Verklaring Woonland Filipijnen tbv loonheffing ontheffing.

Gestart door Erik van de Ven, dinsdag 5 september 2023, 06:46:12

Vorige topic - Volgende topic

maastricht

Heb het C-Formulier ook verstuurd, geen vragen over verklaring woonland. Dit kan natuurlijk later nog wel worden gevraagd bij controle. Dit formulier stelt echt niks voor om in te vullen.

Bjorna145

#41
Ik heb nog nooit gehoord dat ze op een C formulier een woonplaatsverklaring vroegen.
Men kijkt in dit geval alleen naar het belastingverdrag Nederland Filipijnen.
Want ook de uitkerende instantie kan volgens mij om een vrijstelling vragen en dan kijkt men alleen naar het verdrag.
Het komt alleen niet veel voor dat een uitkerende instantie dat voor jou doet.

m. vr. gr.

Johan

Europino

Na lang weggeweest te zijn van dit forum, even een update over mijn aangifte inkomstenbelasting over 2023, die ik gisteren nog net op tijd heb ingediend.
Nu is het zo dat ik al jaren geen aangifte heb gedaan toen ik nog in de Filipijnen woonde, maar wij zijn in 2020 geëmigreerd van de Filipijnen naar België en daar moest ik uitvinden hoe daar aangifte te doen en in welk land: Nederland of België. Uiteindelijk werd het België. Dat was even wennen als Nederlander. Toen ook contact gehad met de belastingdienst en adviseurs.
Na twee jaar hadden we het wel gezien, financieel viel het tegen, net zo duur als in Nederland en toen besloten we in 2022 weer terug te keren. We hadden/hebben een groot mooi huis, dus geen probleem.
November 2023 moest ik even naar Nederland voor privé zaken en heb toen een afspraak gemaakt met Jongbloed Fiscaal Advies. Ik was er niet zeker van of er zaken veranderd waren in de relatie tussen Nederland en de Filipijnen. Na afloop kreeg ik het volgende bericht ter bevestiging van wat wij besproken hadden en zijn advies.

CitaatNov 9, 2023, 11:48 AM

Geachte heer...,

Zoals afgesproken heb ik even gekeken of er jurisprudentie is over pensioenen die vanuit NL aan een inwoner van de Filipijnen wordt betaald. Niet zolang geleden heeft de Advocaat Generaal van de Hoge Raad een interessante conclusie geschreven. Hierin beschrijft hij hoe artikel 18 lid 2 van het verdrag moet worden uitgelegd.

De conclusie is dat lijfrenten wel onder artikel 18 lid 2 vallen maar pensioenen niet. Hierdoor zijn pensioenen belast in de Filipijnen. Dit blijkt overigens ook uit de door de belastingdienst uitgegeven verdragstaten voor niet ingezetenen. Hierin staat ook dat het heffingsrecht is toegewezen aan de Filipijnen.

Zie ook de bijlagen.

Met vriendelijke groet,

Met andere woorden, er is niets veranderd.
Ik had de belastingdienst in 2022 geïnformeerd, dat ik weer naar de Filipijnen zou immigreren.
Om te synchroniseren met de belastingdienst heb ik besloten aangifte te doen. De uitkomst van de invuloefening op de site van de belastingdienst was dat ik nog een paar honderd euro zou terug krijgen.

Wat mij opviel was dat de vragenlijst alleen maar over box 1 en 2 ging. Voor box 3 werd alleen gevraagd of mijn kind kapitaal in Nederland heeft, t.b.v. een kapitaalverzekering voor onroerend goed.
Naar mijn spaarkapitaal in Nederland werd niet gevraagd. Is het zo dat je als buitenlandse belastingplichtige geen vermogensbelasting hoeft te betalen over kapitaal op een Nederlandse bank?

Ik ben wel van plan om binnenkort naar de BIR te gaan om te kijken of ik mijn TIN pas niet eens moet laten vernieuwen. Mijn oude kaart ziet er niet uit en het adres klopt niet meer.

Tenslotte zag ik in de discussie over dit onderwerp de kwestie van wat er gebeurt als je Filipijnse vrouw alleen achter blijft. In mijn situatie heb ik een nabestaanden pensioen afgesloten voor haar. Niet een heel groot bedrag, maar toch genoeg om rond te komen. Zij heeft de Nederlandse en Filipijnse nationaliteit. Is het verstandig om de Filipijnse nationaliteit te zijner tijd op te zeggen, om te voorkomen dat zij Filipijnse belasting moet gaan betalen?

Groet Leo

Bulldozer

Citaat van: Europino op woensdag  1 mei 2024, 11:15:38Wat mij opviel was dat de vragenlijst alleen maar over box 1 en 2 ging. Voor box 3 werd alleen gevraagd of mijn kind kapitaal in Nederland heeft, t.b.v. een kapitaalverzekering voor onroerend goed.
Naar mijn spaarkapitaal in Nederland werd niet gevraagd. Is het zo dat je als buitenlandse belastingplichtige geen vermogensbelasting hoeft te betalen over kapitaal op een Nederlandse bank?

Ja dat klopt. Spaarrekening in Nederland wordt niet belast zolang je buiten Nederland woont en hoef je dus niet op te geven.

CitaatWoont u niet in Nederland, dan belasten wij niet al uw vermogen. Wij belasten meestal wel uw onroerende zaken in Nederland, zoals uw vakantiewoning. Maar bijvoorbeeld uw Nederlandse bankrekening, of een in Nederland afgesloten lijfrenteverzekering, belasten wij niet.


Zie link voor het hele verhaal.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/internationale-belastingregels/wonen-buiten-nederland-nederlands-inkomen/wonen-buiten-nederland-nederlands-inkomen