat dierensoorten na een lange afzondering op bijvoorbeeld een eiland kunnen evolueren tot geheel nieuwe soorten. In feite maken ze door de lange afzondering een geheel eigen evolutie door die maakt dat ze tot een of meerdere nieuwe soorten vervellen. Wetenschappers houden zich al enkele jaren bezig met de vraag wat de ondergrens is voor zo'n aparte evolutie bij zoogdieren.
"Er zijn verschillende eilanden met diersoorten die van elders kwamen en die vervolgens in iets zeer specifieks zijn geëvolueerd", zegt bioloog Lawrence Heaney, van het Field Museum in Chicago aan Science Daily. Heaney werkte mee aan een recente studie die de ondergrens drastisch verlaagt. "Het essentiële punt van onze studie is dat zo'n dierensoort die op een eiland toekomt meer dan één andere soort moet hebben voortgebracht die allemaal voortkomen uit dezelfde voorouder. Het gaat dus om een vermeerdering van het aantal soorten op één eiland, door een evolutieproces op dat ene eiland."

Tot nu toe was Luzon, een eiland in de Filipijnen, het kleinste eiland waar wetenschappers zo'n aparte evolutie konden terugvinden. Ter referentie: Luzon is met zijn 109.000 km² ongeveer even groot als IJsland. Heaney en zijn collega's kwamen er recent echter achter dat op Mindoro, eveneens een eiland in de Filipijnen, ook zo'n evolutie had plaatsgevonden. Mindoro (10.000 km²) is maar liefst tien keer kleiner dan Luzon en zelfs kleiner dan Vlaanderen (13.000 km²).

Worm-etende muizen
De dierensoort die hen op weg zette, waren de Apomys, ofte, wormenetende muizen. Heaney beschrijft ze zelf als "hele mooie, kleine muizen": "Ze hebben grote, donkere ogen, grote oren, een lange vacht, witte pootjes en een donkere staart." Ze worden wormenetende muizen genoemd omdat ze verlekkerd zijn op aardwormen, al eten ze evenzeer zaden en vruchten.

Na het onderzoeken van het DNA bleek dat er vier compleet verschillende soorten van de muizen terug te vinden waren op het eiland, allen afkomstig van dezelfde voorouder die zo'n 2,8 miljoen jaar geleden de oversteek maakte van het naburige Luzon. Drie van de vier soorten waren tot nu toe ongekend. Nog opvallender is echter dat drie van de vier soorten zich elk op een aparte bergtop bevonden.

De ontdekking is een doorbraak voor wetenschappers die nadenken over de mogelijkheden om natuurbehoud. "Wanneer we beschermde gebieden voor diersoorten uittekenen, moeten we de topografie van de aarde in rekenschap nemen en niet van een vlakke kaart vertrekken. Het feit dat deze muizen elk op hun eigen berg evolueerden binnen een afgebakend geografisch gebied vertelt ons dat bergen belangrijk zijn."

https://www.demorgen.be/wetenschap/ontdekking-van-muizen-die-verlekkerd-zijn-op-wormen-zorgt-voor-nieuwe-inzichten-in-evolutietheorie-bb7af213/