Nieuws:

eTRAVEL CARD via https://etravel.gov.ph

Hoofdmenu

De Filipijnse arend

Gestart door ganda, woensdag 8 juli 2009, 18:26:31

Vorige topic - Volgende topic

ganda


De nationale vogel van de Filipijnen is de Monkey Eating Eagle.

De Filippijnse arend, Pithecophaga jefferyi, is met een gewicht van 6 à 8 kilo en een lengte van snavel- tot staartpunt van meer dan een meter een van de grootste arend-soorten ter wereld.
Men schat dat in de resterende wouden van Mindanao hooguit nog 20 tot 30 paren in het wild voorkomen. Ook in het weinig ontsloten bergland van de Sierra Madre in Noordoost-Luzon komt hij nog voor.

Bij Davao City (Mindanao) bevindt zich het Philippine Eagle Research and Nature Center waar men bezig is met een kweekproject met in gevangenschap gehouden Filippijnse arenden. In gevangenschap kunnen deze vogels redelijk oud worden, van een exemplaar is bekend dat het 42 jaar oud werd.MawibataThe Majestic Philippine Eagle crowned by a royal head crest like a Lion's mane.
In spite of a seven-foot broad wingspan flying low, navigating in steep dense rainforest.


MawibataGiving a gift engenders gratitude. Giving many gifts engenders expectation.

Baliw-katok

Deze uiterst krachtige arendsoort voedt zich hoofdzakelijk met caguang (flying lemur), musang (wilde katten), manok (kippen), hagedissen, slangen, ratten en tapilac (vliegende eekhoorns).  Bij gebrek aan deze staat ook wel eens een aapje op het menu waardoor de ontdekker John Whitehead  het de naam Pithecophaga Jefferyi gaf.  In het Grieks betekent pithekos 'aap' en phaga 'eter', terwijl de term Jefferyi eer betoont aan John's vader Jeffrey.  In 1990 werd hun aantal geschat op amper dertig stuks.  Wetende dat het ras slechts één ei legt en er zo'n twee maanden over doet om het kuiken uit te broeden, kunnen we stellen dat de toekomst voor deze roofvogel er wel echt slecht uitzag.  Het Philippine Eagle Center besliste om op 17 november 1991 een ei kunstmatig te bevruchten wat op 15 januari 1992 resulteerde in de geboorte van Pag-asa.  De naam van deze eerste Filippijnse arend geboren in gevangenschap betekent letterlijk 'hoop'.  Het gezonde vogeltje woog bij de geboorte slechts 189,7 gram.  En zeggen dat een volwassen exemplaar tot 1 meter hoog wordt, een vleugelspanwijdte van 2 meter heeft en een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur haalt.  Het succes van Pag-asa werd in 1993 overgedaan met de geboorte van Pagkakaisa wat 'eenheid' betekent. 

Mawibata

#3

Een mooie webpagina met veel info en foto's over deze prachtige vogel.
 :link: De Filipijnse arend


MawibataGiving a gift engenders gratitude. Giving many gifts engenders expectation.

ganda


infas

De arend staat nu ook op het nieuwe Filipijnse paspoort

Rich

Inderdaad. Even opgezocht en dit is hem.The Philippine eagle is just one of the images shown in the new e-passport. Lia Mañalac Del Castillo - See more at: http://www.gmanetwork.com/news/story/525610/news/pinoyabroad/look-new-phl-e-passport-shows-philippine-eagle-design#sthash.DxSSiofR.dpuf
Rich de Nederbelg.