Blijf ik belastingplichtig in Nederland, of niet?

Gestart door Kano, donderdag 27 mei 2010, 15:03:52

Vorige topic - Volgende topic

Kano

Blijf ik belastingplichtig in Nederland, of niet?


Rnw.nl  27 mei 2010


Als u emigreert zijn er een hoop zaken die u moet regelen. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de fiscale afhandeling van uw belastingplicht in Nederland. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij u nog steeds belastingplichtig blijft in Nederland. Dit doet helaas niet af aan de wens van de belastingdienst om aan u een conserverende aanslag op te leggen bij een emigratie.

Een conserverende aanslag wordt aan u opgelegd zodat de Nederlandse belastingdienst over bepaalde inkomensbestanddelen het heffingsrecht behoudt terwijl u niet meer in Nederland belastingplichtig bent voor deze inkomensbestanddelen.

Geven en nemen
De reden voor het opleggen van de conserverende aanslag is dat in het verleden een belastingvoordeel is genoten (bijvoorbeeld omdat premies zijn afgetrokken van de in Nederland verschuldigde belasting), terwijl het na de emigratie niet zeker is dat Nederland over de uitkering nog wel belasting mag heffen. Het fiscale voordeel dat u in de 'Nederlandse periode' heeft genoten wordt door het opleggen van de conserverende aanslag onder voorbehoud teruggenomen.

Pensioenrechten
Het meest bekend is een conserverende aanslag die wordt opgelegd voor de waarde in het economische verkeer van de pensioenrechten die u in Nederland heeft opgebouwd. De meeste emigranten vragen deze waarde eenvoudigweg op bij hun pensioenverzekeraar en geven deze waarde op aan de belastingdienst.

Even schrikken
Als vervolgens de aanslag inkomstenbelasting voor het emigratiejaar volgt is het wel even schrikken. De waarde van uw pensioen wordt tot uw inkomen gerekend, vermeerderd met 20 procent revisierente en vervolgens wordt daarover de verschuldigde belasting berekend. Hoe moet u dat nu toch ineens betalen?

Gelukkig hoeft dat niet (direct). Zoals hierboven al aangegeven, legt de belastingdienst de conserverende aanslag op ter behoud van rechten. De belastingdienst wil zeker stellen dat de verschuldigde belasting geïnd kan worden als u een handeling verricht waardoor het pensioen uit het gezichtsveld van de Nederlandse belastingdienst raakt en Nederland dus geen belasting meer kan heffen.

Uitstel
Om deze reden kunt u dan ook uitstel van betaling krijgen voor het bedrag van de conserverende aanslag en na een periode van tien jaar vervalt de aanslag zelfs helemaal. Hieraan is echter wel een belangrijke voorwaarde verbonden: in die periode van tien jaar mag u geen zogenaamde verboden handelingen verrichten.

Verboden handelingen
De belangrijkste hiervan is dat u uw pensioen niet mag onderbrengen bij een buitenlandse verzekeraar of het pensioen afkopen. Doet u dat wel, dan wordt het bedrag van de conserverende aanslag ingevorderd en moet u dus alsnog de verschuldigde belasting betalen.

M-biljet
U krijgt het uitstel van betaling voor het bedrag van de conserverende aanslag automatisch als u emigreert naar een land binnen de Europese Unie. Reden voor automatische uitstel van betaling kan ook aan de orde zijn als u emigreert naar een land buiten de Europese Unie terwijl u aangifte inkomstenbelasting in het jaar van emigratie heeft gedaan met een zogenaamd M-biljet.

Krijgt u niet automatisch uitstel van betaling, dan kunt u hier altijd schriftelijk om verzoeken. Als u emigreert naar een land buiten de Europese Unie geldt echter wel de aanvullende voorwaarde dat u zekerheid moet stellen voor het bedrag van de conserverende aanslag. Het uitstel van betaling wordt voor een periode van tien jaar verleend en na deze tien jaar wordt op verzoek kwijtschelding verleend van de verschuldigde belasting.

Het uitstel van betaling wordt opgeheven als een 'verboden handeling' verricht, of als u vanuit een EU lidstaat 'verder emigreert' naar een niet-EU lidstaat. In dit laatste geval kunt u echter weer verzoeken om verlenging van het uitstel van betaling.

Andere gevallen
Een conserverende aanslag wordt niet alleen opgelegd voor de in Nederland opgebouwde pensioenrechten, maar ook in een drietal andere gevallen:

    * u heeft recht op een voordeel uit een kapitaalverzekering eigen woning;
    * u heeft recht op het voordeel uit een lijfrenteverzekering waarvan de premies in het verleden zijn afgetrokken van het inkomen;
    * u heeft een aanmerkelijk belang (minimaal 5% van de aandelen) in een in Nederland gevestigde vennootschap.

Voor de inkomensbestanddelen waarvoor een conserverende aanslag kan worden opgelegd, gelden verschillende verboden handelingen. Let hier dus goed op wanneer u emigreert of bent geëmigreerd en u een handeling wil verrichten met één van de inkomstenbronnen waarvoor een conserverende aanslag is opgelegd. Voor de conserverende aanslag voor de kapitaalverzekering eigen woning gelden andere regels. De periode van uitstel betreft slechts twee jaar, daarna dient de aanslag betaald te worden.

Geen paniek!
Het belangrijkste wat ik u met dit verhaal wil meegeven, is dat u geen angst hoeft te hebben voor een conserverende aanslag. In de meeste gevallen wordt er automatisch uitstel van betaling verleend, anders kunt u om uitstel van betaling verzoeken.

Eventueel dient wel zekerheid voor het bedrag van de conserverende aanslag gesteld te worden. Zolang u gedurende de periode van het uitstel van betaling geen verboden handelingen verricht, zal de aanslag niet worden ingevorderd. Een normale afwikkeling van de opgebouwde rechten, is geen verboden handeling.

Remigreren
Voor de volledigheid en om elk misverstand uit de wereld te helpen: een verboden handeling is niet remigreren naar Nederland. U kunt dus altijd, als het emigratieavontuur niet bevalt, zonder risico van invordering van de conserverende aanslag terugkomen naar Nederland!

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/blijf-ik-belastingplichtig-nederland-niet
Daar waar de regenboog eindigt daar zal ik nooit komen totdat ik daar ooit zal zijn