Daling eurokoers lastig voor Nederlanders in verre oorden

Gestart door Kano, vrijdag 14 mei 2010, 10:17:57

Vorige topic - Volgende topic

franil

Als de Euro de zelfde waarde gaat krijgen als de Dollar, krijgen we gewoon ook 44 of 45 Peso voor de Euro, en dat is dan simpelweg 25 peso minder dan bijvoorbeeld december vorig jaar. :negatief:
Vroeger was ik een stuk jonger........

joselito

Citaat van: Amice op maandag 17 mei 2010, 15:54:27
Tijd voor de financiele experts om er zich hier mee te bemoeien.  :jajaja:

Stel: je hebt een AOW uiterking die â,¬ 1000 euro is wat voor gevolgen heeft de euro dan als pariteit met de dollar bereikt wordt? Hoeveel peso krijg je dan nog voor je â,¬ 1000?
Immers is pariteit uitgangspunt van de Hedgefondsen.

Dan heb je 44.000 of 45.000 pesos per maand. Kan je daar niet van leven?

Amice

Zover mij bekend hebben belgen enkel een aow van â,¬500 dat is dan nog maar P25000.

Zonder eigen huis hier wordt het dan wel moeilijk om te overleven ja.
En van de regeringen heb je geen hulp te verwachten.

Een condo kopen en die verhuren zou een welkome aanvulling opleveren.
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleent

Digos


Sommige  :belgiesmiley: kunnen misschien een standaard hebben van 500â,¬.....maar is niet helemaal de algemene regel, het is echt wel het min. wat jij hier vernoemt.
LIVE ONCE - LIVE IT

Luc

#24
AOW bestaat niet in België.

Zo zal een echtgenote die nooit heeft gewerkt nooit een uitkering krijgen op haar 65ste. Enkel de werkende echtgenoot zal wanneer hij op pensioen gaat een pensioen krijgen als gezinshoofd. Wanneer de echtgenoot overlijdt zal de echtgenote een overlevingspensioen krijgen. Op voorwaarde dat ze minstens 45 jaar is en minimum 1 jaar getrouwd zijn. Deze voorwaarden vervallen indien er nog kinderen ten laste zijn. Indien men niet aan deze voorwaarde voldoet heeft men recht op 2 jaar uitkering waarna men kan gaan bedelen bij het OCMW (de bijstand)




Moet ik een minimumleeftijd bereikt hebben?
Zijn er uitzonderingen voorzien?

Om recht te hebben op een overlevingspensioen moet u ten minste 45 jaar oud zijn.
Uitzonderingen :

    * u hebt een kind ten laste of
    * u bent ten minste 66 % blijvend arbeidsongeschikt of
    * u bent de weduwe van een mijnwerker die 20 jaar gewerkt heeft als ondergronds mijnwerker.

Moet mijn huwelijk een minimum tijd geduurd hebben?
Zijn er uitzonderingen voorzien?

Om recht te hebben op een overlevingspensioen moet u ten minste één jaar gehuwd zijn geweest.
Uitzonderingen :

    * uit dat huwelijk is een kind geboren (eventueel na de dood van de vader) of
    * het overlijden is te wijten aan een ongeval gebeurd na de datum van het huwelijk of
    * het overlijden is te wijten aan een beroepsziekte of
    * op het ogenblik van het overlijden was er een kind ten laste waarvoor één van de echtgenoten kinderbijslag ontving.

http://www.rvponp.fgov.be/onprvp2004/NL/Z/Z_a_00/Z_a_c_00/Z_a_c_01.asp
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

joselito

Citaat van: Amice op dinsdag 18 mei 2010, 00:14:40
Zover mij bekend hebben belgen enkel een aow van â,¬500 dat is dan nog maar P25000.

Zonder eigen huis hier wordt het dan wel moeilijk om te overleven ja.
En van de regeringen heb je geen hulp te verwachten.



Er zijn geen Belgen die maar een pensioen hebben van 500 â,¬, toch bij mijn weten niet. Maar zelfs  met het dubbele is het hier nog moeilijk als je geen eigen huis hebt. In vergelijking leef je daar dan nog in weelde

opinie

bron: http://www.zita.be/business/nieuws/747861_het-ene-minimumpensioen-is-het-andere-niet.html

De ombudsman voor de pensioenen stelt voor iedereen hetzelfde minimumpensioen in te voeren. Nu is dat niet het geval. Erger zelfs. Het is mogelijk om een gemengde loopbaan (werknemers/zelfstandige/ambtenaar) te hebben en in geen enkel stelsel aan de voorwaarden voor het minimumpensioen te voldoen.

Het gewaarborgde minimumpensioen voor een gezin bedraagt na een volledige loopbaan als werknemer 1.255,69 euro, bij zelfstandigen is dit 1.213,44 euro en voor ambtenaren 1.486,02 euro. Voor alleenstaanden is dat respectievelijk 1.004,86 euro - 920,62 euro en 1.188,84 euro.

Maar wie een gemengde loopbaan heeft, kan later tegen een tegenvaller aanlopen. Zo boog de ombudsman voor de pensioenen zich over een dossier van iemand die eerst 13 jaar als zelfstandige werkte, nadien 10 maanden als werkneemster en ten slotte 16 jaar als ambtenaar. In geen enkel stelsel had ze, ondanks haar 30 jaar arbeid, recht op het minimumpensioen. Toen ze met 60 op pensioen ging, kreeg ze dan ook maar 670 euro. Meteen voldoende voor de ombudsman om voor een eengemaakt minimumpensioen te pleiten.





Stel een persoon die een loopbaan heeft van 20 jaar, alleenstaand en eigen huis.

  • werkte deze in loondienst dan is er een werkloosheidsuitkering na ontslag

  • werkte deze als zelfstandige dan is er niets. Door dat vooruitzicht zal de zelfstandige het spaarpot, in zover het bestaat, gebruiken om de magere jaren te overbruggen. Sociale bijdragen zijn echter verplicht al heeft men dat jaar een negatief gedraaid. Men moet dus meer bijdragen dan men verdient. OCMW (bijstand) zal pas bijspringen als de bedrijfsmiddelen ten gelde gemaakt zijn en dus het beroep niet meer uit te voeren is door gebrek aan bedrijfsmiddelen. Gezien er geen verschil tussen bedrijf en persoon is, houdt dit dus ook het eigen huis in. De jaren dat men geen bijdragen meer kon betalen zullen gekort worden in het pensioen. Wees gerust bij velen is er sprake van verborgen armoede.




Bron: http://www.seniorennet.be/Pages/Geld_werk/pensioen_berekening_pensioen_zelfstandigen_wettelijk.php

Jozef (65) gaat dit jaar met pensioen en heeft een volledige loopbaan van 45 jaar als ambtenaar achter de rug. Tijdens die periode werkte hij bovendien 20 jaar als zelfstandig landmeter-expert. Voor de berekening van zijn pensioen zal alleen rekening worden gehouden met zijn 45 beroepsloopbaanjaren als ambtenaar, want die zijn het voordeligst. Dat betekent wel dat hij voor de bijdragen die hij als zelfstandige heeft betaald, geen enkele tegenprestatie krijgt.

Martin heeft 30 loopbaanjaren als zelfstandige en krijgt een alleenstaandenpensioen. Zijn pensioen komt bij de gewone berekening uit op 328,46 euro. Hij kan daardoor aanspraak maken op het wettelijke minimum, in dit geval: 814,01 x 30/45 = 542,67euro.

Om de kloof tussen de werknemers- en de zelfstandigenpensioenen wat kleiner te maken, wordt het wettelijke minimumpensioen voor zelfstandigen sinds 2004 jaarlijks  met gemiddeld 30 euro per maand verhoogd. Dat zal in december 2007 voor de laatste keer gebeuren.
Homo doctus in se semper divitias habet.
Phædrus

gosternokke

Nooit geweten dat er geen AOW pensioen was in Belgie.   Dan is het in Nederland toch iets beter geregeld, en hebben 65 plussers ook meer inkomen dan in Belgie.  Want in Nederland heeft een koppel toch zo rond de 1500 euro per maand AOW, en de meesten hebben dan toch wel minimaal ook nog 500 euro bedrijfspensioen.   En die AOW is ook voor iedereen gelijk maakt niet uit of je zelfstandige ,ambtenaar of  loonslaaf bent geweest, zelfs de koningin krijgt in Nederland AOW.     Voor de AOW is geen aparte pot ,komt gewoon uit de algemene middelen van de staatskas,  de AOW premie die iedereen betaald is daarentegen wel verschillend, hogere lonen  dragen meer bij dan laagloners, het AOW pensioen is voor iedereen gelijk,  tenzij je een aantal jaren buiten nederland heb gewoon of gewerkt ,dan word een korting van 2 % per jaar berekend.

Luc

Belgische pensioenen bij laagste van Europa

België moet de volgende veertig jaar elke euro waarover het beschikt in de pensioenen en gezondheidszorg steken, indien we die pensioenen en de gezondheidssector op het niveau van vandaag willen behouden. Dat is de samenvatting van het essay dat Frank Vandenbroucke eerder dit jaar publiceerde. Een uitspraak die vragen doet rijzen wanneer blijkt dat de vele Belgische gepensioneerden al onder de armoedegrens leven. Volgens cijfers van het EU-Silc 2007 (inkomsten 2006), leeft 23 % van de Belgische +65-jarigen onder de armoedegrens; dat is 1 op 4 gepensioneerden die moet rondkomen met minder dan 893 euro per maand. Het zijn vooral de vrouwen die het moeilijk hebben: 25% van hen zit onder de armoedegrens, bij de mannen is dat 21%. Het verschil wordt verklaard door de doorgaans kortere loopbaan van vrouwen en de salariskloof die blijft bestaan tussen beide seksen. Minder salaris betekent uiteindelijk een kleiner pensioen. Hoe ouder men wordt hoe kwetsbaarder, blijkt uit de cijfers. Bij de + 75-jarigen leeft 27% onder de armoedegrens.

Opmerkelijk is ook dat een gemiddeld pensioen in ons land 925 euro per maand bedraagt, terwijl de gemiddelde kost van een verblijf in een rusthuis op 1.200 euro komt.

Het is de liefde voor bakstenen die de Belgische gepensioneerden overeind houdt. Meer dan 90% van de Belgische 65-plussers zijn eigenaar van hun huis. In onze buurlanden Nederland (minder dan 50%), Duitsland (minder dan 60%) en Frankrijk (76%) liggen die cijfers lager.

http://www.express.be/business/nl/economy/belgische-pensioenen-bij-laagste-van-europa/122910.htm
There is a sucker born every minute! Only now they found the internet.

ganda


De Belgische pensioenen zijn laag.
Voor de meeste gepensioneerden valt het wettelijk pensioen lager uit dan ze dachten.
Eén op de vijf 65-plussers leeft zelfs onder de armoedegrens.

¨ Gemiddelde maandelijkse pensioenuitkeringen in België

> Gemiddeld pensioen voor een man bedraagt 1.188 â,¬
> Gemiddeld pensioen voor een vrouw bedraagt 830 â,¬
> Gemiddeld pensioen van een ambtenaar bedraagt 2262 â,¬
> Gemiddeld pensioen van een werknemer bedraagt 1117 â,¬
> Gemiddeld pensioen van een zelfstandige bedraagt 658 â,¬

· 1 op 5 of 20% van de 65 plussers leeft onder de armoedegrens

http://blog.seniorennet.be/waasland_informeert/archief.php?ID=364

De getallen verschillen nogal van site tot site, maar het gemiddeld pensioen van een ambtenaar vind ik wel te hoog ingeschat.